Ce este aronia și de ce este bine sa o consumi in fiecare zi?

Aronia a devenit un fruct destul de popular in Romania, fiind folosita in deserturi, gemuri si diverse conserve de casa. Foarte cunoscut este sucul sau siropul de aronia, care sustine imunitatea si previne racelile de toamna sau de iarna. Pe langa acestea, aronia are, de asemenea, proprietati antioxidante puternice.

Ce este aronia

Aronia este o planta uimitoare ale carei fructe sunt considerate un remediu natural pentru multe boli ale civilizatiei.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale aroniei? 

  • Datorita continutului ridicat de antioxidanti, este numita planta tineretii, deoarece previne imbatranirea prematura si rapida a pielii; 
  • Sucul de aronia are un efect pozitiv asupra aspectului pielii, precum si asupra parului si unghiilor, care sunt, de asemenea, supuse proceselor de imbatranire; 
  • Cu toate acestea, aronia are mai multe proprietati decat mentinerea unui exterior frumos. De asemenea, poate acoperi carentele de vitamine si minerale, deoarece contine multe dintre ele.
  • In aronia se pot gasi, printre altele, vitaminele B2, B3 , B9 – acid folic, precum si o doza mare de vitamine C, E si PP. Ca urmare, afecteaza pozitiv functionarea sistemului imunitar din organism, previne degenerarea celulelor si raspandirea celulelor canceroase. Datorita continutului acestor vitamine, aronia are si proprietati de scadere a tensiunii arteriale, care, la randul ei, previne ateroscleroza si bolile de inima. 
  • Pe langa vitamine, aronia contine si multe minerale. Acestea includ: calciu, fier, molibden, cupru, mangan, iod , fosfor, potasiu si zinc. Continutul acestor minerale face ca sucul de aronia sa ajute la reglarea nivelului de glucoza din sange, sa elibereze tensiunea nervoasa si chiar stresul.
  • Bioflavonoidele din aronia au un efect pozitiv asupra vederii. Nu numai ca ajuta oamenii sa vada mai bine fara ochelari, dar pot intarzia progresia bolilor oculare grave, cum ar fi glaucomul si cataracta. 
  • La randul lor, antocianinele din sucul de aronia scad colesterolul rau LDL si cresc colesterolul bun HDL. Prin urmare, persoanele care au probleme cu nivelul colesterolului ar trebui sa consume suc de aronia.
  • Sucul de aronia folosit regulat, regleaza tensiunea arteriala, sistemul digestiv, amelioreaza stresul si anxietatea, combate insomnia si imbunatateste imunitatea organismului.

Cum actioneaza sucul de aronia asupra sistemului digestiv

Persoanele care se lupta cu boli ale sistemului digestiv vor beneficia in special de proprietatile vindecatoare ale aroniei. Sucul de aronia este recomandat pentru dureri abdominale cronice, flatulenta, greata si constipatie. 

Cele mai citite articole

 

Va functiona bine si in cazul sindromului de colon iritabil – atenueaza afectiunile neplacute si faciliteaza metabolismul. De asemenea, daca se doreste reducerea consumului de carne se pot consuma fructe si legume bogate in proteine. Ingredientele antioxidante ale acestora ajuta la eliminarea toxinelor si sustin functionarea optima a intestinelor.

Sucul de aronia poate fi consumat singur sau diluat cu apa sau ceai rece, pentru a nu-si pierde proprietatile valoroase. 

Aronia are cele mai bune recomandari ca masura preventiva impotriva racelilor in timpul iernii. Mai ales iarna si toamna, sucul de aronia este consumat cu nerabdare in casele romanilor pentru a intari imunitatea organismului.

Cele mai citite articole