Finanțele pot fi greu de gestionat, uneori, mai ales dacă nu urmezi un anumit buget sau dacă încerci să scapi de datorii. Vestea bună ar fi că este posibil să deții controlul asupra modului în care cheltuiești și economisești banii.
Privește responsabilitatea financiară ca pe o abilitate pe care o poți dobândi și îmbunătăți. Învață să îți gestionezi banii în cel mai bun mod pentru tine, ceea ce te poate ajuta, în cele din urmă, să reduci stresul financiar. Iată câteva sfaturi pentru a începe.
1. Planifică-ți viitorul financiar
Obiectivele financiare sunt scopuri pe care le poți stabili în ceea ce privește modul în care intenționezi să-ți cheltuiești sau să-ți economisești banii. Îți poți stabili obiective pe termen lung, cum ar fi economisirea pentru pensie, sau obiective pe termen scurt, cum ar fi crearea unui buget.
Obiectivele fiecăruia sunt diferite, dar ele reprezintă o parte importantă a responsabilității financiare, deoarece îți reamintesc de ce să respecți bugetul. În același timp, pentru sănătatea ta financiară viitoare, poți lua în considerare o asigurare de viata in caz de deces. În acest fel, îi poți proteja financiar și pe cei dragi ție.
2. Creează un buget care să funcționeze pentru tine
Un buget este un plan de cheltuieli pe care îl poți crea pentru a-ți da seama unde se duc banii tăi și dacă trebuie să îți ajustezi cheltuielile, pentru a-ți atinge obiectivele financiare. Primul pas presupune calcularea venitului tău net lunar și a cheltuielilor pe care le ai. Dacă îți rămân bani, după ce îți plătești facturile și acoperi costurile de trai, poți aloca o parte ca economii și restul, pentru plata datoriilor.
Bugetul pe care îl creezi ar trebui să fie un plan realist cu privire la posibilitățile de cheltuială și nevoile pe care le ai. Asigură-te că aloci suficiente fonduri pentru acoperirea costurilor de zi cu zi și, totodată, că nu depășești această sumă.
3. Găsește loc pentru economii
Contribuția regulată la economiile tale este o altă formă de responsabilitate financiară. Atunci când întâmpini o urgență financiară sau o cheltuială neprevăzută, poți să apelezi la economiile tale, în loc să te îndatorezi, pentru a acoperi costurile. Dacă vrei ca economiile de urgență să facă parte din bugetul tău, începe prin a deschide un cont de economii dedicat. În acest fel, nu vei fi tentat să cheltuiești banii pe care i-ai economisit.
4. Plătește-ți ratele la timp
Atunci când soliciți un împrumut, te angajezi să îl rambursezi în fiecare lună, sub formă de rate. Efectuarea consecventă a plăților la timp ar putea să îți consolideze credibilitatea și, de asemenea, te poate ajuta să eviți comisioanele pentru plata întârziată. Dar dacă nu faci plățile, creditorii te pot raporta la biroul de credit.
Aceștia pot include informațiile negative în rapoartele tale de credit, timp de până la șapte ani – ceea ce poate avea un impact negativ asupra scorurilor tale de credit și te poate face să pari mai puțin responsabil din punct de vedere financiar.
5. Rămâi cu mult sub limitele de credit
Limita de credit este suma maximă pe care o poți debita de pe un card de credit. Atunci când cheltui o mare parte din limita de credit – sau când depășești limita – înseamnă că ai cheltuit dincolo de posibilitățile tale. În consecință, rata de utilizare a creditului va crește, iar acest lucru îți poate scădea scorul de credit.
Menținerea sub această limită este o parte importantă a responsabilității financiare. Birourile de credit recomandă menținerea ratei de utilizare a creditului sub 30%. Pe cât posibil, încearcă să ții cont de această recomandare, pentru a demonstra stabilitate financiară.
Responsabilitatea financiară nu este întotdeauna distractivă, dar îți poate aduce beneficii pe termen lung. Principiul de bază al responsabilității financiare este acela de a trăi în limita posibilităților tale. Acest lucru înseamnă, în general, să cheltuiești mai puțin decât câștigi, să economisești o parte din bani pentru diferite obiective financiare și să îți plătești ratele și alte datorii la timp.
Sursa foto: Pexels