Tinitusul este o percepție sonoră neplăcută în urechi, care nu este cauzată de nicio sursă externă de sunet. Calitatea vieții este afectată de această senzație de zumzet, zgomot sau țiuit în urechi, iar efectele pot fi mult mai accentuate, dacă nu ai sprijinul sau tratamentul necesar atunci când ai nevoie. Nu există o soluție care să elimine complet simptomele, deși cercetătorii lucrează pentru a descoperi un remediu, așa că, deocamdată, rămân necunoscute multe lucruri despre cauzele și caracteristicile tinitusului.
În cele mai multe situații, tinitusul nu poate fi tratat, dar vei reuși să reduci disconfortul, dacă pui în aplicare câteva tehnici. Cu timpul, poți să te obișnuiești și să ajungi să nu te mai deranjeze așa de tare, iar creierul tău să nu mai acorde atenție sunetului. Totuși, dacă suferi de tinitus, vei găsi destul de dificil să gestionezi efectele lui. Iată câteva sfaturi ce te vor ajuta să ții sub control tinitusul acasă:
1. Ai grijă de sănătatea ta
O dietă sănătoasă te va face să te simți mai bine, dar anumite alimente, în special cele sărate, pot exacerba simptomele de tinitus. Reducerea aportului zilnic de sare și adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase pot ajuta la ameliorarea tinitusului.
Menține un stil de viață moderat, fără schimbări drastice. Dacă observi că ceva anume din obiceiurile tale (poate prea multă cofeină, alcool și tutun) îți declanșează tinitusul, ai grijă să îl reduci sau să îl elimini pentru a avea mai mult control. Poți încerca și anumite suplimente alimentare naturale care ajută la reducerea percepției tinitusului în urechi, cum ar fi Ear Tone.
2. Redu expunerea la zgomote
Expunerea la zgomote puternice este un factor declanșator și poate agrava tinitusul, așa că este important să eviți sau să reduci cât de mult posibil zgomotul din orice sursă. Poartă protecție pentru urechi atunci când ești în locuri zgomotoase și folosește căști care anulează zgomotul când asculți muzică sau te uiți la televizor.
3. Creează un mediu relaxant
Cele mai citite articole
Managementul stresului prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, poate ajuta la reducerea severității simptomelor tinitusului. Asigură-te că patul în care te odihnești este confortabil. Încearcă să reduci orice zgomot care ți-ar putea perturba somnul.
4. Fă mișcare regulat
Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea sănătății în general, ceea ce te va ajuta să reduci senzațiile neplăcute provocate de tinitus. Propune-ți să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi. Mișcarea regulată poate, de asemenea, să reducă stresul, să îți îmbunătățească starea de spirit și să te ajute să dormi mai bine, toate acestea fiind de folos la ameliorarea simptomelor tinitusului.
5. Ia în considerare terapia cu sunete
Ascultarea de sunete liniștitoare, cum ar fi zgomotul alb sau sunetele naturii, poate ajuta la mascarea simptomelor de tinitus și le face mai puțin deranjante. Ori de câte ori este posibil, mențineți volumul sunetelor mai mic decât volumul tinitusului. Scăzând în acest fel volumul perceput al tinitusului, este adesea mai puțin deranjant și, în timp, îți poate ajuta creierul și sistemul nervos să nu mai reacționeze atât de negativ la sunet.
6. Odihnește-te
Dalai Lama spunea că somnul este cea mai bună meditație. Fără îndeajuns somn profund, nu te vei simți niciodată pe deplin odihnit și împrospătat. Dacă adormi cu dificultate, fii atent la rutina ta de somn. O privire mai atentă la obiceiurile tale înainte de a merge la culcare este adesea necesară pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de a obține un somn profund.
Urmând aceste sfaturi, poți ajuta la reducerea simptomelor de tinitus și la îmbunătățirea bunăstării generale. Este important de menționat că tinitusul poate avea cauze variate și poate necesita evaluare medicală și tratament specializat. Consultă un medic dacă ai simptome persistente de tinitus care îți afectează calitatea vieții.
Sursă foto: pexels.com