Dupa operatia de rinoplastie pacientul va trebui sa aiba pe cineva care sa il duca acasa in cazul in care nu este internat. In primele zile dupa anestezie, este posibil sa aiba deficiente de memorie, timp de reactie incetinit si judecata afectata.
Asa ca ari fi bine ca un membru al familiei sau un prieten sa stea cu pacientul operat o noapte sau doua acasa pentru a-l ajuta cu sarcinile de ingrijire personala pe masura ce se recupereaza dupa operatie.
Alimente si medicamente
Se recomanda evitarea alimentelor si medicamentelor care contin Aspirina sau Ibuprofen timp de doua saptamani inainte si dupa operatie. Aceste medicamente pot creste sangerarea. Se vor lua numai acele medicamente aprobate sau prescrise de chirurg. Se vor evita, de asemenea, remediile pe baza de plante si suplimentele fara prescriptie medicala.
Fumatorii trebuie sa ia o pauza. Fumatul incetineste procesul de vindecare dupa o interventie chirurgicala si creste probabilitatea de a dezvolta o infectie.
Ce anestezii se folosesc pentru rinoplastie?
Rinoplastia nu are o serie ordonata de pasi. Fiecare interventie chirurgicala este unica si personalizata pentru anatomia si obiectivele specifice ale persoanei care trece prin operatie.
Rinoplastia necesita anestezie locala cu sedare sau anestezie generala, in functie de cat de complexa este interventia chirurgicala si de ceea ce prefera chirurgul.
Anestezie locala cu sedare este cea mai des utilizata. Acest tip de anestezie este de obicei utilizat in ambulatoriu. Este limitat la o anumita zona a corpului. Medicul injecteaza o solutie care amorteste durerea in tesuturile nazale, dar pacientul va ramane treaz in mod normal.
Anestezia generala este ceva mai complexa. Pacientul primeste anestezicul prin inhalare sau printr-un tub mic (linie IV) plasat intr-o vena a mainii, gatului sau pieptului. Anestezia generala afecteaza intregul corp si pacientul va fi inconstient in timpul interventiei chirurgicale. Anestezia generala necesita un tub de respiratie.
Rinoplastia se poate face in interiorul nasului sau printr-o mica taietura externa (incizie) la baza nasului, intre nari. Chirurgul va reajusta probabil osul si cartilajul de sub piele. Totul depinde de preferintele chirurgului, dar si de situatia specifica a pacientului, pentru ca anumitor pacienti este posibil sa nu le fie potrivite inciziile exterioare.