Calatoriile lui Gulliver - rezumat pe capitole

Calatoriile lui Gulliver – rezumat pe capitole

Calatoria in Lilliput

Prima calatorie a lui Lemuel Gulliver il duce in Lilliput, o insula locuita de oameni mici, cu o inaltime de doar 15 centimetri. Ajuns pe plaja, Gulliver este capturat de locuitorii insulei, care il leaga si il transporta in orasul lor. Dupa ce castiga increderea acestora, el devine un membru respectat al societatii lor.

In Lilliput, Gulliver descopera o societate complexa, cu propriile legi, obiceiuri si conflicte. Lilliputienii sunt in razboi cu vecinii lor, insula Blefuscu, din cauza unei dispute cu privire la modul corect de a sparge un ou. Aceasta disputa absurda il face pe Gulliver sa reflecteze la natura conflictelor umane si la absurditatea motivelor pentru care oamenii lupta.

Natura lui Gulliver de a fi un gigant printre oamenii mici ii permite sa devina un erou pentru lilliputieni, ajutandu-i in razboiul lor impotriva Blefuscu. El foloseste barcile acestora pentru a le captura flota si a aduce pacea intre cele doua insule. Cu toate acestea, devine rapid evident ca statutul sau de erou este trecator, iar intrigile si geloziile de la curte il fac pe Gulliver sa realizeze ca trebuie sa paraseasca Lilliputul cat mai repede posibil.

Dr. John C. Murray, un expert in literatura britanica si specializat in lucrarile lui Jonathan Swift, subliniaza ca aceasta prima calatorie a lui Gulliver critica societatea britanica a secolului al XVIII-lea si micile sale conflicte politice, sugerand ca multe razboaie si certuri nu sunt altceva decat manifestari ale orgoliului si vanitatii umane. Astfel, Gulliver pleaca din Lilliput cu un sentiment de dezamagire fata de natura umana, dar si cu o dorinta de a explora mai departe necunoscutul.

In tara gigantilor: Brobdingnag

Dupa escapada din Lilliput, Gulliver se gaseste in curand pe o alta insula, Brobdingnag, unde intalneste o situatie complet opusa: locuitorii sunt giganti, avand o inaltime de aproximativ 22 de metri. Devine rapid evident ca Gulliver, care a fost un gigant printre lilliputieni, devine acum un pigmeu printre acesti giganti.

Gulliver este gasit de un fermier care il duce acasa si il trateaza ca pe o curiozitate. In scurt timp, el devine atractia principala a unui spectacol itinerant, unde oamenii platesc pentru a-l vedea pe "omul mic". Dupa o perioada de calatorie prin regat, Gulliver ajunge in cele din urma la curtea regelui Brobdingnag.

In timpul sederii sale la curte, Gulliver are ocazia sa discute cu regele despre politica, societate si viata in general. Regele Brobdingnag este un om intelept si contemplativ, care nu intelege de ce oamenii din lumea lui Gulliver sunt atat de razboinici si corupti. Aceasta perspectiva il ajuta pe Gulliver sa vada defectele societatii sale dintr-un punct de vedere diferit.

Din punct de vedere al criticii literare, Dr. Linda Timmerman mentioneaza ca aceasta calatorie este o satira la adresa marii mandrii si vanitatii umane. Prin contrastul dintre dimensiunile fizice si intelectuale, Swift ilustreaza cum marimea fizica nu echivaleaza cu intelepciune sau superioritate.

Desi Gulliver se bucura de ospitalitatea regelui si a curtii, el este constient de vulnerabilitatea sa intr-o tara de giganti. In cele din urma, el gaseste o oportunitate de a parasi Brobdingnag cand este luat de un vultur si aruncat in mare, de unde este salvat de un vas de trecere.

Laputa si insulele plutitoare

A treia calatorie il poarta pe Gulliver in taramul insulei plutitoare Laputa, un loc al stiintei si artei, unde locuitorii sunt atat de absorbiti de gandurile lor incat ignora lumea din jurul lor. Insula plutea deasupra regatului Balnibarbi, controland supunerea acestuia prin simpla amenintare de a bloca lumina soarelui sau de a arunca pietre in diverse locatii.

In Laputa, Gulliver descopera o societate condusa de stiinta si matematica, insa atat de atasata de teorii si calcule incat locuitorii devin deconectati de la realitate. Acestia au nevoie chiar de servitori, numiti "flappers", care sa ii atentioneze cand trebuie sa poarte o conversatie sau sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul lor.

