20 de probleme de logică distractive, cu răspunsuri la final

Problemele de logică, așa-numitele puzzle-uri logice, pot fi incluse în domeniul matematicii, unii oameni considerându-le adevărate opere de artă. Aceste probleme vă testează puterea minții și vă inspiră să gândiți mai mult. Odată ce începeți să rezolvați aceste provocări ale minții, veți începe să identificați anumite modele de gândire.

Iată 20 de probleme distractive de logică, începând de la cele cu un grad de dificultate scăzut și continuând cu altele mai grele. Nu trebuie să vă îngrijorați, toate problemele au răspunsurile incluse, pe care le puteți confrunta la final, pentru a vedea dacă le-ați rezolvat corect. Sunteți gata să acceptați provocarea?

Cele mai citite articole

1.Două rațe se află în fața unei rațe, două rațe în spatele unei rațe și o rață în mijloc. Câte rațe sunt?

Răspuns: Trei. Două rațe sunt în fața ultimei rațe; prima rață are în spate două rațe; o rață este între celelalte două.

2. Cinci oameni mâncau mere, A a terminat înainte de B, dar după C. D a terminat înainte de E, dar după B. Care a fost ordinea la final?

Răspuns: CABDE. Punând în ordine primii trei, rezultă că A a terminat în fața lui B dar după C, deci CAB. Apoi, știm că D a terminat înainte de B, deci CABD. Știm că E a terminat după D, deci CABDE.

3. George se uită la Ana. Ana se uită la Ion. George este căsătorit, dar Ion nu este și nu știm dacă Ana este căsătorită. Se uită o persoană căsătorită la  una necăsătorită?

Răspuns: Da. Dacă Ana ar fi căsătorită, atunci o persoană căsătorită se uită la Ion, care este necăsătorit. Dacă Ana ar fi necăsătorită, atunci George, care este căsătorit, se uită la ea. Oricum ar fi, afirmația este corectă.

4. Un bărbat are 53 de șosete în sertar: 21 identice albastre, 15 identice negre și 17 identice roșii. Luminile sunt stinse și el este complet în întuneric. Câte șosete trebuie să scoată pentru a se asigura 100% că are cel puțin o pereche de șosete negre?

Răspuns: 40 de șosete. Dacă scoate 38 de șosete (ținând cont de cele mai numeroase șosete, 21 și 17), deși este foarte puțin probabil, este posibil ca toate să fie albastre și roșii. Pentru a fi sigur 100% că are și o pereche de șosete negre, trebuie să scoată încă două șosete.

5. A avut loc un jaf în care au fost furate o mulțime de bunuri. Tâlharul(ii) a(au) plecat într-un camion. Se știe că: (1) Nimeni altcineva nu ar fi putut fi implicat în afară de A, B și C. (2) C nu comite niciodată o infracțiune fără participarea lui A. (3) B nu știe să conducă. Deci, A este nevinovat sau vinovat?

Răspuns: A este vinovat

7. Te afli la o bifurcație a drumului în care o direcție duce la Orașul Minciunilor (unde toată lumea minte mereu) și cealaltă către Orașul Adevărului (unde toată lumea spune întotdeauna adevărul). Există o persoană la bifurcație care locuiește într-unul dintre orașe, dar nu ești sigur în care. Ce întrebare ai putea adresa persoanei pentru a afla ce drum duce la Orașul Adevărului?

Răspuns: „În ce direcție trăiești?” Cineva din Orașul Minciunilor va minți și va arăta spre Orașul Adevărului; cineva din Orașul Adevărului ar spune adevărul și, de asemenea, ar arăta spre Orașul Adevărului.

8. O fată întâlnește un leu și un inorog în pădure. Leul minte în fiecare luni, marți și miercuri și în celelalte zile spune adevărul. Inorogul minte joi, vineri și sâmbătă, iar în celelalte zile ale săptămânii spune adevărul. „Ieri am mințit”, i-a spus leul fetei. „La fel am făcut și eu”, a spus unicornul. Ce zi este?

