Bitcoin vs Ethereum

Piața criptomonedelor este într-o creștere constantă în ultimii ani. Fiecare monedă își are propria doză de popularitate pe care se bazează atât prețul acesteia cât și cantitatea de monede cumpărate și vândute.

Popularitatea unei monede mai definește și capacitatea de cumpărare a acesteia. Nu este posibil jucarea la un casino online bani reali cu o monedă nepopulară.

Unul dintre cei mai mari jucători din această industrie este Bitcoinul. În ultimii ani însă, pozițiile acestuia scad în favoarea altor monede, inclusiv Ethereum. Va fi oare Ethereum în curând noua principală monedă?

Cât de popular este Ethereum?

Blockchain-ul Ethereum se apropie de un punct de cotitură uriaș care ar putea împinge valoarea de piață a lui Ether înaintea Bitcoin-ului.

Blockchain-ul din spatele celei de-a doua criptomonede ca mărime, Ether, va suferi în curând o actualizare foarte așteptată, care ar putea duce la mai mulți investitori instituționali să pună bani în rețea și să ajute la creșterea prețului Ether.

Scopul este de a face Ethereum, blockchain-ul în curs de modernizare, mai scalabil, mai sigur și mai durabil. Printre altele, ar face ca miningul cripto să fie depășit, reducând astfel cantitatea uriașă de energie necesară pentru a crea noi jetoane – o sursă de critici intense.

În prezent, Bitcoin este cea mai mare criptomonedă după valoarea de piață, cu peste 804 miliarde USD. Dar Ether – cu o capitalizare de piață actuală de peste 360 ​​de miliarde de dolari – ar putea deveni lider după modernizarea infrastructurii numită „fuziune”.

Deși cronologia nu este încă definită, observatorii din industrie au speculat că „fuziunea” ar putea avea loc în această vară. Investitorii pariază deja pe asta și sunt mulți bani în joc.

În plus față de alimentarea Ether, Ethereum a fost adoptat de aplicațiile financiare descentralizate (DeFi) și proiectele de token nefungibile (NFT), astfel încât o actualizare ar putea îmbunătăți dramatic evaluarea acestuia.

Trecerea la proof-of-stake va avea ca rezultat „99%” mai puțină energie utilizată

Ethereum se bazează în prezent pe ceea ce este cunoscut sub numele de dovada muncii, în care minerii trebuie să completeze puzzle-uri complexe pentru a valida tranzacțiile și a crea monede noi. Acest proces necesită o cantitate uriașă de putere a computerului și este adesea criticat din cauza impactului său asupra mediului.

Odată cu upgrade-ul planificat, Ethereum trece la proof-of-stake, ceea ce le-ar permite utilizatorilor să valideze tranzacțiile în funcție de câte monede contribuie sau miză. În schimbul mizarii mai multor monede, utilizatorii au o probabilitate mai mare de a fi aleși să valideze tranzacțiile în rețea și să câștige o recompensă.

În prezent, Ethereum are atât un lanț proof-of-work, cât și proof-of-stake care rulează în paralel. În timp ce ambele lanțuri au validatori, numai lanțul de dovadă a lucrării procesează în prezent tranzacțiile utilizatorilor. Odată ce fuziunea este finalizată, blockchain-ul Ethereum se va trece complet la lanțul de dovadă a mizei, numit Beacon Chain, făcând mineritul învechit.

Ca urmare, se prevede că consumul de energie al Ethereum va fi redus cu 99%. Datorită impactului redus asupra mediului, se crede că mai mulți investitori instituționali vor dori să cumpere Ether, să-și folosească blockchain-ul, să investească în rețeaua sa și să creeze o mai mare adopție.

Dezvoltatorii Ethereum au testat cu succes schimbarea, ca parte a pregătirilor finale pentru fuziune, ceea ce a adăugat sentimentul optimist în jurul potențialului upgrade-ului.

Deși fuziunea era de așteptat să aibă loc cu câteva luni în urmă și a fost amânată, dezvoltatorul Ethereum Tim Beiko a declarat pentru Bloomberg că „ar fi nevoie de un eveniment catastrofal pentru ca anul acesta să nu se întâmple”.

Etherul emis este estimat să scadă cu „90%”, ceea ce ar putea crește prețul său

Se așteaptă, de asemenea, că oferta de Ether va scădea după „fuziune”, deoarece se așteaptă să fie emise mai puține monede.

„În urma fuziunii, se estimează că cantitatea de ETH emisă va scădea cu 90%, ceea ce ar duce la niveluri similare de taxe la reducerea ofertei de eter cu până la 5% pe an”, a scris firma de analiză blockchain IntoTheBlock în buletinul său informativ.

Dacă cererea crește pe măsură ce oferta scade, prețul Eterului poate crește. Dar este imposibil de prezis prețul viitor al oricărui activ.

De la implementarea unui alt upgrade important în august, Ethereum a ars sau a distrus deja Ether în valoare de 5,9 miliarde de dolari, potrivit tabloului de bord Watch the Burn. Deși acea actualizare din august nu avea legătură cu fuziunea, arată că emiterea noului Ether a încetinit deja. După fuziune, unii cred că Etherul poate deveni un activ deflaționist sau unul cu o ofertă în scădere care poate fi folosit ca depozit de valoare. Bitcoin este deja considerat un astfel de refugiu sigur.

Mizați randamentele estimate a cauza randamente mari

În conformitate cu dovada mizei, validatorii vor „miza” sau vor contribui cu Ether-ul lor la portofelele cripto. Taxele care erau de obicei plătite minerilor pentru eforturile lor în modelul de dovadă a muncii se vor transforma într-un fel într-un venit pasiv pentru validatori în cadrul noii dovezi de miză, deoarece mineritul va deveni învechit.

„Prin fuziunea cu lanțul proof-of-stake, taxele câștigate anterior de mineri vor trece la a fi câștigate de cei care miză. Se așteaptă ca acest lucru să ducă la recompense de miză între 7% și 12%”, a raportat IntoTheBlock.

Dar criticii sunt sceptici cu privire la „fuziune”

Deși majoritatea comunității Ethereum este încântată de „fuziune”, unii și-au exprimat îngrijorarea.

Alyse Killeen, fondatoarea companiei de risc Stillmark, axată pe Bitcoin, a declarat pe Twitter: „Ethereum este în așa fel. mult. probleme… asigurarea securității devine din ce în ce mai grea [și] mai grea.” Ea susține că proof-of-stake este mai puțin sigură și că face Ethereum mai vulnerabil la atacuri.

Dar această critică „pare pur și simplu foarte anti-Ethereum fără multă substanță suplimentară”, a spus Beiko pentru Fortune. El a spus că trecerea la proof-of-stake ar îmbunătăți de fapt securitatea împotriva potențialului hacking.

„Sub proof-of-stake, dacă are loc un atac, putem pur și simplu să facem upgrade la rețea pentru a elimina monedele atacatorilor”, a spus el.