Specialiștii din SUA au descoperit că pandemia de COVID-19 a adus un val de noi investitori dornici să încerce să joace la bursă.
Un studiu realizat de Charles Schwab a demonstrat că 15% dintre toți investitorii actuali de pe piața de valori din SUA au început în 2020, dând naștere la așa-numita „Generație de Investitori”.
Pandemia a determinat momentul perfect pentru a începe investiția: acțiunile au devenit mai ieftine de cumpărat pe măsură ce piața a scăzut, ratele dobânzilor contului de economii au fost reduse la jumătate și mulți consumatori tineri au rămas blocați acasă, fără nimic altceva de făcut.
În plus, acum că multe firme de brokeraj oferă conturi fără depuneri minime și tranzacționare fără comisioane, aproape oricine poate începe să investească, chiar și cu o sumă mică de bani.
Situația creată i-a făcut pe finanțiști să vorbească despre cele mai comune greșeli pe care le pot face investitorii începători. Dacă și tu ești investitor la bursă sau ești tentat de un curs investitii și de cumpărarea de acțiuni la bursă, evită următoarele greșeli!
Greșeala 1: Să urmărești constant piețele
Aceasta ar fi cea mai des întâlnită greșeală făcută de investitorii începători în acțiuni la bursă.
Specialiștii le transmit investitorilor să-și închidă televizoarele și să nu mai urmărească știrile zilnice. Deși este normal (și, în general, de preferat) să fii cu ochii pe ceea ce se întâmplă în economia generală, este ușor să fii cuprins de entuziasmul sau de tristețea celorlalți. Piețele se mișcă în mod constant și încercarea de a le urmări în timp real te poate conduce la verificarea sau modificarea continuă a investițiilor atunci când este mai bine să le lași în pace pe termen lung.
Sfatul specialiștilor este să îți verifici investițiile trimestrial, ceea ce ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru majoritatea investitorilor.
Greșeala 2: Să urmărești tendințele
Fie că este vorba de participarea la o frenezie generală, așa cum s-a întâmplat în SUA, în ianuarie 2022, cu acțiunile lanțului de magazine GameStop (creștere de 18% în pre-market), sau vorbim de investiții în cea mai nouă criptomonedă, urmărirea tendințelor este o greșeală comună pe care o fac investitorii.
Investitorii obișnuiesc să urmărească acțiunile „fierbinți” fără să știe de ce aleg o anumită investiție, în afară de faptul că „altcineva spune că este minunată”.
Mulți investitori fac greșeala de a urmări tendințe sau ceea ce este cool de frică să nu rateze o mare șansă de îmbogățire. Finanțiștii recomandă să faci întotdeauna verificarea antecedentelor înainte de a pune banii pe piață.
Sau investește pasiv în piețe prin fonduri indexate și urmărește cum portofoliul tău crește în timp. Folosind contul de brokeraj pentru a cumpăra fonduri mutuale și indexate diversificate, îți asumi mai puține riscuri decât atunci când cumperi acțiunile unei companii individuale.