Oricine a căutat informații despre ce poate face pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă cunoaște, cu siguranță, avertismentele specialiștilor cu privire la pericolele expunerii la soare. Cremele solare cu factor de protecție ridicat, umbrelele și hainele lejere din materiale naturale care acoperă pielea sunt, într-adevăr, aliații noștri incontestabili pentru a evita efectele nocive ale razelor UV, care se pot resimți mai mult sau mai puțin grav, în funcție de tipul de piele, de imunitatea fiecărei persoane, dar și de aspecte care țin de genetică.
Cu toate acestea, din dorința de a ne proteja pielea, de a o păstra cât mai tânără și mai frumoasă, este posibil să trecem cu vederea un alt aspect foarte important, și anume că expunerea la soare are și multe beneficii, unele dintre ele mai puțin cunoscute. Dincolo de simpla bronzare, expunerea la soare poate aduce beneficii surprinzătoare pentru starea noastră generală de bine. Iată care ar fi acestea și de ce este bine să le iei în considerare.
Îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului
Cu siguranță toată lumea a observat că în zilele senine și însorite pare că avem mai multă energie și suntem mai bine dispuși. Acest lucru se întâmplă pentru că, atunci când razele soarelui ne ating pielea, corpul nostru eliberează serotonină, adesea supranumită și “hormonul fericirii”. O expunere moderată la soare, cu aplicarea unui strat generos de crema de protectie solara, poate contribui astfel la îmbunătățirea stării noastre de spirit și la reducerea efectelor stresului și ale anxietății. Petrecând timp în aer liber, în special dacă este vorba despre o plimbare în parc sau pe malul mării, putem simți cu adevărat un impuls de energie și vitalitate, datorită acțiunii benefice a soarelui asupra sistemului nostru nervos.
Întărirea sistemului imunitar
Expunerea controlată și moderată la soare poate, de asemenea, să stimuleze funcționarea corectă a sistemului nostru imunitar. Vitamina D, produsă în mod natural de organism atunci când ne expunem la razele soarelui, joacă un rol crucial în reglarea sistemului nostru imunitar. În plus, este important de știut că un nivel adecvat de vitamina D în organism este asociat cu o apărare mai bună împotriva infecțiilor, o reducere a riscului de boli autoimune și o sănătate osoasă sporită.
O mai bună calitate a somnului
Reglarea ritmului nostru circadian, adică ciclul de veghe-somn, este puternic influențată de lumina naturală a zilei. O expunere regulată la soare, în special dimineața, poate ajuta la o mai bună funcționare a ceasului nostru intern, favorizând astfel o odihnă mai profundă și derularea cu succes a proceselor de regenerare care au loc în timpul somnului. Petrecând timp în aer liber, încă de la răsăritul soarelui dacă este posibil, semnalăm corpului nostru că este timpul să se trezească și să fie alert în timpul zilei, ceea ce poate contribui la o calitate mai bună a somnului în timpul nopții. Această reglare a ritmului circadian este în mod special recomandată persoanelor care au probleme de somn sau care dimineața se trezesc obosite.
Ameliorarea unor afecțiuni dermatologice
Deși supraexpunerea la soare poate agrava unele afecțiuni ale pielii, de exemplu, acneea, o expunere moderată și controlată poate să se dovedească un factor benefic în ameliorarea altora. Lumina soarelui poate ajuta la atenuarea simptomelor unor afecțiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul și eczema. Razele soarelui au proprietăți antiinflamatorii și pot favoriza vindecarea leziunilor cutanate, dar este important să discuți acest aspect cu un medic dermatolog, ca să fii sigur că este o opțiune adecvată pentru tine.
Susţinerea sănătății cardiovasculare
Studiile au sugerat că o expunere regulată, dar moderată la soare poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Vitamina D, produsă de organism sub influența razelor UVB, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea funcției endoteliale și la reducerea inflamației, toate acestea fiind considerate factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Așadar, este important de subliniat faptul că toate aceste beneficii nu vor fi obținute prin intermediul unei expuneri excesive la soare. O expunere fără protecție și prelungită poate duce la leziuni cutanate, arsuri solare și chiar la un risc crescut de cancer de piele. Cheia este moderația și prudența. Este important să ne bucurăm de beneficiile soarelui, dar, în același timp, să luăm măsuri pentru a ne proteja pielea. Găsind echilibrul potrivit, putem beneficia de aceste avantaje mai puțin cunoscute pe care soarele le are de oferit, în timp ce ne păstrăm sănătatea pe termen lung.
Sursa foto: Pexels.com