4 idei pentru a economisi bani la următoarele facturi

Având în vedere modificările actuale de prețuri, fără îndoială, am început din ce în ce mai mult sa ne gândim ce putem face pentru a reduce facturile la utilități. Și acest lucru fără a renunța la confortul cu care ne-am obișnuit. Tocmai de aceea îți sugerăm câteva idei (cu și fără investiții proprii) din care să te inspiri pentru viitorul apropiat, dar și pentru cel îndepărtat. 

Alege ce ți se potrivește cel mai bine și nu uita să te informezi în legătură cu o serie de bonificații pe care le poți obține în unele cazuri. Iată câteva idei.

Izolare corectă

Atunci când lucrurile sunt bine realizate de la început, acest lucru se vede mai târziu, implicit în sumele pe care le avem de achitat la diferiți furnizori. În cazul de față, o izolare corectă a pereților conferă o eficiență energetică ridicată pentru întregul imobil și rezultate care se simt efectiv. O idee avantajoasă când vine vorba de izolație este montarea de folie termoizolanta care poate reduce costul facturilor chiar și cu până la 30%. Acest tip de izolație este folosit de mult timp peste ocean, dovedindu-și eficiența la capitolul reducerii pierderilor de căldură. Pentru o climă cum este cea din România, este extrem de important să reducem cât mai mult pierderile, astfel că este bine de avut în vedere o astfel de investiție care, pe termen mediu, se amortizează perfect și își demonstrează eficacitatea.

Panouri solare

O altă idee cu care românii cochetează din ce în ce mai mult este montarea panourilor fotovoltaice. Risipa de curent se face, de regulă, pe timp de vară, în cazul acestora, când soarele luminează cu putere, și tocmai de aceea putem monta un contor cu dublu sens, pentru ca producția noastră suplimentară să fie transmisă în rețeaua generală de curent. Cu o astfel de soluție devenim chiar noi un furnizor de energie și avem avantajul că factura la electricitate va fi emisă cu sold mic sau chiar negativ. 

Mai mult decât atât, nu mai depindem de o rețea de energie fie ea publică, fie privată și în momentul când tot cartierul este în pană de curent, noi vom fi singurii care se vor bucura de electricitate, având surse proprii. Statul Român oferă o subvenție pentru cei care își doresc instalarea unor astfel de panouri în funcție și de suma pe care noi dorim să o investim.

Eliminarea unor consumatori

Unele voci spun că și cele mai mici aparate consumă curent și ar trebui scoase din priză. Sunt alte voci care contrazic acest lucru, dar cert este că atunci când nu folosim constant (zilnic) un aparat, ar fi indicat să nu îl ținem în priză. Mai există și opțiunea de oprire a alimentării direct din aparat, dar acest lucru, momentan, doar la electrocasnicele mai noi sau la aparatura din gama business (calculatoare).

Dacă ești prieten cu tehnologia, cu siguranță, știi că instrumente precum termostatul wireless sau priza/întrerupătoarele smart pot fi de un real folos atunci când ești la distanță sau când urmează să pleci și vrei să aduci locuința la o temperatură mai joasă sau să verifici dacă ai închis becurile din living. 

Plata în avans

O practică din ce în ce mai întâlnită este aceea de a achita o serie de servicii în avans, atunci când dispunem de bani, pentru a ușura lunile mai costisitoare. De regulă, aceste plăți se fac în lunile de vară pentru a mai elimina din șocul facturilor mari la electricitate și gaze din perioada iernii. Aceste plăți ar trebui realizare în deplină cunoștință de cauză, monitorizate pentru a fi corect înregistrate de către furnizor. De asemenea, monitorizarea și transmiterea indexului de consum, acolo unde este posibil, este neapărat necesară pentru ca tariful facturat să corespundă 100% realității. 

Așadar, o bună informare raportată la realitatea propriului buget este soluția perfectă pentru ca lunile cu facturi mari la energie, apă, gaze să fie mult mai ușor de gestionat financiar. Predictibilitatea este destul de scăzută, deoarece prețurile se modifică mai mereu, astfel că este indicat și să investim în calitate și soluții eco-friendly, dar și să cunoaștem evoluția prețurilor în funcție de sezon. Vom reuși, astfel, să preîntâmpinăm orice situații neplăcute legate de sume prea mari facturate de către furnizori.

Sursa Foto: Shutterstock