Cât consumă un cuptor de pizza?

Există multe moduri de a găti o pizza și, în general, niciunul nu seamănă în totalitate cu altul. Când vine însă vorba de coacerea pizzei în cuptor, există trei tipuri distincte de cuptoare: pe gaz, electrice și cuptoare clasice pe lemne. Ce tip de cuptor este mai bun și de ce? O să ne referim la cele mai uzuale cuptoare de pizza: cele pe gaz și cele electrice. 

  • Indiferent dacă dețineți o pizzerie sau gătiți pizza acasă pentru a o savura alături de familie, este bine să înțelegeți diferențele dintre cuptoarele de pizza pe gaz și cele electrice.

1.Cuptoare de pizza electrice

 

Un cuptor electric este mai modern și mai ușor de utilizat, dar și mai costisitor decât un cuptor pe gaz. Cuptoarele electrice pentru pizza pot da fiecărui produs un gust uniform, similar, astfel încât este posibil să nu funcționeze la fel de bine pentru cruste, tipuri și arome specializate. 

  • Datorită sistemului de ventilare integrat, cuptoarele electrice coc rapid și uniform pizza, necesită mai puțină instruire pentru angajați, ceea ce poate reduce costurile generale într-un restaurant aglomerat.

În funcție de model, cuptoarele electrice sunt prevăzute cu multe funcții pe care un cuptor pe gaze nu le deține: decongelare rapidă, gătire asistată de ventilator, quick cooking, rețete presetate, funcție de autocurățare.

Cât consumă un cuptor electric de pizza

Majoritatea cuptoarelor electrice au puterea maximă până în 3500 W, ceea ce este un consum mic în comparație cu consumul plitelor electrice unde o singură zonă de gătire poate avea până la 2000 – 2500 W. Din aceasta cauză cea mai frecventă combinație pentru bucătăriile funcționale este de cuptor electric și plită pe gaz.

Un calcul estimativ privind consumul unui cuptor electric (de clasă energetică A) folosit timp de aproximativ 2 ore/săptămână va consuma aproximativ 173 kw/an. Luând în considerare prețul unui kw, care după scumpirile recente poate ajunge până la 0,76 lei, consumul se poate traduce în 132 lei/an, adică 11 lei/lună.

2.Cuptoare de pizza pe gaz

 

Un cuptor tradițional pe gaz este mai puțin costisitor decât un cuptor electric, ceea ce reprezintă un avantaj pentru cei care se gândesc să facă o astfel de achiziție pentru acasă.

  • Cuptoarele de pizza pe gaz sunt mai ieftine și implică și costuri mai mici de întreținere.

De obicei, nu sunt la fel de mari precum cuptoarele electrice, ceea ce poate face să nu fie suficient de încăpătoare pentru o tavă supradimensionată, care este necesară pentru a face anumite tipuri pizza. Deși această limitare este un dezavantaj pentru cuptoarele cu gaz, acestea sunt perfecte pentru a face cantități mici de pizza personalizate, mai degrabă decât pizza mari.

Deși sunt mai greu de operat și pot necesita mai mult timp de coacere, cuptoarele pe gaz fac o pizza care nu are gustul produselor de masă. 

Totuși, pentru că nu distribuie uniform căldura, mâncarea preparată la cuptoarele pe gaze riscă să fie arsă sau gătita doar parțial.

  • Cuptoarele de pizza pe gaz pot fi perfecte pentru uz casnic sau pentru un mic restaurant. Este posibil ca aceste aparate să nu fie alegerea potrivită pentru un restaurant aglomerat din cauza constrângerilor de timp și a dificultății de utilizare.

Cât consumă un cuptor de pizza pe gaz

Spre deosebire de cuptoarele electrice, cele pe gaz, în general, dau mai multă  căldură și sunt mai avantajoase din punct de vedere al consumului; cel puțin până la scumpirea prețurilor la gaze din această iarnă.

Vorbind despre consumul cuptoarelor pe gaz, ne vom raporta la aprecierile generale realizate culinarydepotinc.com vizavi de echipamentele de gătit. Potrivit acestei surse, consumul unui cuptor comercial pe gaz, de gătit pizza, variază foarte mult. În orice caz, un astfel de cuptor consumă mai mult decât un cuptor cu convecție, care se apreciază că ar consuma între 40.000-50.000 BTU pe oră. BTU este o unitate de măsură britanică pentru căldură, iar 1000 BTU/h = 293 W.

Cuptoarele de pizza care funcționează pe gaz consumă mai mult decât cele care funcționează pe convecție, pentru că cuptoarele pentru pizza trebuie să mențină temperaturi interioare mult mai ridicate.

  • Cei care se întreabă la câte grade se coace pizza trebuie să știe că grosimea blatului poate influența și timpul de coacere. Fanii unei felii de pizza cu blat subțire și crocant pot avea o astfel de porție în față în doar 15 minute, coaptă la 220 – 250°C. Cu cât blatul este mai pufos cu atât pizza va sta mai mult în cuptor, însă fără a depăși 25 – 30 minute.