Răspuns: joi. Singura zi în care amândoi spun adevărul este duminica; dar astăzi nu poate fi duminică pentru că leul spune adevărul și sâmbăta (ieri). Luând zilele rând pe rând, constatăm că singura zi în care unul dintre ei minte și unul dintre ei spune adevărul, ținând cont de afirmațiile lor, este joi.

9. Un fermier vrea să treacă un râu și să ia cu el un lup, o capră și o varză. Are o barcă, dar în ea poate încăpea doar el plus fie lupul, capra, fie varza. Dacă lupul și capra sunt singuri pe un mal, lupul va mânca capra. Dacă capra și varza sunt singure pe mal, capra va mânca varza. Cum poate fermierul să aducă lupul, capra și varza peste râu fără ca niciunul să nu fie mâncat?

 

Răspuns: În primul rând, fermierul trece cu capra. Fermierul se întoarce singur și apoi duce lupul peste râu, dar se întoarce cu capra. Apoi fermierul ia varza, lăsând-o cu lupul și întorcându-se singur ia și capra.

10. Un răufăcător joacă ruleta rusească cu un revolver cu șase focuri. El pune un glonț, învârte butoiașul revolverului și trage spre tine, dar nu iese niciun glonț. El te lasă să alegi dacă ar trebui să învârtă sau nu butoiașul pistolului din nou înainte de a trage a doua oară. Ar trebui să se învârtă din nou?

Răspuns: Da. Înainte de a se învârti, există o șansă din șase ca un glonț să fie tras. După ce se învârte, una dintre acele șanse a fost epuizată, lăsând o probabilitate de unu din cinci, deci mai probabil ca glonțul să iasă de pe țeavă. Cel mai bine să învârtă din nou.

11. Un bărbat este prins pe proprietatea regelui. El este adus înaintea regelui pentru a fi pedepsit. Regele spune: „Trebuie să-mi dai o declarație. Dacă este adevărată, vei fi ucis de lei. Dacă este falsă, vei fi ucis fiind călcat în picioare de bivoli sălbatici. Dacă nu pot să-mi dau seama dacă spui adevărul sau nu, va trebui să te las să pleci”. Bărbatul a fost eliberat. Care a fost mărturia bărbatului?

Răspuns: „Voi muri călcat în picioare de bivolii sălbatici”. Acest lucru l-a uimit pe rege, deoarece dacă este adevărat, el va fi ucis de lei, ceea ce ar face ca afirmația să nu fie adevărată. Dacă este o minciună, el ar fi ucis de bivoli sălbatici, ceea ce ar face din asta un adevăr. Întrucât regele nu avea nicio soluție, a trebuit să-l lase pe bărbat să plece.

12. Susana și Lisa au decis să joace tenis una împotriva celeilalte. Ele au pariat 1 leu pe fiecare joc pe care l-au jucat. Susan a câștigat trei pariuri, iar Lisa a câștigat 5 lei. Câte jocuri au jucat?

Răspuns: Unsprezece. Deoarece Lisa a pierdut trei jocuri în fața Susanei, ea a pierdut 3 lei (1 leu pe joc). Deci, a trebuit să recâștige acei 3 lei cu încă trei jocuri, apoi să câștige alte cinci jocuri pentru a strânge 5 lei.

13. Dacă cinci pisici pot prinde cinci șoareci în cinci minute, cât timp îi va lua unei pisici să prindă un șoarece?

Răspuns: Cinci minute. Folosind informațiile pe care le cunoaștem, unei pisici i-ar lua 25 de minute pentru a prinde toți cei cinci șoareci (5×5=25). Apoi luând-o invers și împărțind 25 la 5, avem cinci minute pentru ca o pisică să prindă fiecare șoarece.

