Vrei căpșuni sănătoase și delicioase? Temperaturile încep deja să scadă, așadar, dacă vrei plante de căpșuni rezistente pe timp de iarnă, a venit momentul să acorzi o atenție deosebită pregătirii și îngrijirii culturii de căpșuni.
Deși sunt ușor de plantat și cultivat, întrucât se adaptează condițiilor pedoclimatice din țara noastră, plantele de căpșuni pot suferi din cauza înghețului din timpul iernii. Descoperă cum poți proteja eficient cultura de căpșuni pe timpul sezonului rece și cum poți obține, în anul următor, culturi bogate și fructe de calitate.
Protejează cultura corespunzător pe timpul iernii
Frigul și înghețul pot provoca daune semnificative în cultura de căpșuni, compromițând până la 80% din recoltă.
Atunci când sunt cultivate în regiunile cu ierni blânde, căpșunii nu au nevoie de măsuri speciale de protecție pe perioada sezonului rece. În schimb, cultivarea capsunilor în zonele în care temperaturile scad drastic în cursul iernii necesită măsuri suplimentare de protecție.
Astfel, la începutul lunii decembrie, când plantele intră în hibernare, este necesară aplicarea unui strat suplimentar de mulcire peste căpșuni. Stratul de protecție din paie sau ace de pin trebuie să fie de 2-3 cm. Este indicat să se evite mulciri care conțin semințe de plante, rumeguș sau frunze uscate, care ar putea sufoca plantele, implicit întreaga cultură.
Cum îngrijești cultura de căpșuni primăvara. Etape principale
Pentru a te bucura de cele mai bune recolte vara, căpșunii trebuie să primească atenția cuvenită în primăvară.
Odată ce plantele au răsărit, îngrijirea culturii de căpșuni constă în respectarea următoarelor etape:
- Irigarea;
- Plivirea și prășitul;
- Fertilizarea.
Cele mai citite articole
Căpșunii au o nevoie sporită de apă, de aceea menținerea solului reavăn este foarte important. Solul trebuie umezit până la aproximativ 40 cm adâncime, utilizând 0,5 litri pentru fiecare arbust. În condiții de secetă, irigarea se efectuează la fiecare 5-7 zile.
Pentru prevenirea apariției buruienilor, e indicată plivirea periodică și prășitul căpșunilor. Buruienile concurează cu plantele pentru apă, lumină și elemente nutritive. O soluție care combate cu succes apariția buruienilor este mulcirea, adică acoperirea terenului cu un strat de materie vegetală.
Pe de altă parte, fertilizarea este cea mai importantă etapă a îngrijirii căpșunilor primăvara. Fertilizarea rațională a solului influențează randamentele de producție, dar și calitatea recoltelor.
Cum protejezi cultura împotriva bolilor
Cultura de căpșuni este afectată de diferiți agenți patogeni care atacă arboreal. Fie că e vorba de ciuperci, viruși sau bacterii, bolile care atacă căpșunii distrug frunzele, tulpinile, fructele, dar și rădăcinile.
Printre cele mai frecvente boli care pot afecta cultura de căpșuni sunt boli specifice plantei, însă sunt și boli care afectează culturile de legume sau livezile de pomi fructiferi. Principalele boli sunt:
- Putregaiul cenușiu – se manifestă atât pe frunze și fructe, cât și pe inflorescențe. Poate provoca daune, reducând semnificativ recoltele. Aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice sunt cele mai eficiente măsuri de prevenire și combatere a bolilor. este un produs inovator marca BASF care, datorită celor două substanţe active din componenţă, boscalid și piraclostrobin, asigură o protecție deosebită, având o dublă mișcare în plantă: translaminară și acropetală, sistemic locală;
- Pătarea albă – se manifestă prin apariția unor pete mici pe frunze, de culoare alb-cenușiu;
- Mana – atacă toate organele plantei, fructele ajunse la maturitate căpătând un gust amar;
- Făinarea căpșunului – atacă frunzele și fructele, care rămân mici și deformate;
- Putregaiul umed – apare frecvent pe fructe, după recoltare, ca un mucegai. Boala se răspândește rapid în timpul transportului sau depozitării;
- Antracnoza.
Pentru a putea combate apariția bolilor, pe lângă respectarea tehnologiei de cultură, este important să se asigure o igienă corespunzătoare a culturii prin folosirea unor tratamente inovatoare, cu eficiență ridicată.
Rezervă-ți timp și acordă căpșunilor atenția cuvenită. Astfel, recolta de căpșuni din anul viitor va fi mai bogată, iar fructele vor avea forma și gustul dorit.
Sursa foto: Shutterstock.com