A deveni independent profesional a devenit acum unul din cele mai simple procese prin actiunea de infiintare PFA.
Persoana fizica autorizata este indiscutabil cea mai simpla forma de entitate comerciala existenta in prezent care este recunoscuta de legislatia in vigoare si de institutiile publice in domeniu din Romania. Acest tip de firma se pliaza persoanelor fizice care isi doresc sa devina propriul sef si sa desfasoare activitati de business direct paralele pregatirii profesionale atestate pe care o dau in domeniul selectat.
Este o optiune extrem de atractiva in comparatie cu alte tipuri de entitati juridice prin rapiditatea infiintarii, un numar extrem de redus de acte necesare infiintare firma , costuri reduse, contabilitate simplificata si o multitudine de avantaje fiscale.
Raportand la celelalte entitati juridice din Romania, procedura de infiintare PFA este mult mai simplista, mai usor de realizat, asta o face o optiune mai atragatoare.
Exista si cateva dezavantaje la infiintare firma PFA:
- Limitare pana la 5 coduri CAEN la obiectul de activitate;
- Documente profesionale justificative a experientei profesionale in domeniul vizat;
- Platirea impozitelor pe venit indiferent daca ai realizat sau nu venituri in firma PFA. Acestea se calculeaza la nivelul salariului minim pe economie in Romania. Practic intervine obligativitatea realizarii de venituri;
- In cazul in care ANAF sau orice alt tert solicita daune PFA.-ului, acesta raspunde cu averea sa.
PFA se bucura de o oarecare libertate la desfasurarea activitatilor economice din nomenclatorul CAEN, se poate desfasura aproximativ orice activitate cu exceptia:
4910 – Transporturi interurbane de calatori pe calea ferata
8553 – Scoli de conducere (pilotaj) – exceptie: permis PFA, numai cu mentiunea instructor auto
2020 – Fabricarea pesticidelor si a altor produse agrochimice
4675 – Comert cu ridicata al produselor chimice
8010 – Activitati de protectie si garda
5229 – Alte activitati anexe transporturilor
6621 – Activitati de evaluare a riscului de asigurare si a pagubelor
6622 – Activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari
6629 – Alte activitati auxiliare activitatilor de asigurari si fonduri de pensii
2051 – Fabricarea explozivelor
6430 – Fonduri mutuale si alte entitati financiare similare
6499 – Alte intermedieri financiare n.c.a.
Pentru a facilita o infiintare PFA, poti apela la o companie de consultanta, asemenea Your-Consult, care se va ocupa de intocmirea dosarului aferent infiintare PFA, tu trebuie doar sa pui la dispozitia consultantului o serie de acte necesare infiintare firma PFA:
- Actul de identitate al fondatorului, conform cu originalul;
- Atestatul/documentul care atesta experienta fondatorului in domeniul vizat al firmei PFA;
- Actul de proprietate al spatiului unde va fi domiciliul PFA-ului, adica sediul social.
Pe baza acestor documente se va intocmi de catre consultantul specializat dosarul de infiintare firma PFA care apoi va fi urcat in portalul Oficiului National al Registrului Comertului. O companie specializata in infiintare firma online este Your-Consult, niciodata procedura de infiintare firma PFA nu a fost mai usoara.
Dupa infiintarea PFA-ului, puteti apela la Your-Consult si pentru serviciile de contabilitate, aceasta din urma putand fi in partida simpla sau dubla.
Aceasta platforma are expertiza pe toate entitatile juridice si o paleta larga de servicii pentru clientii sai, este cu siguranta compania de consultanta in afaceri ce reprezinta pilonul business-ului tau.