14. Există un butoi fără capac și niște vin în el. „Acest butoi de vin este plin mai mult de jumătate”, spune femeia. „Nu, nu este”, spune bărbatul. „Este mai puțin de jumătate plin”. Fără instrumente de măsurare și fără a scoate vin din butoi, cum putem determina cu ușurință cine are dreptate?

Răspuns: Înclinați butoiul până când vinul abia atinge buza butoiului. Dacă fundul butoiului este vizibil, atunci acesta este mai puțin de jumătate plin. Dacă fundul butoiului este încă complet acoperit de vin, atunci acesta este mai mult de jumătate plin.

15. Există trei genți, fiecare conținând două bile. Geanta A conține două bile albe, Geanta B conține două bile negre, iar Geanta C conține o bilă albă și una neagră. Alegi o geantă la întâmplare și scoți o bilă, aceasta se dovedește a fi  albă. Care este probabilitatea ca bila rămasă în aceeași geantă să fie tot albă?

Răspuns: 2 din 3. Știi că nu ai Geanta B. Dar pentru că Geanta A are două bile albe, ai fi putut scoate oricare dintre bile; dacă te gândești că sunt patru bilele în total din sacii A și C, trei albe și una neagră, vei avea șanse mai mari să alegi o altă bilă albă.

16. Există trei lăzi, una cu mere, una cu portocale și una cu ambele: mere amestecate cu portocale. Fiecare ladă este închisă și etichetată cu una dintre cele trei etichete: „mere”, „portocale” sau „mere și portocale”. Producătorul de etichete a rupt și a etichetat incorect toate lăzile. Cum ai putea lua un singur fruct dintr-o ladă pentru a-ți da seama ce este în fiecare ladă?

Răspuns: Alege un fruct din lada marcată cu mere și portocale. Dacă acel fruct este un măr, știi că lada ar trebui să fie etichetată „Mere”, deoarece toate etichetele sunt incorecte. Prin urmare, știi că în lada marcată cu mere trebuie să fie portocale (dacă ar fi etichetată cu mere și portocale, lada cu portocale ar fi etichetată corect și știm că nu este), iar cea marcată cu „portocale” este cu mere și portocale. Alternativ, dacă ai scos o portocală din lada marcată cu „mere și portocale”, știi că lada trebuie să fie marcată cu eticheta „portocale”, cea marcată cu portocale trebuie să fie cu eticheta „mere”, iar cea marcată cu „mere” trebuie să conțină mere și portocale.

17. Să presupunem că există un orășel cu un număr finit de oameni: (1) Nu există doi locuitori să aibă exact același număr de păr. (2) Niciun locuitor nu are exact 409 fire de păr. (3) Sunt mai mulți locuitori decât fire de păr pe capul oricărui locuitor. Deci, care este cel mai mare număr posibil de locuitori în acel orășel

Răspuns: 409

18. Ștefan se uită la o fotografie. Cineva l-a întrebat: „Cine este în poza la care te uiți?” El a răspuns: „Nu am niciun frate sau soră, dar tatăl celui din poză este fiul tatălui meu”. Deci, la a cui poză se uită Ștefan?

Răspuns: Bărbatul din fotografie este fiul lui Ștefan. Tatăl acestui bărbat este chiar Ștefan.

19. Un comerciant a cumpărat un articol cu ​​7 euro, l-a vândut cu 8 euro, l-a cumpărat înapoi cu 9 euro și l-a vândut cu 10 euro. Cât profit a făcut?

Răspuns: 2 euro.

20. O găină și jumătate face un ou și jumătate într-o zi și jumătate. Câte ouă face o găină într-o singură zi?

Răspuns: Dacă 1,5 găini depun 1,5 ouă în 1,5 zile, înseamnă că o găină ar face un ou în aceeași perioadă de timp: 1,5 zile. Acum, dacă o găină face un ou în 1,5 zile, înseamnă că o găină ar face doar ⅔ dintr-un ou într-o zi. Deci răspunsul este ⅔ dintr-un ou.

Cele mai citite articole

error code: 502