Bunăstarea mașinii este, deopotrivă, și liniștea celui care o conduce. Fie că folosești mașina în interes personal sau de serviciu, există accesorii auto care necesită înlocuire periodică. Poți descoperi câteva dintre acestea și le poți pune pe listă dacă ai omis unul dintre ele până acum.
Ce să schimbi la mașină și cum să o îngrijești periodic
- Filtrele de aer și ulei se pot schimba la 10.000 de km
Revizia mașinii este necesară în mod frecvent pentru a te asigura că totul funcționează la parametri normali. Filtrele de aer, ulei și habitaclu se pot schimba la depășirea următorilor 10.000 de kilometri de la ultima verificare sau după un an. Tot la această vizită de mentenanță se schimbă și uleiul mașinii, însă mecanicul este cel care îți va spune dacă mai este nevoie să schimbi și alte lichide (de frână, antigel, etc.)
- Atenție la plăcuțele de frână
Fără doar și poate, sistemul de frânare al unei mașini ar trebui să te preocupe destul de mult, mai ales dacă ești șofer cu mulți kilometri în spate. Plăcuțele de frână sunt accesorii importante care se uzează destul de rapid în comparație cu altele. De aceea, o inspecție a autovehicului îți va arăta dacă este cazul să le schimbi sau dacă mai pot face parte din sistem.
- Anvelopele de mașină se schimbă în funcție de gradul de uzură
Stilul de condus, calitatea materialului și distanțele parcurse cu mașina dictează starea în care se află cauciucurile automobilului. În mod normal, la o folosire zilnică a mașinii, pe trasee relativ scurte, anvelopele trebuie schimbate o dată la 4-5 ani. Trebuie să te asiguri că ai cauciucurile potrivite în funcție de sezon, de vară și respectiv de iarnă, fabricate de producători de marcă.
- Și accesoriile de interior necesită înlocuire
Cele mai citite articole
Dacă ai bifat schimbarea celor mai importante accesorii de mașină, este cazul să îți îndrepți atenția și către cele pe care poate uiți să le înlocuiești. Pe lângă husele pentru scaune, apărătoarele de soare sau parfumul de interior, pune pe listă și un set de covorașe pentru mașină de la Autogedal.ro. Este știut faptul că acestea se pot eroda destul de repede, mai ales cele din dreptul pedalelor de ambreiaj, frână și accelerație.
- Când trebuie să schimbi kitul de distribuție
Înlocuirea kitului de distribuție se face la atelierele de specialitate, iar mecanicii auto recomandă ca acest proces să aibă loc din considerente preventive. Cu alte cuvinte, ca să poți evita posibilele accidente rutiere sau probleme ce țin de mecanică auto, este sugerat să schimbi kitul de distribuție, indiferent că este pe lanț sau pe curea.
- Ștergătoarele originale își vor face treaba
Există mulți producători de accesorii auto pe piață, însă fabricanții de automobile recomandă ca acestea să fie schimbate tot cu cele de marcă, așa cum este și cazul ștergătoarelor de parbriz. Ai astfel garanția unui produs de calitate care nu se rupe la prima ploaie mai puternică.
În concluzie, felul în care îți îngrijești mașina, pe interior, dar și pe exterior va dicta durata de viață a acesteia. Accesoriile auto trebuie înlocuite periodic, iar tu, alături de mecanicul auto poți stabili datele necesare pentru reviziile de acest gen.
Sursă foto: Pexels.com