Activitățile pe care le faci zi de zi au un mare impact asupra mediului înconjurător. Iar atunci când alegi să faci schimbări care să ajute lumea în care trăim, contribui într-o mare măsură la o lume mai curată și mai sănătoasă. Adoptarea unui stil de viață sustenabil poate că îți pare ceva complex, care necesită mult efort.
Adevărul e că există tot felul de mici obiceiuri care, de fapt, au un impact semnificativ asupra mediului incojurator. Iată câteva idei care să îți ofere un punct de plecare.
Ține minte regula celor trei R
Regula celor trei R este simplă și se referă la: redu, refolosește, reciclează. Încearcă să ții cont de această regulă atunci când te gândești să cumperi ceva sau să renunți la anumite obiecte. De exemplu, stabilește clar lista de cumpărături și încearcă să cumperi produsele cu adevărat esențiale. Iar ca să nu cumperi prea multe alimente, încearcă să planifici săptămânal ceea ce vei mânca.
Refolosește cât mai multe produse pe care le ai în casă și evită să cumperi produse pe care le folosești doar o singură dată. Poți chiar oferi un nou scop obiectelor pe care nu le folosești și să transformi, de exemplu, un borcan gol într-o vază. Trebuie doar să fii creativ. La capitolul reciclare, treaba este simplă. Informează-te despre cum să reciclezi corect și fă din asta un obicei zilnic.
Redu cantitatea de plastic
Plasticul reprezintă o problema la nivel mondial în ceea ce privește impactul dăunător asupra mediului. Așa că, ia în considerare acest aspect atunci când te gândești să cumperi anumite produse. Poți să începi prin a reduce numărul de sticle cu apă pe care le achiziționezi.
Cele mai citite articole
Optează pentru o cană reutilizabilă și un dozator apa fara bidon, cu tehnologie pentru purificarea apei de la robinet. Doar umpli cana direct de la dozator când ai nevoie și te bucuri de apă potabilă direct de la robinet. În acest fel, contribui la limitarea numărului de sticle de plastic care sunt folosite și puse în circulație.
Conservă energia
Lumea din ziua de azi se bazează pe electricitate. Totuși, există schimbări pe care poți să le faci și care nu îți vor afecta stilul de viață de zi cu zi. Stinge lumina de fiecare dată când pleci dintr-o cameră și evită să aprinzi lumina pe timpul zilei. Folosește becuri LED, care consumă cu 80% mai puțină energie decât becurile tradiționale.
Dacă nu îți permiți să alegi electrocasnice care sunt eficiente din punct de vedere energetic, încearcă cel puțin să le scoți din priză când nu le folosești. Poate fi vorba de televizor, de aparatul pentru cafea, de laptop și chiar de cablul de încărcare pentru telefon. Un consum ridicat de energie contribuie la emiterea unei cantități mari de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Fă cumpărături sustenabile
Cumpărăturile sustenabile nu se referă doar la produsul în sine, ci și la întregul proces prin care a trecut un produs înainte să ajungă la raft. Este vorba de materialele folosite, de energia consumată și de amprenta de carbon asociată transportului produselor. Tocmai din acest motiv produsele second-hand reprezintă o opțiune mult mai sustenabilă pentru mediul înconjurător, spre deosebire de produsele noi.
Acest lucru este valabil atât pentru produsele pe care le achiziționezi, cât și pentru produsele de care nu mai ai nevoie și pe care poți să le vinzi la rândul tău sau să le donezi. De asemenea, alege să investești în produse de calitate, chiar dacă te vor costa mai mult, în loc să optezi pentru produse ieftine, care se pot strica mai ușor.
Așadar, există numeroase schimbări simple pe care poți să le faci și care au un impact semnificativ asupra mediului. Un stil de viață sustenabil este despre a lua decizii ținând mereu cont de efectele pe care acestea le au asupra lumii în care trăim.
Sursă foto: shutterstock