Aceasta parte a povestii lui Gulliver este o critica clara la adresa escatologiei stiintei si la exagerarea cercetarii stiintifice fara aplicatii practice. Lista de inventii absurde pe care Gulliver le intalneste este impresionanta:

  • O masina care scrie carti automat.
  • Un proiect de a transforma excremente in hrana.
  • Un dispozitiv pentru a detecta imprastierea sunetelor inutile.
  • Un plan pentru a extrage raze solare din castraveti.
  • Un sistem de a construi case de sus in jos, incepand cu acoperisul.

Se sugereaza ca Jonathan Swift, prin aceasta satira, critica abordarea stiintifica si influenta crescanda a stiintei asupra societatii in perioada Iluminismului. Dr. Steven H. Gale, expert in literatura satirica, considera ca insula Laputa subliniaza necesitatea unei abordari echilibrate intre stiinta, etica si aplicabilitate practica.

In cele din urma, Gulliver paraseste Laputa si exploreaza alte insule din regiune, dar realizeaza ca fiecare are propriile lor imperfectiuni si absurditati. Calatoria sa il face sa aprecieze complexitatea naturii umane si limitarile cunoasterii.

Calatoria in tara Houyhnhnmilor

Ultima calatorie a lui Gulliver il duce in tara Houyhnhnmilor, o societate idealizata unde caii sunt fiintele rationale, iar oamenii, cunoscuti sub numele de Yahoo, sunt fiinte salbatice si primitive. Houyhnhnmii traiesc intr-o societate bazata pe ratiune pura si lipsita de conflicte, unde niciun sentiment negativ nu exista.

Gulliver este fascinat de Houyhnhnmi si de modul lor de viata, considerandu-i superiori oamenilor. Acestia traiesc in armonie cu natura, fara a se angaja in razboaie sau intrigi politice. Ei nu inteleg conceptele de minciuna sau inselaciune si considera ca scopul vietii este de a trai in virtute si echilibru.

In timpul sederii sale, Gulliver invata limba Houyhnhnmilor si le povesteste despre lumea sa. Acestia sunt uluiti de descrierea razboaielor, a coruptiei si a conflictelor sociale si nu pot intelege cum oamenii pot trai in asemenea moduri violente si irationale.

Cu toate acestea, dupa o perioada de timp, Houyhnhnmii incep sa se ingrijoreze de influenta potential negativa a lui Gulliver asupra societatii lor. Ei decid ca el trebuie sa paraseasca tara lor, iar Gulliver, desi cu inima franta, accepta decizia lor.

Calatoria in tara Houyhnhnmilor este interpretata ca o satira la adresa idealurilor utopice, sugerand ca o societate perfect rationala si lipsita de emotii este la fel de nerealista ca si defectele omenirii. Dr. Samuel Holt Monk, un istoric literar cunoscut, considera ca aceasta calatorie reflecta dezamagirea lui Swift fata de potentialul limitat al ratiunii umane si de imperfectiunea inerenta a umanitatii.

Gulliver se intoarce acasa

La intoarcerea acasa, Gulliver este profund schimbat de experientele sale si are dificultati in a se reintegra in societatea umana. Dupa ce a trait printre Houyhnhnmi, el considera oamenii ca fiind inferioare si salbatice, intr-un mod similar cu Yahoo. Aceasta viziune pesimista il izoleaza de familia si prietenii sai.

Gulliver se retrage in singuratate, petrecand mult timp in grajd, in compania cailor sai, pe care ii considera a fi mai nobili si mai intelepti decat oamenii. El devine un individ solitar, incapabil sa accepte imperfectiunile societatii umane pe care le-a observat de-a lungul calatoriilor sale.

Cu toate acestea, cartea lui Jonathan Swift, publicata pentru prima data in 1726, a avut un impact semnificativ asupra literaturii satirice si a fost tradusa in numeroase limbi, fiind considerata o capodopera a genului. Conform datelor istorice, pana in anul 2023, "Calatoriile lui Gulliver" a fost tradusa in peste 40 de limbi si studiat in scoli si universitati din intreaga lume.

In timp ce Gulliver nu reuseste sa se reintegreze complet in societate, povestea sa ramane una dintre cele mai cunoscute si discutate lucrari literare, explorand teme precum natura umana, societatea si conflictul dintre ratiune si emotie. Dr. Judith J. Thompson, un critic literar contemporan, subliniaza ca "Calatoriile lui Gulliver" continua sa fie relevante, oferind o perspectiva critica asupra problemelor umane care sunt inca prezente in societatea moderna.