10 Cele mai renumite și scumpe tablouri din lume

Fără îndoială că mulți oameni ar fi de acord că majoritatea operelor de artă aflate în muzee și colecții private din întreaga lume sunt neprețuite. Fiind vorba despre lucrări unice, este dificil ca acestea să fie evaluate la un preț corect. 

Cu toate acestea, aproape zilnic, opere de artă se vând și se cumpără, de multe ori ajungând la sume de achiziție enorm de mari, pe care cei mai mulți oameni nu și le vor putea permite niciodată. 

Haideți să aruncăm o privire asupra unui top al celor mai celebre și scumpe tablouri din lume, așa cum rezultă din datele publicate de Luxhabitat Sotheby’s și theculturetrip.com.

10. „Nu couché” de Amedeo Modigliani – 170,4 milioane dolari

 

Una dintre cele mai scumpe picturi vândute vreodată, „Nu couché” sau „Nud înclinat”, a fost realizată de artistul italian Amedeo Modigliani în perioada 1917-1918. Lucrarea prezintă o femeie dezbrăcată întinsă pe un fundal roșu închis. 

Pictura, care este una dintre cele mai recunoscute piese ale lui Modigliani, s-a vândut pe 9 noiembrie 2015 pentru 170,4 milioane dolari, depășind evaluarea inițială de 100 milioane dolari. 

  • Mândrul proprietar al acestei lucrări este miliardarul Lui Yiqian, un fost șofer de taxi care a fondat două muzee private în Shanghai și care ar fi plătit pentru achiziție folosind un card American Express.

9. „Les femmes d’Alger” (versiunea O) de Pablo Picasso – 179,4 milioane dolari

 

Acest tablou unic de Pablo Picasso a fost cumpărat de familia regală din Qatar în 2015. 

Această versiune face parte dintr-o colecție de 15 piese deținută de familia Ganz. Tabloul prezintă o imagine reprezentativă a concubinelor algeriene în haremul lor, având alături o narghilea folosită pentru a fuma hașiș sau opiu. Tabloul „Femeile din Alger” este considerat o capodoperă. 

  • Casa de Licitație Christie’s numește acest tablou un fenomen, cu referințe la cubism, un răspuns la opera artistului Delacroix, precum și un ecou al operei lui Matisse. Este aproape considerat un nou stil de pictură.

8. Portretele lui Marten Soolmans și Oopjen Coppit de Rembrandt – 180 milioane dolari

 

Portretele, realizate separat, ale lui Soolmans și Coppit au fost pictate de Rembrandt în 1634 în timpul nunții celor doi. Aceste picturi au fost primele sale portrete realizate pe o pânză pe înălțime.

Tablourile sunt expuse în prezent la Rijksmuseum și sunt co-deținute de acest muzeu și Luvru. Cândva au aparținut familiei Rothschild. Ele sunt întotdeauna expuse împreună și nu au fost niciodată separate, deși fac naveta între ambele muzee.

7. Nr. 6 (violet, verde și roșu) de Mark Rothko – 186 milioane dolari

 

Realizată în 1951 de pictorul ruso-american Mark Rothko, lucrarea abstractă nr. 6. (Violet, Green and Red) s-a vândut în cadrul unui eveniment privat, în 2014, pentru 186 de milioane dolari, stabilind un record pentru artist și făcând-o una dintre cele mai scumpe din lume.

Artistul este cunoscut pentru pânzele sale cu forme dreptunghiulare în culori vibrante.

  • Pictura a fost vândută miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, o vânzare facilitată de comerciantul de artă Yves Bouvier. Crezând că a fost indus în eroare cu privire la prețul operei de artă, Rybolovlev s-a aflat într-o dispută legală cu Bouvier. 

6. „Numărul 17a” de Jackson Pollock – 200 milioane dolari

Jackson Pollock este unul dintre cei mai faimoși pictori expresioniști abstracți ai tuturor timpurilor. Tabloul său „Numărul 17a” a fost cumpărat ca parte a unui acord cu Fundația David Geffen și Kenneth Griffin, care a cumpărat și „Interchange”. Afacerea totală a costat 500 de milioane de dolari.

