Atunci când un dinte este distrus, acesta poate fi restaurat în cele mai multe situații. În zilele noastre, este posibil să se ascundă aproape orice defect, restabilind estetica și funcționalitatea dentară. Fiecare tip de restaurare are propriile indicații, iar uneori, există mai multe opțiuni din care puteți alege.
În cazul în care o porțiune mare a dintelui este deteriorată, medicul stomatolog vă poate recomanda o coroană dentară.
Ce sunt coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt o soluție eficientă pentru a ajuta dinții deteriorați. Acestea sunt puternice, durabile, nu provoacă niciun disconfort și cu aspect natural.
Acestea reprezintă atașamente pe dinții deteriorați, realizate din materiale dure, rezistente la uzură. Cu o pregătire de calitate pentru procedură și instalarea protezei, baza încetează să se deterioreze, iar dintele ascuns sub coroana dentara va dura mulți ani de acum încolo.
În ce cazuri se pun coroane dentare?
Specialiștii recomandă plasarea unei coroane în următoarele situații:
- Deteriorarea la mai mult de jumătate din țesutul dentar;
- Așchii și fisuri, din cauza cărora dinții vor continua să se deterioreze;
- Fracturarea părții de coroană a dintelui;
- Eroziunea patologică a smalțului.
Plombă sau coroană dentară?
Există restaurări dentare directe și indirecte. În primul caz, totul are loc direct în gură, în al doilea caz microproteza este realizată în laborator. O plombă este o restaurare directă, iar o coroană este o restaurare indirectă. Tehnica de restaurare directă este potrivită pentru defecte minore. Într-un cabinet stomatologic, restaurarea unui dinte nu durează mai mult de o oră. În cazul distrugerii severe a dinților, este potrivită restaurarea indirectă. Aceasta include, de asemenea, fabricarea de coroane dentare.
De aici putem concluziona că nu este tocmai corect să evaluăm ce este mai bun, o coroană sau o plombă. Acestea sunt două opțiuni diferite de restaurare a dinților, fiecare dintre ele având propriile indicații. Dacă veți compara aceste opțiuni de restaurare, coroana va avea mai multe avantaje. Aceasta poate fi plasată pentru daune de orice gravitate. O plombă este potrivită doar pentru defecte mici. Coroana acoperă complet dintele, protejându-l de factorii externi nefavorabili. O plombă înlocuiește doar o parte a dintelui.
Care este durata de viață a unei coroane?
După cum știți, orice construcție are o anumită durată de viață. Așadar: cât de des ar trebui înlocuite coroanele?
Se crede că durata medie de viață a unei coroane este de până la 15 ani. La un moment dat, oamenii de știință au demonstrat că, după o astfel de perioadă de timp, toată construcția începe să sufere modificări. Dar acest lucru nu înseamnă că va trebui înlocuită mai devreme coroana dentară. În această perioadă, coroana dentară trebui să fie evaluată de un medic pentru a vedea dacă mai poate servi sau dacă trebuie înlocuită.
În plus față de durata de utilizare, medicul evaluează următorii parametri în timpul examinării preventive: calitatea adaptării marginale a coroanei la dinte, starea gingiei și a țesutului osos de lângă coroană, datele radiografiilor dentare, plângerile pacientului etc.
Astfel, coroana dentară este benefică deoarece poate proteja, consolida și estetiza un dinte deteriorat, permițându-vă să vă bucurați de un zâmbet sănătos și atractiv.