În lumea modernă în care trăim, unde suntem asediați de informații la tot pasul, o memorie bună este esențială pentru a răzbi. Indiferent dacă ești un student care învață pentru examen, un angajat cu o viață profesională aglomerată sau o persoană care își dorește să își îmbogățească viața cu noi informații și experiențe, o memorie bună este indispensabilă.
Cu ajutorul unor strategii eficiente de stimulare a memorie, poți reține mai multe informații într-un timp mai scurt. Iată 7 recomandări pentru a-ți îmbunătăți memoria.
Fă mișcare în fiecare zi
Activitatea fizică regulată stimulează fluxul sanguin, astfel că sângele ajunge să circule mai bine inclusiv la creier. Adulții sănătoși ar trebui să facă minimum 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi. În lipsa timpului, chiar și 10 minute de mers, de trei ori pe zi, sunt benefice pentru creier.
Alege o alimentație echilibrată
Alimentația sănătoasă și echilibrată este vitală pentru funcțiile creierului. Alege fructe și legume proaspete, leguminoase, cereale integrale, carne slabă, lactate și pește. În special, acizii grași Omega 3 sunt benefici pentru sănătatea creierului.
O cercetare publicată în 2015 în revista științifică PLoS One arată că adulții cu ușoare pierderi de memorie care iau un supliment de acizi DHA și EPA, conținuți în uleiul de pește, au o îmbunătățire a memoriei.
La fel de benefic este Neuro Optimizer de la Secom, care te ajută să înveți, să stochezi informații și apoi să le folosești la nevoie.
Stimulează-ți mintea
Nu doar exercițiile fizice sunt benefice pentru creier, ci și cele pentru minte. Integramele, sudoku, jocurile de societate sau care presupun strategie, lectura, învățarea unui instrument, deprinderea unui hobby sau chiar și voluntariatul îți mențin mintea vie.
Dormi suficient
Lipsa somnului este asociată cu problemele de memorie. Odihna joacă un rol important în consolidarea aminitirilor, un proces prin care informațiile din memoria pe termen scurt ajung în memoria pe termen lung.
Cele mai citite articole
Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), un adult ar trebui să doarmă 7-9 ore pe noapte. Poți ajuta la obținerea unui somn de calitate prin stabilirea unei rutini marcate de relaxare cu 1 – 2 ore înainte de culcare. Evită ecranele înainte de culcare, pune-ți muzică ambientală și citește o carte lejeră.
Redu stresul
Stresul este una dintre problemele majore pentru creier, în general, și pentru memorie, în particular. Expunerea continuă la stres contribuie la distrugerea neuronilor și afectează zona din creier responsabilă cu formarea amintirilor. Iată câteva sfaturi pentru a reduce stresul:
- Stabilește obiective realiste și învață să spui „nu”;
- Ia pauze dese de-a lungul zilei;
- Exprimă-ți emoțiile verbal sau în scris;
- Stabilește limite între muncă și timpul liber;
- Concentrează-te asupra sarcinii din fața ta și evită multitaskingul (executarea mai multor sarcini în același timp).
Petrece timp cu alții
Exercițiile fizice și mintale sunt benefice pentru memorie, însă memoria are doar de câștigat din socializare. Timpul petrecut cu prietenii, rudele sau chiar și cu necunoscuții aduce reale beneficii pentru creier.
Relațiile cu persoanele din jur sunt vitale pentru sănătatea emoțională și a creierului. Un studiu realizat de Harvard School of Public Health a concluzionat că persoane cu o viață socială bogată au un declin cognitiv mai mic.
Pe lângă familie și prieteni, poți face voluntariat, te poți alătura unui club de lectură, sport, șah, dans etc. Inclusiv mai mult timp petrecut în natură, alături de un cățel sociabil, te ajută să ai o memorie mai bună.
Organizează-te și menține ordinea
Dacă nu îți folosești memoria pentru a ține minte unde ai lăsat cheile sau când este petrecerea nepoților, nu vei mai avea energia necesară pentru lucrurile importante.
Profită de calendar, agende și aplicații de planificare pentru a-ți transforma sarcinile repetitive într-o rutină. Alege un loc pentru chei, ochelari și alte obiecte pe care le folosești frecvent. Fă ordine la birou și acasă pentru a minimiza lucrurile care îți distrag atenția, pentru a te putea concentra asupra informațiilor pe care trebuie să le reții.
Îmbunătățirea memoriei te poate ajuta să ai o viață mai ușoară. Chiar și 1-2 obiceiuri nou introduse în programul zilnic pot contribui la sănătatea creierului și la susținerea memorie.
Sursa foto: Shutterstock