Studiul national privind sanatatea orala (Ensab 2014), realizat pe mai mult de 20.000 de persoane, inclusiv chestionate si evaluate clinic, in municipalitati din cele 32 de state din SUA, a aratat ca pierderea partiala si totala a dintilor este frecventa si incepe devreme. Mai exact, aceasta problema porneste de la varsta de 15 ani, creste la varsta de 20 de ani si creste rapid, potrivit Ministerului Sanatatii, la varste cuprinse intre 35 si 79 de ani.
In cadrul cercetarii, 37% dintre femei si 26% dintre barbati au recunoscut ca au purtat proteze dentare. Aceste date sunt disponibile pentru SUA, dar, din nefericire nu exista statistici concludente pentru Romania. Din fericire, atat in SUA cat si in Romania exista solutia fast and fixed.
Optiuni pentru protezarea dintilor
Exista diferite optiuni pentru protezele dentare: aparate detasabile, cum ar fi punti sau protezele partiale care, potrivit specialistilor, sunt optiuni tranzitorii care nu ofera siguranta pacientului, din cauza riscului de a cadea usor sau din cauza dezvoltarii bolilor si leziunilor parodontale.
Si exista si aparate fixe, unde implanturile apar ca o optiune care, desi costisitoare, ofera o inlocuire definitiva a dintilor si ofera siguranta ca, cu grija si controale, zambetul nu va mai fi ascuns din nou.
Cu toate acestea, potrivit medicilor stomatologi, gandul la un implant dentar – indiferent de tipul acestuia – este o decizie care necesita o evaluare interdisciplinara a sanatatii orale a fiecarui pacient care analizeaza, de exemplu, cauzele care au dus la pierderea dintilor si daca exista boli parodontale complexe care trebuie tratate inainte de orice interventie de acest tip.
Istoricul medical si dentar al persoanei ar trebui revizuit, tesuturile si oasele examinate, iar forma muscaturii ar trebui revizuita pentru a fi facute mulaje corecte, adauga specialistii.
Efectuarea acestor analize poate garanta atat o recuperare foarte buna, cat si un succes in implantarea unor noi dinti, daca este cazul. Candidatul ideal pentru implantare trebuie sa aiba un os maxilar capabil sa primeasca implanturile. In caz contrar, se va apela la alte solutii complementare cum ar fi aditia osoasa, care poate functiona in unele cazuri, dar in altele nu.