5. „Jucătorii de cărți” de Paul Cézanne – 250 milioane dolari

 

„Jucătorii de cărți” este o pictură realizată în perioada 1892-1893, făcând parte dintr-o serie de cinci tablouri create de incredibilul Paul Cézanne de-a lungul carierei sale. 

Majoritatea acestor picturi sunt găzduite în colecții muzeale de renume mondial, cum ar fi Musée D’Orsay din Paris și Institutul de Artă Courtauld din Londra. Iubitorii de artă din întreaga lume au aflat în 2012 că această pictură specială a fusese vândută, cu un an în urmă, în cadrul unui eveniment privat, la un preț uluitor de peste 250 de milioane dolari – în banii de astăzi, adică aproximativ 269 milioane dolari. 

La acea vreme, în 2011, era cel mai scump tablou vândut vreodată. Lucrarea se află în posesia familiei regale din Qatar.

4. „Interchange” de Willem de Kooning – 300 milioane de dolari

Interchange, denumit uneori „Interchanged”, este o pictură în ulei a renumitului pictor expresionist abstract olandezo-american Willem de Kooning. Lucrarea de dimensiuni mari, care măsoară 200,7 pe 175,3 centimetri, a fost vândută în septembrie 2015 pentru 300 de milioane de dolari. 

Vânzarea a reprezentat un nou record pentru cel mai mare preț plătit vreodată pentru un tablou de către orice artist. „Interchange” rămâne expus la Institutul de Artă din Chicago.

3. „Nafea Faa Ipoipo (Când te vei căsători?)” de Paul Gauguin – 300 milioane dolari

În anul 1891, Paul Gauguin călătorea pentru prima dată în Tahiti, moment în care a început povestea de dragoste dintre el și această țară și femeile ei. 

Devenită o adevărată inspirație pentru mulți artiști moderni, pictura post-impresionistă „Nafea Faa Ipoipo” (Când te vei căsători?) a fost realizată de Gauguin în 1892. Ea înfățișează două femei stând într-un peisaj în culori aurii, verzi și albastre.

Opera de artă a fost vândută în 2015, în cadrul unei vânzări private, pentru aproximativ 300 de milioane de dolari, devenind, alături de o altă lucrare celebră, cea mai scumpă lucrare vândută vreodată, până la acea dată.

  • Deși cumpărătorul nu este confirmat, mulți din lumea artei cred că acum este în posesia familiei regale din Qatar.

2. „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci  – 450,3 milioane dolari

Acest tablou de Leonardo da Vinci, pictat în anii 1500, a fost adesea pus sub radarul experților în ceea ce privește autenticitatea lui. 

  • Lumea artei este încă împărțită: unii cred că este vorba de opera lui da Vinci, alții că tabloul aparține unuia dintre studenții săi talentați. 

Indiferent de variantă, pictura a obținut suma de  450 de milioane de dolari la o licitație Christie’s în 2017. Piesa a fost cumpărată de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Alteța Sa șeicul Mohammed bin Salman Al Saud, prin intermediul ministrului Culturii. 

Pictura urma să fie expusă la Luvru Abu Dhabi, dar șeicul s-a răzgândit ulterior. Se zvonește că a ar fi ținută pe iahtul unui prinț saudit și păstrată pentru a fi expusă în Centrul cultural din Al Ula, potrivit Wall Street Journal.

1.„Mona Lisa” de Leonardo da Vinci – 700 de milioane dolari

 

Mulți oameni ar fi probabil de acord că Mona Lisa, pictată de maestrul Renașterii, Leonardo da Vinci, este neprețuită. A pune un preț unei capodopere de acest calibru este aproape imposibil; cu toate acestea, în 1962, Mona Lisa a fost asigurată pentru 100 de milioane de dolari, cea mai mare sumă la acea vreme. În banii de astăzi, ar fi undeva în jur de 700 de milioane dolari, ceea ce face tabloul cel mai scump din lume.

  • Este vorba, totodată, despre una dintre cele mai faimoase picturi, ce reprezintă un portret minunat despre care se crede că este cel al Lisei Gherardini, soția negustorului florentin de stofe Francesco del Giocondo. 

Datorită valorii sale inestimabile, singura modalitate de a vedea această frumusețe este vizitând Muzeul Luvru din Paris, de unde a și fost furată cândva.