Daca bebelusul tau este hranit cu biberonul, vei oferi lapte praf Hipp sau Humana, de obicei pana la varsta de trei ani. Prezentate sub forma forma de pulbere, acest lapte are o compozitie care se modifica in functie de nevoile nutritionale ale copilului si de diversificarea sa dietetica. Laptele de vaca, asa cum il stim, va fi introdus in mod ideal numai dupa 3 ani.
Care sunt diferentele dintre laptele lichid si laptele praf?
Formulele pentru sugari, numite si „lapte pentru sugari”, „lapte prad” sau „inlocuitor al laptelui matern” se refera la orice aliment care poate inlocui laptele matern, partial sau complet pentru sugar (0 pana la 12 luni) sau pentru copilul mic (12 pana la 36 de ani) luni.
Laptele praf trebuie sa indeplineasca cerintele stricte ale reglementarilor care iau in considerare nevoile nutritionale ale copiilor cu varsta de pana la 3 ani. Compozitia lor este special conceputa pentru a asigura digestia corecta a bebelusului si pentru a satisface nevoile sale nutritionale.
Indiferent daca sunt prezentate sub forma de pulbere sau lichide, formulele pentru sugari indeplinesc aceleasi recomandari europene, cu standarde foarte stricte de siguranta a sanatatii si nu prezinta nicio diferenta in aportul nutritional.
Singura diferenta dintre cele doua tipuri de lapte este cantitatea de apa prezenta in produsul finit, deoarece laptele praf este pur si simplu lapte lichid care a fost deshidratat. Pentru aceasta, cantitatea de apa este redusa de la 87,5% (lapte lichid) la 3% (lapte praf).
Laptele praf vine intr-o cutie mare (400 pana la 900 g sau chiar 1,6 kilograme pentru formatele economice), in metal sau in carton subtire.
Laptele lichid, gata de utilizare, este prezentat sub forma unei sticle de plastic, in general de dimensiuni mici sau medii (200 ml pana la 1 litru). Pretul sau este, in general, mai mare decat echivalentul sau sub forma de pulbere, dar practicitatea utilizarii este suficienta pentru a avea prioritate fata de vanzarile de lapte praf.
De fapt, laptele lichid este gata de utilizare si elimina astfel orice risc posibil de preparare slaba, dozare slaba si contaminare.
Cum se pregateste biberonul?
Pregatirea unei sticle necesita intotdeauna respectarea unor principii de igiena pentru a evita orice contaminare:
Asigura-te ca sticla utilizata, tetina, capacul si inelul sunt curate, fara resturi de lapte sau orice alta murdarie.
In ceea ce priveste laptele lichid, agita bine sticla in sus si in jos inainte de a o deschide si scoate capacul de protectie. Se toarna cantitatea dorita de lapte in sticla masurand cantitatea in functie de gradarile de pe ea.
Cu exceptia cazului in care bebelusul prefera laptele la temperatura camerei, incalzeste sticla la bain-marie, intr-un incalzitor pentru sticle sau la cuptorul cu microunde.