Castelul Neuschwanstein din Germania, sursă de inspirație pentru Disneyland

Știați că, de fiecare dată când ne uităm la un film Disney sau mergem la Disneyland, ar trebui să îi mulțumim unui rege bavarez declarat nebun în urma unor împrumuturi financiare enorme?

Înainte de a construi Disneyland, Walt Disney și soția sa Lillian au făcut un tur în Europa, inclusiv o oprire la magnificul Castel Neuschwanstein din Alpii bavarezi ai Germaniei. Disney a fost atât de impresionat de turnurile care ajungeau până la nori și de arhitectura în stil romanesc, interiorul bizantin și gotic ale castelului, încât l-a folosit ca model pentru Castelul Frumoasei Adormite, elementul central al Disneylandului și acum logo-ul omniprezent al Walt Disney Pictures.

Dar dacă Disney ar fi cunoscut adevărata poveste a lui Neuschwanstein și a regelui nebun care l-a comandat, probabil că ar fi ales un alt castel.

  • Totuși, astăzi, castelul Neuschwanstein rămâne una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Europa, primind peste 6.000 de vizitatori într-o zi plină de vară. Dar omul care a visat castelul fantastic nu a intenționat niciodată să fie deschis publicului. A început ca o dedicație arhitecturală către compozitorul german Richard Wagner și s-a transformat într-un refugiu pentru un rege care și-a pierdut încet controlul asupra realității.

Dar, haideți să aflăm povestea castelului Neuschwanstein (în traducere, castelul „Noii lebede de piatră”) și a regelui nebun al Bavariei.

Regele neînțeles care s-a vrut un al doilea „rege Soare”

„Nebunul de poveste”, cum a fost numit regele Ludwig al II-lea al Bavariei, a construit acest impresionant palat Neuschwanstein pentru a se retrage din viața publică după ce a ieșit înfrânt din războiul austro-prusac. Se crede că și-a construit noul castel pentru ca acesta să fie centrul unui regat la care visa; un regat în care el era adevăratul rege.

De îndată ce a devenit rege, la numai 18 ani, l-a chemat la curtea sa pe compozitorul Richard Wagner, pe care îl adora. Mare parte din averea familiei sale a fost cheltuită pentru a sponsoriza creația marelui artist, motiv care a contribuit la ruinarea sa financiara, dar și la criticile dure aduse de familie.Tot sub influența lui Wagner, a devenit pasionat de legendele medievale, de basmele pe care compozitorul le prezenta în operele sale.

  • Ludwig ar fi vrut să fie un alt Ludovic al XIV, „regele Soare”. Îi plăceau bărbații și, fiind un catolic practicant, a încercat la început să-și înfrângă aceste porniri păcătoase. Ludwig a ținut și un jurnal zilnic, în care își descria această luptă interioară.

Castelul Neuschwanstein a devenit ca o lume fantastică în viața reală. O lume modelată după legendele medievale: imaginile de pe pereți exprimă dragostea, vinovăția, pocăința și mântuirea, în special în descrierea îndrăgostiților, poeților, cavalerilor și regilor.

200 de camere pentru un singur om

Construcția a început în 1869 iar muncitorii au lucrat zi și noapte mai mult de un deceniu pentru a finaliza castelul în care Ludwig al II-lea aștepta să se mute. Designerii și artizanii de teatru au lucratalături de arhitecți, folosind o tehnologie de ultimă oră la acea vreme.În ciuda dimensiunilor sale enorme și a planului original de a avea 200 de camere, castelul a fost construit pentru a locui în el o singură persoană.

Regele Ludwig al II-lea i-a dedicat castelul chiar lui Richard Wagner, care a fost un prieten apropiat și confident al său timp de mulți ani.

  • „Locația este una dintre cele mai frumoase, sfântă și inabordabilă, un templu demn …”, i-a scris Ludwig lui Wagner.

A fost declarat nebun din cauza împrumuturilor prea mari

Cu toate acestea, viziunea fantastică a lui Ludwig asupra regatului său s-a deteriorat curând. Băncile străine au amenințat că vor confisca proprietățile sale masive în 1885, dar el a refuzat să răspundă rațional. 

Rămas fără bani, în mare parte din cauza palatelor sale de basm și a sponsorizării compozitorului, Ludwig a comis, în opinia familiei sale, păcatul suprem: s-a împrumutat de la regatul rival, Prusia.

Astfel, în vara anului 1886, familia îl declară nebun și îl detronează, închizându-l în arest la domiciliu în castelul Berg din Munchen.

  • Ludwig al II-lea a fost găsit mort la doar câteva săptămâni. Cadavrul său a fost descoperit în lacul Starnberg din apropiere, deși apa era numai până la genunchi. Mulți au crezut că era vorba de sinucidere, dar alții au fost de părere că a fost asasinat. Psihiatrul său, care l-a declarat nebun, a fost găsit mort alături de fostul rege.

La șase săptămâni după moartea lui Ludwig al II-lea al Bavariei, castelul a fost deschis vizitatorilor. Decizia a fost mai mult un efort de a convinge publicul că regele a fost „nebun” și mulți au venit să vadă castelul.

Apoi au venit războaiele mondiale și Neuschwanstein a fost uitat de public. În timpul celui de-al Treilea Reich, naziștii au folosit castelul pentru a depozita obiectele de artă luate ca pradă de război. Castelul a supraviețuit războaielor nevătămat. Astăzi, castelul „Noii lebede de piatră” este un fenomen turistic.