Unul din cinci adulți experimentează o afecțiune de sănătate mintală. Cercetările au arătat că aceste tulburări pot fi tratate eficient. Pe măsură ce oamenii de știință au respins stigmatele din jurul sănătății mintale, mai mulți oameni au recunoscut valoarea terapiei moderne.
Beneficii ale terapiei
Psihoterapia – cunoscută și sub numele de ,,terapia prin vorbire” – a ajutat milioane de oameni. Acest mod de terapie poate ajuta indivizii să depășească durerea din trecut și să dezvolte strategii de adaptare pentru viitor. De asemenea, poate ajuta o persoană să își definească obiectivele, clarificând cine este și ce își dorește în viață.
Un psiholog online poate oferi o perspectivă nouă asupra unei probleme. El poate oferi oamenilor o mai bună înțelegere a propriilor emoții. Terapeutul îi poate învăța, de asemenea, abilități de comunicare pentru a transmite acele emoții. Terapia poate promova respectul de sine, relațiile și perspectiva asupra vieții. Poate fi deosebit de utilă pentru persoanele cu următoarele probleme:
Depresie
Depresia este una dintre cele mai frecvente condiții de sănătate mintală din lume. Această afecţiune perturbă calitatea vieții. Depresia implică adesea:
- probleme de somn;
- modificări ale poftei de mâncare;
- sentimente de vinovăție sau apatie.
Psihoterapia poate ajuta persoanele cu aceste simptome. Tratamentul psihoterapiei pentru depresie se bazează pe încredere și sprijin emoțional. Un terapeut eficient oferă oamenilor un cadru confortabil și privat pentru a se vindeca. Împreună, ei examinează cauzele și soluțiile potențiale la preocupările lor. Terapeuții ajută indivizii deprimați să construiască noi moduri de gândire și de reacție. Terapia poate permite oamenilor să se întoarcă la cei dragi și la activitățile care îi interesează cel mai mult.
Iată câteva tipuri de depresie pe care profesioniștii le tratează adesea:
- Tulburarea depresivă majoră – are simptome suficient de severe pentru a afecta viața de zi cu zi. Este cea mai frecventă formă de depresie.
- Tulburarea afectivă sezonieră – afectează indivizii în lunile mai reci ale anului.
- Distimia, numită și tulburare depresivă persistentă, durează cel puțin 2 ani. Simptomele sale sunt mai ușoare decât cele ale tulburării depresive majore.
Anxietate
Anxietatea este cea mai frecventă afecțiune de sănătate mintală observată în rândul oamenilor. Are un impact asupra a aproximativ 18% din populație. Aproape jumătate dintre persoanele diagnosticate cu depresie au, de asemenea, o anumită formă de anxietate.
Anxietatea diferă de stresul ocazional pe care îl experimentează toți oamenii. Anxietatea clinică este un simptom cronic continuu. Persoanele cu anxietate se regăsesc de cele mai multe ori la limită. Se pot aștepta ca oricând să se întâmple ceva rău, chiar dacă nu există dovezi pentru această frică. Această stare poate provoca cu ușurință complicații sociale. Unele persoane cu anxietate se luptă să-şi controleze emoțiile.
Psihoterapia poate ajuta persoanele cu anxietate să-și recapete busola în viață. În loc să le fie frică, ei își pot înțelege emoțiile, le pot accepta și pot face progrese reale către obiectivele lor.
Ca şi depresia, anxietatea se poate manifesta sub diferite forme, inclusiv:
- Anxietatea generalizată se caracterizează prin anxietate constantă și intensă. Îngrijorările par deseori disproporționate față de îngrijorare.
- Anxietatea socială implică niveluri ridicate de stres în cadrul social. Poate descuraja relațiile și încuraja izolarea.
În concluzie
Psihoterapia poate oferi ameliorarea simptomelor și poate restabili calitatea vieții. Poate ajuta oamenii să învețe cum să fie din nou ei înșiși. Nicio persoană nu trebuie să sufere singură.