Degetul mare al mainii omului, denumit si police, este opozabil, permitand prinderea obiectelor si efectuarea miscarilor motorii fine.
Uneori, o persoana poate experimenta durere sau dificultate de a misca degetul mare. Aceste simptome ar putea indica mai multe probleme de sanatate subiacente.
In randurile ce urmeaza, vom discuta despre principalele cauze ale durerii de police.
Trigger finger
Trigger finger sau degetul in resort se caracterizeaza prin blocarea in palma a degetului mare (sau a altui deget) de la mana, din cauza aparitiei unei inflamatii si a ingrosarii unei portiuni a tendonului flexor. Afectiunea poate aparea ca urmare a utilizarii repetitive a mainii sau a unei raniri.
Printre principalele simptome se numara:
- durere si rigiditate la baza degetului mare;
- aparitia unui nod dureros la baza degetului mare;
- dificultate la indreptarea degetului mare;
- senzatie de pocnitura atunci cand indoi sau indrepti degetul mare.
Motivele exacte pentru care o persoana dezvolta trigger finger nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, afectiunea este mai frecventa la persoanele cu diabet si artrita reumatoida. De asemenea, poate rezulta din cauza efectuarii repetate a miscarilor ce implica prinderea sau ciupirea.
Tratamentul pentru trigger finger depinde de severitatea si durata simptomelor. Uneori, starea se imbunatateste fara tratament. Cu toate acestea, administrarea de antiinflamatoare poate ajuta la atenuarea durerii si a inflamatiei.
Unele optuni de tratament pentru trigger finger in stare avansata pot include purtarea unei atele, injectiile cu corticosteroizi si interventia chirurgicala.
Tenosinovita De Quervain
Tenosinovita De Quervain, denumita si maladia De Quervain, este similara cu trigger finger. Cu toate acestea, tenosinovita De Quervain nu implica inflamatia tendoanelor.
Aceasta maladie provoaca durere in zona incheieturii mainii, pe partea degetului mare. Alte simptome pot include:
- durere sau sensibilitate la baza degetului mare;
- inflamatie la baza degetului mare;
- durere care iradiaza prin antebrat;
- dificultatea de a strange pumnul;
- dificultatea de a apuca obiectele.
Cele mai citite articole
Expertii nu cunosc cauza exacta a maladiei. Cu toate acestea, actiunile ce implica miscari repetitive ale mainii si incheieturii mainii pot provoca inflamatie in jurul tendoanelor incheieturii mainii. Aceasta inflamatie restrictioneaza miscarea tendoanelor.
Optiunile de tratament pentru tenosinovita De Quervain sunt similare cu cele pentru trigger finger.
Sindromul de tunel carpian
Tunelul carpian este un pasaj ingust format din oase si ligamente, ce se gaseste in interiorul incheieturii mainii. Un nerv mare numit nervul median trece prin tunelul carpian si prin palma. Acesta ofera sensibilitate primelor patru degete ale mainii.
Sindromul de tunel carpian (STC) apare atunci cand nervul median este comprimat atunci cand trece prin tunelul carpian. Ca urmare, pot aparea durere si disconfort la nivelul celor patru degete. In cazuri mai avansate, durerea se poate extinde prin toata mana si in sus, pe brat.
Alte simptome pot include:
- amorteala si furnicaturi in primele patru degete;
- slabiciune;
- dificultate in efectuarea miscarilor fine.
Printre cauzele cunoscute ale STC se numara:
- miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii;
- entorsele sau fracturile incheieturii mainii;
- artrita reumatoida;
- diabetul zaharat;
- bolile tiroidiene.
Persoanele care prezinta simptome usoare sau medii de STC pot beneficia de urmatoarele tratamente:
- odihninea mainii afectate;
- purtarea unei atele specifice pe timp de noapte;
- administrarea de medicamente antiinflamatoare;
- injectii cu corticosteroizi;
- fiziokinetoterapie.
Persoanele care sufera de simptome mai severe de STC pot necesita o interventie chirurgicala. Operatia va reduce presiunea asupra nervului median, inlaturand imediat simptomele suparatoare.
De mentionat ca interventia chirurgicala este, de fapt, singurul tratament eficient pentru sindromul de tunel carpian. Celelalte metode ajuta doar la ameliorarea simptomelor.
Afla mai multe detalii despre trigger finger pe www.bestetic.ro