Într-o lume în care bolile infecțioase pot răspândi rapid, cunoașterea și înțelegerea rubeolei sunt esențiale pentru a proteja sănătatea publică. Prin urmare, e important să știi ce este rubeola, dar și cum se manifestă aceasta.
Ce este rubeola și pe cine afectează?
Rubeola este o infecție ușoară care produce erupții cutanate, care este adesea asimptomatică la copii [4]. Rubeola apare de obicei la copii și la adulții tineri care nu au imunitatea dezvoltată pentru aceasta. În general, aceasta se manifesta ca o infecție benignă și autolimitată, în cazul în care nu este vorba despre o sarcină.
La femeile însărcinate, infecția cu rubeolă poate produce numeroase defecte congenitale severe cunoscute sub numele de sindromul rubeolei congenitale [1].
Poți afla mai multe detalii despre caracteristicile specifice ale acestei afecțiuni citind un articol de la Dr.Max despre rubeolă.
Cauzele apariției rubeolei
Rubeola este cauzată de un virus care se transmite de la o persoană la alta. Se poate răspândi atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. De asemenea, se poate răspândi prin contact direct cu mucusul infectat din nas și gât. Totodată, poate fi transmisă de la femeile însărcinate la copiii nenăscuți prin sânge [4].
O persoană care a fost infectată cu virusul care provoacă rubeola este contagioasă cu aproximativ o săptămână înainte de apariția erupției cutanate, până la aproximativ o săptămână după dispariția erupției. O persoană infectată poate răspândi boala înainte ca persoana să-și dea seama că o are [4].
Simptomele rubeolei
În general, semnele și simptomele rubeolei sunt greu de observat, în special la copii. Semnele și simptomele apar în general între două și trei săptămâni după expunerea la virus. Acestea durează de obicei aproximativ 1 – 5 zile și pot include:
- febră ușoară de 102 F (38,9 C) sau mai mică;
- durere de cap;
- înfundarea sau curgerea nasului;
- ochi roșii, mâncărimi;
- ganglioni limfatici sensibili, măriți la baza craniului, partea din spate a gâtului și în spatele urechilor;
- o erupție fină, roz, care începe pe față și se extinde rapid la trunchi și apoi la brațe și picioare, înainte de a dispărea în aceeași ordine;
- dureri articulare, mai ales la femeile tinere [4].
Complicațiile rubeolei
Rubeola este o infecție ușoară. Unele femei care au avut rubeolă suferă de artrită la degete, încheieturi și genunchi, care durează în general aproximativ o lună. În cazuri rare, rubeola poate provoca o infecție a urechii sau o inflamație a creierului [4].
Totuși, în situația în care o femeie însărcinată dezvoltă rubeolă, efectul asupra fătului poate fi sever și, în unele cazuri, fatal. Până la 90% dintre copiii născuți din mame care au avut rubeolă în primele 12 săptămâni de sarcină, dezvoltă sindromul rubeolic congenital [4]. Acest sindrom poate provoca una sau mai multe probleme, inclusiv:
- întârzieri de creștere;
- cataractă;
- surditate;
- probleme cu dezvoltarea inimii (defecte cardiace congenitale);
- probleme cu dezvoltarea altor organe;
- probleme de dezvoltare mentală și de învățare;
- cel mai mare risc pentru făt este în timpul primului trimestru, dar expunerea mai târziu în timpul sarcinii este, de asemenea, periculoasă [4].
Tratamentul rubeolei și prevenția
Tratamentul rubeolei dobândite și congenitale este de susținere. Nu este disponibilă nicio terapie antivirală specifică [4].
Vaccinul rubeolic are rol de prevenție și este de obicei administrat ca un vaccin combinat rujeolă-oreion-rubeolă (MMR). Furnizorii de servicii medicale recomandă copiilor să primească vaccinul MMR între 12 și 15 luni și din nou între 4 și 6 ani – înainte de a intra la școală [4].
Vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (MMR) este sigur și foarte eficient în prevenirea rubeolei. Vaccinul oferă protecție pe tot parcursul vieții împotriva rubeolei. Vaccinarea poate preveni rubeola în timpul sarcinilor viitoare [4].
Important de precizat este și faptul că nu există nicio legătură dovedită între vaccinul MMR și autism. Au fost ridicate preocupări larg răspândite cu privire la o posibilă legătură între vaccinul MMR și autism. Cu toate acestea, rapoarte extinse de la Academia Americană de Pediatrie, Academia Națională de Medicină și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor concluzionează că nu există o legătură dovedită științific între vaccinul MMR și autism. Aceste organizații arată că autismul este adesea identificat la copiii mici cu vârste cuprinse între 18 și 30 de luni, adică aproximativ perioada în care copiilor li se administrează primul vaccin MMR. Totuși, această coincidență în timp nu trebuie confundată cu o relație cauză-efect [4].
Așadar, rubeola este o boală comună în rândul copiilor, care poate avea consecințe medicale grave, mai ales în cazul femeilor însărcinate și copiilor ce urmează să vină pe lume. Se poate preveni infectarea doar prin vaccinare.
Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui opinia de specialitate. Este important să te prezinți la un medic sau să îți duci copilul la un consult de specialitate, dacă ai suspiciuni cu privire la posibilitatea de a fi fost expuși la rubeolă, pentru a primi un diagnostic corect și îndrumări avizate pentru situația medicală respectivă.
Surse:
1. National Library of Medicine, Rubella, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559040/, Accesat in data de 30.07.2024;
2. Leung AKC, Hon KL, Leong KF. Rubella (German measles) revisited. Hong Kong Med J. 2019 Apr;25(2):134-141; 30.07.2024
3. Science Direct, Common Childhood Viral Infections, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1538544214001229, Accesat in data de 30.07.2024;
4. Mayo Clinic, Rubella, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310, Accesat in data de 30.07.2024.