Cum se alege corect o semanatoare manuala?

Atunci cand trebuie sa fie aleasa o semanatoare manuala, la un pret cat mai accesibil, este foarte important sa se tina cont si de calitate. O astfel de semanatoare faciliteaza extrem de mult distributia de seminte si precizia acesteia. 

Semanatoarea este un accesoriu economic si practic cu ajutorul caruia vor fi dispuse semintele in solul foarte bine pregatit si favorabil pentru dezvoltarea unei culturi bune. Pentru ca piata este saturata in prezent de foarte multe modele, aspectele care trebuie sa fie luate in calcul in momentul in care este aleasa semanatoarea potrivita, trebuie sa tina cont de mai multe aspecte.

Accesibilitatea pieselor de schimb

Cele mai citite articole

Acesta este un aspect important pentru ca atunci cand sunt cautate piese pentru utilaje agricole este foarte posibil ca acestea sa nu fie gasite pentru anumite modele. Asta inseamna ca agricultorul trebuie sa se documenteze inainte, pentru a fi pregatit in cazul in care ceva se strica la semanatoarea sa, astfel incat sa nu fie nevoie sa schimbe cu totul utilajul.

Tipul de semanatoare este foarte important

Sunt mai multe tipuri de semanatoare manuale disponibile pe piata, pentru care se pot gasi piese de schimb semanatori specifice:

  • Semanatoarea in linie – aceasta este echipata cu dispozitive simple si semintele vor fi turnate in buncar, de unde sunt imprastiate pe sol;
  • Semanatoare centrifugala – este un distribuitor ceva mai complex decat modelul anterior. Semintele si produsele pentru fertilizare sunt puse in buncare, iar undeva sub ele, roata orizontala care poate fi ajustata in ceea ce priveste viteza si orientarea, imprastie semintele;
  • Semanatoare purtate – astfel de semanatoare sunt folosite utilizand amandoua mainile. O mana este folosita pentru transportul semanatoarei, in timp ce alta este utilizata pentru actionarea unei manete care determina dispersia. O astfel de semantoare este si ieftina si foarte eficienta.
  • Semanatoarea cu impingere – o astfel se demanatoare are si roti care perit deplasarea usoara ceea ce inseamna ca agricultorul nu trebuie sa depuna foarte mult efort. Dispersia se face printr-un dispozitiv cuplat cu rotile aflate in miscare,  astfel incat semintele sa fie dispersate din mers.

Acestea sunt principalele considerente pentru a alege corect o semanatoare potrivita, care sa fie adaptata terenului si tipului de seminte plantate.

Cele mai citite articole