Aragaz electric sau pe gaz: tu ce alegi?

Ai nevoie de un aragaz nou și nu știi ce să alegi, având în vedere multitudinea de oferte de pe piață? În cazul acesta, primul aspect pe care să îl stabilești este alimentarea aragazului. Mai exact, îți dorești un aragaz clasic, pe gaz sau unul electric? Ambele tipuri de aragaz au atât avantaje, cât și dezavantaje, însă, în final, vei alege varianta care ți se potrivește cel mai bine, nu opțiunea considerată cea mai bună. În cele ce urmează, îți vom prezenta pe scurt cele două tipuri de aragaz și te vom lăsa să tragi concluzia și să îl alegi pe cel potrivit bucătăriei tal. 

Aragazul pe gaz 

Aragazul pe gaz reprezintă o alegere clasică, ideală pentru persoanele care nu vor să dea greș cu prepararea mâncărurilor preferate. Dacă, de obicei, gătești folosind rețete vechi, trebuie să știi că acelea au fost concepute pentru aragazul pe gaz și adaptarea lor la un aragaz electric ar înseamna anumite schimbări pe care posibil să nu le dorești. 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale aragazului pe gaz este prețul destul de mic. Astfel, ai la dispoziție numeroase modele, atât mai ieftine, cât și din clasa premium. Pentru că am menționat prepararea anumitor rețete, aragazul pe gaz mai are avantajul de a-ți oferi un control eficient al temperaturii, fiind foarte ușor să scazi sau să crești temperatura și timpul de preparare. 

De asemenea, alegând un aragaz pe gaz, ai și avantajul de a-l întreține destul de ușor. Imediat după ce ai terminat de gătit, lasă-l să se răcească și curăță resturile, dacă există. 

Ca și dezavantaj, trebuie menționat faptul că fluctuațiile gazelor naturale ar putea duce la arderea mâncării sau la gătirea neuniformă a acesteia. 

Aragazul electric 

Cele mai citite articole

Aragazul electric este o parte importantă din multe bucătării moderne sau minimaliste, datorită aspectului deosebit. Însă, nu doar design-ul este important, ci și felul în care funcționează. Multe persoane spun că mâncarea gătită pe un aragaz electric nu este la fel de gustoasă ca mâncarea preparată la un aragaz pe gaz. În realitate, totul depinde de rețetele pe care le vei urma și de setarea corectă a aragazului. Va dura câteva zile până îți vei da seama cum să setezi temperatura aragazului astfel încât diferențele dintre prepararea pe gaz și cea pe cuptor electric să fie minime. 

Cel mai mare avantaj al unui aragaz electric este transferul termic. Acesta se efectuează mai eficient decât în cazul unui aragaz pe gaz. Căldura este distribuită uniform, astfel că timpul de gătit este scurtat, iar preparatele vor fi perfecte. 

Ca dezavantaje, în primul rând trebuie să menționăm faptul că un aragaz electric poate consuma destul de multă energie. Dacă obișnuiești să gătești mâncăruri complicate, ce necesită mai multe etape de fierbere sau de înăbușire, atunci ar fi bine să te îndrepți spre un aragaz clasic, pe gaz. În schimb, dacă preferi rețetele simple, care se prepară rapid, poți folosi cu încredere aragazul electric. 

Un alt dezavantaj este legat de rețeaua electrică a casei. De cele mai multe ori, vor trebui realizate modificări astfel încât să existe un circuit electric special realizat pentru aragaz și cuptor și posibil va fi nevoie și de schimbarea siguranțelor. Tot legat de alimentare, trebuie să menționăm că penele de curent sunt mai dese decât cele de gaze naturale, ultimele fiind în majoritatea dăților anunțate. Se întâmplă mai rar avarii la rețeaua de distribuție a gazelor decât la cea electrică. 

Acestea fiind spuse, ambele tipuri de aragaze au atât avantaje, cât și dezavantaje, însă în final contează să îl alegi pe cel care se potrivește cel mai bine bucătăriei tale și stilului tău de gătit. 

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole