5 idei pentru a transforma apartamentul mic într-un spațiu încăpător

Spațiile mici, în special apartamentele mici de bloc, pot fi o adevărată provocare pentru cei care își doresc să aibă loc pentru fiecare lucru. Deseori, se pot transforma într-un depozit de obiecte organizate necorespunzător. Dacă și tu ești în aceeași situație și vrei să îți transformi apartamentul mic într-un spațiu mai încăpător, te ajutăm prin cinci idei pe care să le pui în aplicare. 

Alege amenajarea pe verticală

Indiferent dacă este vorba de bucătărie, dormitor sau living, amenajează-le întotdeauna vertical. Asta înseamnă că te folosești de fiecare loc rămas liber, dar într-un mod cât se poate de practic. 

  • În dormitor, folosește-te de un dressing înalt, până în tavan, care să includă sertare, rafturi și loc pentru umerașe;
  • În bucătărie, folosește rafturi până aproape de tavan, iar pe ultimele dintre ele depozitează obiectele pe care le folosești mai puțin;
  • În baie, amenajează polițe deasupra chiuvetei, unde să organizezi obiectele eficient, fără senzația de aglomerare;
  • Pe hol, optează pentru mobilă practică, precum un cuier hol cu oglindă, sertare și rafturi. 

Optează pentru piese de mobilier compacte

Când alegi mobila pentru apartament, inspiră-te din modelele compacte, care să te ajute să organizezi lucrurile și să câștigi spațiu. Evită pe cât posibil piesele de mobilier masive, pentru că aglomerează încăperile. 

  • În crearea spațiului aerisit, alege mobilă cu picioare, fie că este patul, fie corpurile de mobilier din bucătărie; 
  • Pentru a maximiza cât mai bine spațiu, optează pentru piese cu diferite întrebuințări, cum ar fi o comodă transformată în masă pentru sufragerie, o masă extensibilă în bucătărie sau un pat cu sertare. 

Alege cu grijă culorile

Într-un apartament mic, pentru a avea un spațiu bine delimitat, fiecare detaliu contează, deci și culorile. Nuanțele alese influențează întreaga locuință, pornind de la pereți, mobilă și obiectele de decor. 

  • Albul: face o cameră să fie mai spațioasă, pentru că reflectă lumina. În alegerea mobilierului, poți opta pentru material de MDF alb cu finisaj lucios. Pentru obiectele de mobilier sau pereți, alege combinația de culori alb-crem sau alb-gri. 
  • Gri deschis: pentru că reflectă lumina, creează un loc mai spațios, dar și mai primitor. Avantajul este că poate fi combinat cu diferite nuanțe care să deschidă spațiul. 
  • Culorile neutre: aduc senzația de liniște într-o încăpere, iar pentru că nu au o intensitate puternică, măresc încăperile. 
  • Culorile pastelate: avantajul folosirii culorilor pastelate în amenajarea spațiului este că măresc cantitatea de lumină naturală, deci rezultă un spațiu ce pare mai mare. 

Folosește cât mai multe oglinzi

Oglinzile reflectă lumina și dublează vizual spațiul, fiind potrivite în orice încăpere, chiar și în bucătărie.

Dacă ai ales un dressing pentru dormitor până în tavan, atunci ușile trebuie să fie neapărat cu oglindă. Pentru o baie mică, alege un dulăpior din oglindă pe care să îl amplasezi deasupra chiuvetei. 

Optează pentru cât mai multe decorațiuni tip oglindă, dar poziționate în așa fel încât să aducă valoare încăperilor, nu să le încarce. 

Lumina

Fără prea mult efort, ai putea avea un spațiu mărit vizual, dacă acorzi atenție luminii. În cazul în care apartamentul tău mic are expunere la lumina naturală, ești norocos. 

Amenajează încăperile cu perdele transparente, pentru a profita la maximum de lumină, iar dacă nu ai posibilitatea să te bucuri de lumina naturală, alege inspirat corpuri de iluminat. 

Evită corpurile de iluminat voluminoase, pentru că, la fel ca mobilierul, îngreunează vizual spațiul. Așază lampadare sau lustre în locuri strategice, care să fie și obiecte de design în sine. 

Dacă ai nevoie de inspirație pentru amenajarea apartamentului mic, ideile prezentate în acest articol îți pot veni în ajutor. Cu puțină inspirație și mijloacele potrivite, poți să îți transformi în totalitate spațiul. 

Sursa foto: Shuttestock.com