Cât de sigure sunt jucăriile de lemn și pentru ce categorii de vârste sunt potrivite?

Deși în ultimii ani au fost înlocuite la scară destul de mare de jucăriile din plastic, jucăriile din lemn sunt recomandate pentru numeroasele beneficii pe care le oferă. Acestea sunt mai sigure, sunt mai rezistente și pot fi extrem de atractive pentru copii. Mai mult decât atât, cu acestea se pot juca și copiii de vârste mai mici. Iată câteva dintre cele mai importante motive pentru alegerea jucăriilor de lemn și vârsta la care sunt recomandate acestea.

De ce să alegi jucăriile din lemn?

Alegerea unor jucarii de lemn astăzi se datorează mai ales părinților care sunt nostalgici în ceea ce privește copilăria lor. În trecut, într-adevăr jucăriile din lemn erau cele mai des întâlnite, iar astăzi, părinții nostalgici asociază aceste jucării cu copilăria lor, având o latură autentică și tradițională pe care alte jocuri nu o au.

Un alt motiv evident pentru a alege jucăriile de lemn este dat de durabilitatea și rezistența acestora în timp. Lemnul este un material de calitate, cu caracteristici bune în ceea ce privește aspectul, mirosul sau textura pe care o are. Este important, însă, ca acesta să fie extrem de bine finisat, astfel încât să nu existe riscuri pentru copil, însă jucăriile de lemn cu finisaje de calitate vor reprezenta o alegere potrivită inclusiv din punct de vedere al siguranței pentru copil.

Sunt jucăriile pentru copii sigure?

Cele mai citite articole

Cu siguranță. Jucăriile de lemn sunt concepute pentru a fi folosite în siguranță și de cele mai mici mâini. Acestea nu se rup ușor, ceea ce înseamnă că copiii nu vor fi expuși la pericole asociate marginilor ascuțite sau părților mici în care se desfac, de multe ori, jucăriile din plastic în momentul în care se sparg sau se rup.

Jucăriile din lemn nu sunt toxice și sunt fabricate dintr-un material natural, ceea ce le permite și celor mai mici copii să se joace cu ele, chiar dacă vor ajunge și în gură. Este important, însă, ca pentru vopsirea jucăriilor din lemn să se folosească substanțe prietenoase, non-toxice.

Pentru ce vârstă sunt recomandate jucăriile din lemn?

Folosite pentru încurajarea jocurilor imaginative, pentru dezvoltarea abilităților motorii fine sau pentru promovarea interacțiunii sociale sau creativității, jucăriile din lemn pot fi folosite de la cele mai mici vârste. Siguranța și rezistența pe care le prezintă materialul natural din care sunt realizate fac din aceste jucării o soluție potrivită și pentru sugari și pentru copiii mici.

Mai ales copiii preșcolari pot folosi aceste jucării pentru a explora lumea din jur prin jocuri imaginative sau jocuri de rol, pentru că lemnul poate veni în viața lor sub forma unor case de păpuși, a unor trenulețe sau animale de jucările, jucării pentru construcție sau puzzle-uri și multe altele.

Cele mai citite articole