Procedura de implant dentar este considerată cea mai sigură procedură de ordin stomatologic, reprezentând o bună opțiune de înlocuire rapidă a dinților pierduți, fie că vorbim despre edentații parțiale sau totale.
Chiar dacă beneficiile implantului dentar sunt vădite, ca orice tip de procedură, și acesta este supus unor riscuri și complicații, ce trebuie luate în considerare astfel încât riscurile să fie minimizate. Tocmai din acest motiv trebuie ales cu foarte mare grijă atât medicul implantolog, cât mai ales clinica stomatologica din Bucuresti.
Ce trebuie să știi despre implantul dentar?
Implanturile dentare sunt create din aliaje de titan sau alte tipuri de materiale, biocompatibile, astfel încât riscul ca acesta să fie respins de organism să fie foarte mic. Pe termen lung, tratamentul cu implanturi dentare reprezintă cea mai bună modalitate de restaurare dentară, fără ca dinții învecinați să aibă de suferit.
Perioada de vindecare post-intervenție poate fi afectată de o serie de factori, pornind de la calitatea osoasă și densitatea osoasă, până la răspunsul țesutului la implant. Stabilizarea primară este foarte importantă în procesul de integrare a implantului în os; dacă aceasta nu se realizează corespunzător, în primele săptămâni poate apărea eșecul implantării.
Pe măsură ce osul din jurul implantului începe să se regenereze și să fuzioneze cu implantul, se va asigura stabilitatea secundară. Aceasta va continua să se consolideze pe măsură ce fuziunea dintre implant și os va crește, iar în final se va ajunge la stabilitatea biologică (scenariu ideal).
Sunt situații în care implantul dentar este contraindicat în mod categoric?
Cele mai citite articole
Implantul dentar nu prezintă contraindicații absolute, chiar dacă urmezi tratamente cu corticosteroizi sau fumezi. Cele mai multe mituri și prejudecăți cu privire la implanturile dentare datează de acum 25-30 de ani, când tehnologia nu era atât de evoluată.
În această categorie sunt incluse și persoanele cărora nu li se recomandă anestezia și intervențiile chirurgicale:
- Tulburări de ordin psihiatric avansate;
- Tumori maligne active sau afecțiuni osoase severe;
- Tratament pentru cancer sau osteoporoză;
- Radioterapie maxilară;
- Tulburări de coagulare ale sângelui;
- Cardiopatia valvulară;
- Infarct;
- Insuficiență cardiacă severă
- Vârsta sub 18 ani.
Care sunt contraindicațiile relative ale implantului dentar?
Persoanele care suferă aceste afecțiuni pot beneficia de implanturi dentare, câtă vreme medicul curant oferă o scrisoare medicală de avizare:
- Diabet;
- Consum excesiv de alcool, tutun, droguri;
- Boli psihiatrice și autoimune;
- Angină pectorală;
- Sarcina.
Care sunt contraindicațiile locale în vederea inserării implanturilor dentare?
În ceea ce privește contraindicatii implant dentar din această categorie, acestea au legătură atât cu starea de sănătate generală, cât și sănătatea întregii cavități orale. În cazul acesta, pacientul nu poate beneficia de un implant dentar rapid, dacă igiena orală este precară, pacientul suferă de bruxism, osul alveolar nu are dimensiunile potrivite pentru a susține implantul dentar.
Totodată, o altă contraindicație locală ar fi faptul că sinusul maxilar ar putea interfera cu implantul dentar (situație în care este necesară procedura ce poartă denumirea de ”sinus lift”) sau chiar situația în care pacientul are o hipersensibilitate sau chiar alergie la materialul din care este realizat implantul dentar (este un caz destul de rar, mai ales că materialele sunt biocompatibile).
Mai trebuie menționat că și persoanele care au o imunitate scăzută ar fi bine să aleagă alt tratament de restaurare dentară, deoarece imunitatea slabă afectează în mod direct și semnificativ timpul și procesul de vindecare al implantului dentar. Cu alte cuvinte, persoanele care au o imunitate slăbită sunt mai susceptibile de a dezvolta infecții locale, ce poate duce la respingerea implantului dentar.