Ergonomia locuinței: cum să-ți transformi spațiul de locuit pentru bunăstare și confort

Acasă este locul unde ne retragem după o zi plină, unde ne încărcăm bateriile și, în unele cazuri, locul unde lucrăm. De aceea este important să punem preț pe confort și să ne amenajăm casa în așa fel încât să ne simțim bine, indiferent de sezon.

Ergonomia nu se referă doar la spațiile de birou; este la fel de importantă și în amenajarea fiecărei camere a locuinței tale, astfel încât să te ajute să-ți desfășori cât mai eficient și sănătos activitățile zilnice. Iată ce poți face în acest sens:

Setează temperatura optimă

Dincolo de mobila pe care o alegi, temperatura din locuințe are impact direct asupra felului în care îți desfășori activitățile zilnice. În timpul verii, ține aparatul de aer condiționat pornit pe o temperatură de 25℃, astfel încât să fii eficient și din punct de vedere energetic. Iarna, ține căldura pornită, dar asigură-te că ai montat pe calorifere robineti termostatici, care te ajută să reglezi temperatura dorită. Dacă nivelul de umiditate din aer este prea scăzut din cauza caloriferelor, îndreaptă-ți atenția către un umidificator, care va îmbunătăți considerabil atmosfera din interior.

Alege mobilier ergonomic

Dacă obișnuiești să lucrezi la un birou, atunci este necesar să acorzi și mai multă importanță sănătății coloanei vertebrale. Pentru a o proteja, alegerea mobilierului ergonomic este un prim pas important. Investește în scaune care oferă suport lombar adecvat și mese reglabile pe înălțime. Acestea nu doar că previn durerile de spate și de gât, dar te ajută și să menții o postură corectă pe termen lung. Încearcă să aplici acest principiu și pentru bucătărie, pe cât posibil.

Asigură iluminarea corectă a spațiului

Lipsa luminii scade considerabil productivitatea și te face să te simți mai lipsit de energie. Pentru a evita aceste situații, asigură-te că ai parte în interior de o lumină adecvată. Încearcă, pe cât posibil, o combinație echilibrată de lumină naturală și artificială. Utilizează lămpi cu intensitate reglabilă pentru a ajusta lumina în funcție de activitățile tale, dar și pentru a reduce oboseala ochilor.

Creează zone funcționale

Pentru a te bucura de cât mai multă organizare și productivitate, este recomandat să-ți împarți locuința pe zone funcționale: un loc pentru muncă, unul pentru relaxare și altul pentru gătit și mâncat. Încearcă să delimitezi spațiul cât mai bine, pentru a te concentra pe fiecare sarcină. 

Aerisește zilnic încăperile

Aerisește casa în fiecare dimineață și seară, cel puțin 15 minute. Acest obicei te ajută la un mediu mai sănătos, îți oxigenează creierul și îți sporește productivitatea. Dacă ai posibilitatea și locuința îți permite, instalează sisteme de ventilație și amplasează-ți plante verzi care contribuie la curățarea aerului din interior.

Amenajează casa în culori plăcute

Evită contrastele prea puternice în casa ta sau un mix prea mare de culori. Optează, mai degrabă, pentru un stil minimalist și adaugă pete de culoare prin accesorii – perne decorative, draperii, tablouri. Dacă îți dorești un plus de personalitate, alege culori liniștitoare pentru pereți, dintre cele care sporesc creativitatea și productivitatea – tonuri de portocaliu, verde, albastru.

Redu nivelul de zgomot

Un spațiu liniștit contribuie la confortul și relaxarea ta, dar te ajută să te concentrezi și mai bine. Dacă locuiești într-o zonă aglomerată a orașului, investește în ferestre cu izolare fonică sau în panouri acustice. Poți folosi, de asemenea, covoare groase și draperii, pentru a absorbi sunetul.

Cu mici ajustări, ușor de implementat, poți transforma orice spațiu într-unul care să-ți susțină bunăstarea și sănătatea. Dacă obișnuiești să lucrezi de acasă, atunci este cu atât mai necesar să îți asiguri un mediu plăcut, care să încurajeze creativitatea și productivitatea. Prin urmare, investește timp și resurse în crearea unui spațiu ergonomic, iar beneficiile nu vor întârzia să apară.

Sursa foto: www.freepik.com