eruptia maselei de minte

Când este necesară extracția măselei de minte? Ce trebuie să știi despre al treilea molar

Controversata măsea de minte – multe se spun despre ea în popor. Considerat un semn al maturizării, cel de-al treilea molar, dar și ultimul care erupe pe arcadele dentare, nu mai are niciun rol în procesul de masticație. Pentru că specia umană a evoluat, măseaua de minte nu mai ajută la zdrobirea alimentelor, ci, din contră, creează probleme din punctul de vedere al sănătății orale.

În mod normal, măselele de minte sunt în număr de patru, însă unele persoane au doar trei, două sau chiar niciuna. Dacă ai trecut de vârsta de 25 de ani, iar eruptia maselei de minte nu a avut încă loc, te poți adresa unui medic pentru investigații suplimentare, deoarece există două posibilități. Fie nu te-ai născut cu ele, fie nu au cum să erupă, din motive de lipsă de spațiu – ceea ce înseamnă că sunt impactate.

Ce e de făcut dacă molarii de minte sunt impactați sau semi-impactați?

În majoritatea cazurilor, molarii care nu au loc să erupă complet cauzează probleme de sănătate, de la dureri severe, carii și infecții, până la tumori. De asemenea, ești mai expus la apariția tulburărilor la nivelul aparatului dento-maxilar – dinții se înghesuie pe arcade și devii un candidat ideal pentru un tratament ortodontic. În această situație, medicul îți va recomanda extracția chirurgicală a molarilor de minte, pentru evitarea apariției complicațiilor. Însă, înainte de intervenție, este necesar să faci o radiografie pentru ca medicul să vadă exact poziționarea acestora. Recuperarea postoperatorie durează până la două săptămâni, timp în care este indicat să respecți toate recomandările primite în cabinet – în special în primele 48 de ore de la extracție. 

Extracția molarilor de minte este obligatorie?

Răspunsul la această întrebare depinde de la caz la caz. Dacă molarii sunt semi-impactații sau impactați, recomandarea medicilor va fi extracția chirurgicală. În schimb, dacă aceștia au erupt complet, pe verticală și nu îți cauzează probleme de sănătate sau nu întâmpini dificultăți în curățarea lor, este în regulă să îi păstrezi. Însă, pentru cei mai mulți pacienți, igienizarea ca la carte a molarilor de minte, mai ales a celor de pe arcada superioară, nu este posibilă, din cauza poziționării lor. De aceea, cei mai mulți ajung să se confrunte cu carii greu de observat în oglindă, de unul singur, și ajung pe scaunul dentistului de-abia în momentul în care măseaua începe să doară – ceea ce e un semn al evoluției cariei către dentină, ba chiar către camera pulpară. 

Cei mai mulți dintre pacienți confundă extracția molarului de minte cu o decizie radicală, pe care ar trebui să o evite pe cât posibil, însă, atunci când medicul stomatolog consideră că această intervenție este benefică pentru viitorul sănătății tale, este indicat să-i urmezi recomandările și, dacă nu ești sigur de asta, să mai ceri o a doua părere. 

Sursa foto: Freepik