Vrei să tai lemnele ca un profesionist? Iată care sunt instrumentele de care ai nevoie

Vrei să tai lemne pentru foc sau să ai grijă de grădina ta, curățând copacii de crengile uscate? Pentru ca rezultatul final să reflecte munca unui profesionist, ai nevoie de anumite instrumente speciale precum drujbă, fierăstrău manual, fierăstrău circular, acestea fiind doar câteva dintre uneltele destinate tăierii lemnului. Dacă vrei să afli cum se deosebesc unele de altele și ce instrumente să folosești atunci când dorești să tai lemnul pentru foc sau să desfășori lucrări de tâmplărie, în acest articol vei descoperi care sunt uneltele pe care orice profesionist le folosește în acest sens.

Instrumente de tăiere a lemnului – Care sunt cele mai potrivite?

Dacă te întrebi cu ce să tai lemnul, răspunsul depinde de rezultatul final pe care vrei să-l obții. Pentru prelucrarea lemnului se recomandă fie o drujbă, un fierăstrău manual, precum și un fierăstrău circular, echipat cu discuri de tăiere adecvate. Alegerea instrumentului ar trebui dictată, în primul rând, de tipul de activitate desfășurată.

Drujbele sunt echipate cu un lanț de tăiere care se deplasează de-a lungul ghidajului și o unitate de putere – cu o combustie internă sau motor electric. Pe atomico.ro poți găsi o drujbă care nu doar că are un design special, ci una care permite atât tăierea lemnului sau efectuarea activităților de grădinărit, cât și sculptarea în lemn.

Un fierăstrău de mână reprezintă un instrument de bază pentru tăierea lemnului, fiind folosit atât de cei începători în arta bricolajului, cât și de profesioniști. Atunci când alegi acest tip de instrument de tăiere a lemnului, ar trebui să acorzi atenție, în primul rând, pânzei de ferăstrău și mânerului – aceste elemente afectează capacitatea de a efectua diferite tipuri de lucrări.

Fierăstrăul circular este dedicat lucrărilor precise și rapide, fiind folosit – în general – pentru efectuarea liniilor drepte în lemn. Pe lângă această materie primă, un fierăstrău circular poate face față și altor tipuri de materiale mai groase, precum PAL, placaj sau panouri de suport (totuși, în aceste cazuri este necesară folosirea unui disc suplimentar).

Fierăstrăul staționar îți permite prelucrarea precisă a elementelor lungi și, de asemenea, îți permite să determini într-un mod cât mai precis unghiurile de tăiere. Spre deosebire de fierăstrăul circular, cel staționar este utilizat în efectuarea unor lucrări mai complexe.

Un fierăstrău pendular este echipat cu o lamă care merge chiar și în zig-zag, permițându-ți să efectuezi orice fel de tăietură – nu numai în linie dreaptă. Astfel, acest tip de instrument de tăiere a lemnului îți permite să prelucrezi materia primă în diferite forme. 

Astfel, în funcție de specificul și designul lor, instrumentele folosite pentru tăierea lemnului permit nu doar efectuarea unor lucrări de bază, ci și activități mai precise, avansate, care au ca bază de lucru folosirea de materiale lemnoase. Sfaturile de mai sus ar trebui să te ajute să decizi cu ce să tai lemnul, în funcție de activitatea desfășurată, astfel încât să poți menține un nivel cât mai ridicat de confort și siguranță. Ținând cont de scopul pentru care folosești uneltele de tăiere a lemnului, rezultatul final va fi demn de un profesionist pasionat de ceea ce face.

Sursa foto: unsplash.com