10 centre de colectare pentru uleiul uzat în București

Imaginați-vă cum ar fi viața în bucătărie fără ulei de gătit. Nu prea bine, nu? Așa zicem și noi.

Acesta este motivul pentru care cei mai mulți oameni sunt atenți să nu le lipsească uleiul de gătit dintre ingredientele alimentare. În plus, unele preparate culinare nu pot fi gătite fără ulei.

  • Uleiul alimentar este o substanță derivată din grăsimi din plante, animale sau surse sintetice. În general, uleiul de gătit este o substanță lichidă care se păstrează la temperatura camerei. Totuși, unele uleiuri sunt solide, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de palmier etc. Uleiul alimentar este folosit pentru a conferi aromă alimentelor sau pentru a transfera căldura dintr-o tigaie în alimente.

Așadar, uleiul de gătit este important și nu-l putem elimina deocamdată din bucătărie. Cu toate acestea, dincolo de cât de util este uleiul în bucătărie, v-ați întrebat vreodată ce efect are el asupra mediului? Știți cum trebuie eliminat uleiul uzat de gătit?

Efectele nocive ale uleiului de gătit asupra mediului

În lumea de astăzi, cu greu găsim ceva care să nu afecteze mediul. Singura diferență este impactul pe care acel ceva îl are asupra mediului. Acest lucru este valabil și pentru uleiul de gătit!

Printre efectele nocive ale uleiului de gătit asupra mediului amintim:

  • Acoperă plantele și animalele și le epuizează oxigenul. Când se întâmplă acest lucru, plantele și animalele se pot sufoca și pot muri.
  • Poluează mediul cu un miros neplăcut. Acest lucru ar putea contribui la poluare și ar putea reduce calitatea aerului pe care îl respirăm.
  • Poate fi o substanță toxică pentru mediu. De exemplu, atunci când uleiul ajunge în apă, aceasta este compromisă. Și acolo unde nu acționăm rapid, viața acvatică poate suferi și muri din cauza asta.
  • De asemenea, pot împiedica rata de reproducere a plantelor și animalelor. Acest lucru ar afecta, fără îndoială, existența acestor plante și animale. În curând, oamenii ar începe să simtă efectul acestui lucru în aprovizionarea cu alimente. 

De ce NU trebuie să aruncați uleiul uzat de bucătărie la canal

Uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deșeurilor sub forma unei substanțe greu degradabile.

Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijență sau intenționat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafața apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietățile aflate în apă. 

  • O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar și o mie de litri de apă naturală.
  • Un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani.

De aceea este foarte important să ducem uleiul uzat la centrele speciale de colectare.

Ce se întâmplă cu uleiul colectat

  • Uleiul uzat se transformă în biocombustibili, săpunuri bio sau lumânări

Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităților, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producție. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină).

Unde se poate colecta uleiul alimentar în București

În primul rând, există câteva companii cu tradiție de colectare a uleiului uzat de bucătărie.

1. Benzinăriile MOL 

Aceasta a fost prima rețea de benzinării din România, care în anul 2012 a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. Pe lângă cele peste 30 de centre de colectare MOL din București, există un număr considerabil de benzinării Mol în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. Întreaga listă a benzinăriilor MOL care colectează ulei alimentar uzat o găsiți aici.

2. Hipermarketurile Carrefour

În toate hipermarketurile Carrefour din țară clienții au posibilitatea de a aduce uleiul alimentar uzat, pentru a fi colectat responsabil. Există chiar și unele campanii în baza cărora cei care aduc ulei uzat primesc în schimb ulei de floarea soarelui nou.

În București, există 12 hipermarketuri Carrefour care colectează ulei uzat:

  • BĂNEASA – Sos București-Ploiesti, Nr. 44A, Sector 1
  • BERCENI – B-dul Metalurgiei, Nr. 12-18, Sector 4
  • CHIAJNA – Autostrada București-Pitesti, km 11,4
  • COLENTINA – Șos. Colentina, Nr. 426-426A, Sector 2
  • COLOSSEUM – Șos. Chitilei, Nr. 284, Sector 1
  • CORBEANCA – Calea București, Nr. 2 bis, Balotesti
  • MEGAMALL – B-dul Pierre de Coubertin Nr. 3-5, Centrul Comercial Mega Mall, nivelul -1, Sector 2
  • ORHIDEEA – Splaiul Independenței, Nr. 210-210B, sector 6
  • PARKLAKE – Str. Liviu Rebreanu, Nr. 4, Sector 3
  • UNIRII – B-dul Corneliu Coposu, Nr. 2, Sector 3
  • VERANDA – Str. Ziduri Moși Nr. 23, Sector 2
  • VULCAN – Str. Mihail Sebastian Nr. 88, Sector 5  

3. Hypermarketurile Auchan

Un alt hypermarket care a anunțat derularea unei campanii de colectare a uleiului alimentar este Auchan. Uleiul alimentar uzat poate fi primit în orice hypermarket Auchan. În funcție de cantitatea de ulei uzat predată, poți primi apă sau detergent de vase.

  • Auchan îşi propusese să colecteze 100.000 de litri de ulei alimentar uzat până la finalul anului 2021.

4. Green Environment

Green Environment colectează și de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiția pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri. Mai multe detalii despre această campanie le găsiți aici.

5. Benzinăriile OMV

Altă campanie de colectare a uleiului de bucătărie uzat, care se apropie însă de final la sfârșitul acestui an, este desfășurată de benzinăriile OMV. În perioada 1 mai-31 decembrie 2021 pentru doi litri de ulei uzat primești o cafea sau un voucher pentru cafea.

6. Uleiosul

 

Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât și juridice din București și Iași. Aici găsești toate informațiile necesare pentru ca Uleiosul să poată colecta uleiul de la tine de acasă sau de la sediul firmei.

7. Bracos OIL

Bracos OIL colectează uleiul folosit de la restaurante cât și de la persoanele fizice direct de la domiciliu. Firma pune la dispoziția beneficiarilor recipientele adecvate de stocare temporară și transportul deșeurilor de Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare în funcție de necesități cu capacități cuprinse între 24 – 1000 litri. Mai multe detalii găsiți aici.

8. Tuco

TUCO sprijină evoluția României în scopul protejării mediului și prezervării apelor prin colectarea uleiului alimentar rezidual de la generatori de tip HoReCa (restaurante, hoteluri, pub-uri, cantine, unități fast-food, etc.) și nu numai.

Firma pune la dispoziție recipienții necesari precolectării și stocării temporare a deșeurilor. În schimb oferă ulei de palmier de cea mai bună calitate, ulei de floarea-soarelui, detergent pentru spălarea vaselor sau bani.

9. Uco

UCO România vine în ajutorul mediului înconjurător prin servicii profesionale de colectare a deșeurilor de uleiuri și grăsimi comestibile de la generatori persoane juridice (restaurant, pub-uri, unități fast-food, hoteluri, cantine etc), persoane fizice, dar și de la alți colectori.

10. TKM Oil

Este o altă firmă care colectează ulei alimentar din restaurante, hoteluri, pensiuni, unități fast-food, cantine, baruri și pub-uri, etc. Reprezentanții TKM Oil oferă, pentru colectare, recipiente speciale din plastic, începând de la butoaie de 30 L până la containere din plastic de 1000 L. Puteți primi la schimb ulei de palmier.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole