5 sfaturi utile pentru a te simți bine în mintea și pielea ta

„Sănătatea este o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității.” Această definiție oferită de OMS, datând din 1946, ne reamintește cât de complexe sunt ființele umane și, de asemenea, că o bună sănătate se bazează atât pe fizic, cât și pe psihic. Iată câteva sfaturi pentru a te simți bine în mintea și corpul tău.

Adoptă o alimentație sănătoasă

Dieteticienii o repetă suficient de des: adoptarea unui bun regim alimentar necesită diferite alimente și consumarea lor în cantități rezonabile. Nimic nu este interzis, atâta timp cât este consumat cu moderație! De exemplu, dieta mediteraneeană cu pește gras, leguminoase (linte, năut), fructe și legume este renumită pentru dezvoltarea memoriei și a concentrării.

 

Să știi să mănânci bine este un mod de viață care poate lupta eficient împotriva riscurilor de exces de greutate și obezitate, dar și împotriva diabetului și a bolilor cardiovasculare. Monitorizarea conținutului farfuriei aduce vitalitate vieții tale de zi cu zi. Pentru a găsi echilibrul corect, asigură-te că respecți ritmul alimentar biologic de trei mese pe zi. La fel de important este aportul de minerale și vitamine de la Helpnet, pentru a acoperi dozele zilnice recomandate.

Practică regulat o activitate fizică

Sportul este benefic din toate punctele de vedere: oferă avantaje pentru sănătate prin menținerea organismului în stare bună (previne bolile cronice, crește durata de viață, reduce riscul de obezitate), dar creează și legături sociale atunci când activitatea fizică este realizată într-un club sau cu un grup de prieteni. Practicarea unui sport este cea mai bună modalitate de a elimina stresul și orice gânduri negative. Ministerul Sănătății recomandă practicarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi de-a lungul vieții. O sursă de bunăstare accesibilă tuturor și cu efect imediat!

Bucură-te de natură

Florile, copacii, plantele, soarele, marea sau munții, toate încă îl mai pot uimi pe copilul care zace adormit în noi. Observarea unui peisaj frumos oferă emoție imediată și bunăstare. Obișnuiește-te să ieși în natură pentru a-ți limpezi mintea și a-ți pune grijile în perspectivă. Anumite studii arată că cinci minute de exerciții fizice într-un spațiu verde aduc beneficii sănătății noastre mintale. În viața noastră agitată, uneori este necesar să ne facem timp să privim în jurul nostru și să ne acordăm la ritmul lent al naturii. Este o modalitate eficientă de a lupta împotriva riscului de depresie.

Acceptă provocările vieții

Viața de zi cu zi ne poate prinde rapid într-o rutină plictisitoare. Pentru a-ți recăpăta entuziasmul și buna dispoziție, nimic nu e mai benefic decât să pornești într-o nouă aventură care să te provoace. Când îndrăznești să ieși din zona ta de confort, pentru a prelua controlul asupra vieții tale, întregul tău corp este stimulat. O schimbare a locului de muncă, schimbarea locuinței sau poate doar renovarea celei vechi… Toată lumea poate înflori pe deplin urmând o nouă direcție, prin conștientizarea dorințelor, aspirațiilor sau valorilor lor. Sparge rutina pentru a scăpa de senzația că te miști mereu în cerc.

Cultivă-ți stima de sine

Expresia populară „o minte sănătoasă într-un corp sănătos” ne amintește că, pentru a avea o sănătate fizică bună, este necesară și o bună igienă psihică. Să te accepți așa cum ești, să te privești cu bunătate și să respingi orice idei negative, sunt toate obiceiuri de viață de pus în practică pentru a avea o bunăstare reală. Dezvoltarea personală îți permite să lucrezi constructiv asupra propriei persoane prin transformarea greșelilor în surse de învățare și te va face să te accepți și să te simți bine, așa cum ești.

 

În concluzie acordă-ți timp pentru a te asculta cu atenție și pentru a răspunde organismului tău într-un mod sănătos. Poate fi un răspuns simplu, precum o pauză în care să ieși și să admiri copacii din parc sau să citești o carte pe o bancă, fie unul mai complex, precum schimbarea dietei alimentare sau practicarea unui sport. Important este să oferi minții și corpului ceea ce este necesar pentru a putea duce o viață sănătoasă, lipsită de stres.

 

sursa foto: Shutterstock