5 Sfaturi importante pentru proprietarii de câini de talie mare

Câinele va fi întotdeauna privit ca cel mai bun prieten al omului, iar exemplarele de talie mare rămân deosebit de atractive și de apreciate, mulțumită caracterului lor adesea echilibrat și aspectului impunător. Pe de altă parte, se știe că longevitatea raselor de talie mare nu este una excelentă, iar patologia specifică nu trebuie ignorată. 

Așadar, iată câteva sfaturi practice, pentru a te asigura că prietenul tău necuvântător va avea o viață lungă și sănătoasă alături de tine. 

Investește în suplimentele alimentare recomandate de medicul veterinar 

Câinii de talie mare au o creștere rapidă în perioada copilăriei, ceea ce impune un necesar semnificativ de minerale și vitamine, pe care adesea mâncarea nu îl poate acoperi suficient. Ca adulți, câinii de talie mare își supun musculatura și scheletul unor solicitări deosebite, care duc la uzura prematură a articulațiilor. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care medicul veterinar îți va recomanda, periodic, anumite cure cu suplimente alimentare pentru câinele tău și te sfătuim să îl asculți. 

De multe ori, poți apela la o farmacie veterinara online pentru a achiziționa aceste suplimente la prețuri avantajoase. Te sfătuim ca, de fiecare dată când descoperi un produs despre care crezi că i-ar putea fi benefic câinelui tău, să discuți cu medicul și să îi ceri și lui opinia. Unele dintre ele pot avea efecte secundare sau adverse, altele pot avea concentrații prea mici de substanțe active, iar administrarea „după ureche” se poate dovedi nocivă sau inutilă, uneori. 

Investește în dresaj 

În afara cazului în care ești un bun cunoscător al psihologiei canine, un proprietar cu experiență și cu abilități, timp și interes pentru dresajul câinelui, îți recomandăm să apelezi la serviciile unui dresor specializat. Din cauza taliei, câinii din rasele gigant pot deveni periculoși dacă nu sunt socializați și educați în mod corespunzător. 

Nu este obligatoriu ca dresajul să se desfășoare acasă la dresor sau să lași câinele în pensiune pentru o perioadă variabilă de timp. Poți căuta un dresor care lucrează cu tine și cu câinele tău, activitate care va consolida relația dintre tine și patruped. În cazul familiilor, în special al celor cu copii, lucrul la domiciliu este preferabil, deoarece îi poate implica pe toți membrii familiei. 

Ocupă-te de socializarea permanentă a câinelui tău 

Majoritatea câinilor de talie mare ajung să devină protectori și teritoriali tocmai din cauza lipsei de socializare cu alți câini și cu oameni noi. NU face această greșeală: implică-ți câinele în toate aspectele vieții voastre obișnuite, ia-l de la vârste mici cu tine în oraș, la plimbare, în mașină, la pădure, obișnuiește-l cu o mulțime de situații și oameni noi și arată-i că ele nu reprezintă neapărat un pericol. Astfel, îl înveți să reacționeze cu calm, voie bună și curiozitate, în loc să devină circumspect și defensiv. 

Asigură-i câinelui îngrijirea de care are nevoie

Cele mai citite articole

Orice câine merită cea mai bună îngrijire posibilă, iar în cazul câinilor de talie mare, nevoile sunt și ele mari. Mâncarea pentru un exemplar de talia unui om poate fi destul de scumpă, dar e important să-i asiguri o dietă de calitate, pentru a-l proteja de eventuale boli. 

Periajul unui câine de talie mare durează, în mod evident, mai mult decât pentru un bichon, dar este la fel de important pentru sănătatea pielii. Tratamentele presupun doze mai mari de medicamente și sunt mai scumpe, dar știm că vrei ca blănosul tău să se simtă bine și să fie sănătos. 

Înainte de a alege un câine dintr-o rasă de talie mare, gândește-te bine mai întâi dacă îi poți asigura tot ceea ce are nevoie pentru o viață lungă și fericită! 

Indiferent de talie, câinele are nevoie de compania și dragostea ta!

De prea multe ori, câinii de talie mare ajung uitați în câte un colț de curte, pentru că sunt prea mari pentru interior, pentru că lasă prea mult păr sau pentru că entuziasmul lor este copleșitor. 

Deși este adevărat că au nevoie de mișcare și de spațiu ca să își consume energia, câinii de talie mare sunt extrem de devotați, își iubesc stăpânii și doresc să se afle și ei în sânul familiei. Dacă nu ești pregătit pentru exuberanța unui dog german, care va dărâma toate decorațiunile din casă atunci când dă din coadă, poate ar fi mai bine să te reorientezi către un câine ceva mai mic!

Câinii de talie mare au nevoi particulare de îngrijire și e bine, ca proprietar, să fii conștient de aceste lucruri înainte de a lua o decizie. Discută cu crescători și proprietari, consultă-te cu medicul veterinar și cu un dresor experimentat și asigură-te că ești omul potrivit pentru un astfel de câine! 

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole