celemaibunecremeantirid-ok

Clasificarea ridurilor: cum le poți preveni și trata

Vârsta de 30 de ani corespunde cu apariția primelor riduri pentru cele mai multe dintre persoane. Din fericire, acest moment poate fi amânat, dacă urmezi o rutină de îngrijire bine pusă la punct și ai un stil de viață sănătos. Însă, înainte de a afla care sunt cele mai bune metode de prevenire a semnelor îmbătrânirii pe piele, este important să cunoști tipurile de riduri, cauzele care duc la apariția lor și opțiunile de tratament. 

Tipuri de riduri

Principalele tipuri de riduri cu care te poți confrunta de-a lungul vieții sunt următoarele:

Ridurile de expresie

Poate cele mai populare riduri, cele de expresie apar, în general, în colțurile buzelor sau ochilor atunci când zâmbești, dar și pe frunte, atunci când te încrunți. Chiar dacă sunt temporare, ele pot deveni permanente, din cauza expresiilor faciale repetate, dar și prin pierderea elasticității pielii, care apare odată cu procesul natural de îmbătrânire. Pentru a le estompa, specialiștii recomandă folosirea unor produse specifice, care stimulează elasticitatea pielii. Dacă nu știi cum să alegi cele mai bune creme de ochi antirid, studiază lista ingredientelor asigură-te că în ea regăsești acid hialuronic, retinol, colagen, minerale sau extracte naturale din plante. Un alt tratament eficient este cel cu toxină botulinică, care are ca efect blocarea semnalelor nervoase către mușchii faciali, împiedicându-i să se contracte.

Ridurile elastice

Fumatul și expunerea îndelungată la razele UV sunt principalele cauze ale apariției acestui tip de riduri, care se pot observa în special deasupra buzei superioare, pe obraji sau pe gât și dau un aspect de piele „căzută”. Aplicarea în fiecare seară a cremelor antirid pe bază de vitamina C, niacinamidă sau peptide contribuie la estomparea ridurilor elastice, iar, pentru efecte mult mai vizibile, încearcă tratamentul cu laser, care reface structura elastică a pielii. 

Ridurile de compresie

Știi acele cute cauzate de pernă, de pe suprafața pielii, după ce ai dormit noaptea? Ele se numesc riduri de compresie și, în timp, pot deveni riduri permanente. Pentru a le trata, este recomandat să acționezi din timp prin folosirea serumurilor și a cremelor antirid, care au în compoziție și acid hialuronic. Dacă nu observi efecte notabile, poți apela la procedurile de injectare a acidului hialuronic, în cabinete specializate de dermatologie.

Riduri gravitaționale

Așa cum spune și numele lor, aceste riduri sunt efectul forței gravitaționale și apar odată cu înaintarea în vârstă, atunci când nivelurile de colagen și elastină din organism scad. Le putem recunoaște prin pielea lăsată la nivelul gâtului, a bărbiei sau a obrajilor. Și în acest caz, cremele cu efect de lifting sunt eficiente, precum și administrarea de suplimente cu colagen lichid. Pentru efecte mult mai vizibile, poți apela cu încredere la proceduri minim invazive de lifting, precum injectarea de toxină botulinică sau acid hialuronic, microdermabraziune sau peeling-uri chimice. 

Metode de prevenție a ridurilor 

 

Mai important decât tratarea ridurilor este prevenția lor, prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos, axat pe alimentație echilibrată, odihnă și obiceiuri de îngrijire a pielii. 

Alimentația sănătoasă

Începe să consumi mai multe alimente bogate în antioxidanți, precum fructe de pădure, legume verzi și fructe oleaginoase, care îți protejează pielea în fața radicalilor liberi, și elimină zahărul din dietă. În paralel, redu consumul de alcool, care deshidratează pielea și îi împiedică regenerarea, și înlocuiește-l cu apă, minimum 1,5 litri pe zi. 

Odihnă suficientă

Odihna nu se referă numai la un somn de calitate, de minimum șapte-opt ore pe noapte, într-o cameră aerisită și fără surse de lumină albastră, ci și la gestionarea eficientă a stresului și capacitatea de a te relaxa. Toate acestea contribuie la regenerarea pielii și la producerea de colagen și elastină, necesare în prevenția ridurilor. 

Îngrijirea și protecția pielii

Unul dintre cele mai importante obiceiuri care ajută la prevenirea ridurilor este folosirea cremelor cu factor ridicat de protecție solară, indiferent de anotimp, și evitarea expunerii la soare în miezul zilei. De asemenea, curățarea pielii cu produse potrivite tipului tău de ten și folosirea cremelor hidratante, bogate în retinol, antioxidanți și vitamina E, contribuie la amânarea apariției ridurilor.

 

Pielea reflectă stilul de viață pe care îl avem. Prin urmare, dacă dorești un ten cu cât mai puține riduri, este esențial să le previi prin obiceiuri sănătoase, iar, atunci când apar, să le tratezi din timp prin utilizarea cremelor și procedurilor noninvazive și cu efecte rapide de întinerire.

 

Sursa foto: Freepik