Cum îți menții ficatul sănătos?

Ritmul alert din zilele noastre ne poate face să uităm uneori de sănătatea corpului. Asta deoarece facem totul pe fugă. Mâncăm haotic, dormim mai puțin decât ar trebui și nu ne acordăm atenția necesară, deoarece suntem convinși că există lucruri mult mai importante la trebuie să avem grijă. 

Precum alte organe din corpul tău, ficatul are un rol esențial. Cu toate astea, el pare să fie cel mai afectat de stilul de viață nesănătos. 

Prin urmare, trebuie să învățăm cum să ne reglăm rutina zilnică și dar și să ne ajutăm de alte remedii, precum Liv 52, ca să ne menținem ficatul cât mai sănătos. În acest articol îți vom prezenta câțiva pași pe care să-i urmezi atunci când vrei să-ți readuci ficatul la o stare de echilibru și să te bucuri de o viață cât mai sănătoasă. 

Care este funcția ficatului?

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe interne, deoarece orice substanță pe care organismul tău o asimilează, fie pe cale digestivă, fie prin piele, va afecta sau va fi afectată de către ficat.

Acesta este situat în loja hepatică și este atât o glandă, cât și un organ. Mai exact, cel mai mare organ/glandă din organism și cel care îndeplinește, totodată, printre cele mai multe funcții. 

Ficatul tău poate îndeplini până la 500 de funcții, iar un rol de bază al său este acela de regenerare sau refacere a celulelor afectate de boli sau leziuni pe termen scurt. Alte funcții importante pe care ficatul le îndeplinește sunt:

– Ajută la stocarea nutrienților din hrana pe care o consumi zilnic. Ficatul are capacitatea de a converti carbohidrații și proteinele în exces în trigliceride și acizi grași. 

– Are un rol esențial în ceea ce privește metabolismul lipidic. Adică: 

  • oxidează trigliceridele în vederea producerii energiei;
  • activează vitaminele B și le convertește în depozite de fosfat care ajută la o bună funcționare a organismului tău;
  • sintetizează inozitolul și lecitina;

Cele mai citite articole

– Celulele hepatice au rolul de a secreta bila, care conține săruri minerale ce ajută la digestia lipidelor din intestinul subțire. 

Ce dăunează ficatului? 

Tocmai datorită diverselor funcții pe care le are în menținerea sănătății organismului, ficatul este cel care e predispus la factorii de risc. Aceștia pot include factorii nocivi din mediu, o alimentație dezechilibrată, medicamente în exces sau abuzul de alcool. 

O altă amenințare pentru ficatul tău o reprezintă nivelul de stres la care ești expus zilnic. Prin urmare, trebuie să încerci să controlezi acest aspect, fie prin diminuarea stresului, fie prin adoptarea unor metode ce te ajută să te relaxezi. Între acestea poți include sportul, meditația sau ieșitul în natură.

Chiar dacă ficatul tău are abilitatea de a se regenera foarte rapid, nu e o idee bună să te bazezi pe asta. Orice element dăunător îi va afecta bunăstarea și va duce la o funcționare mai lentă în timp. 

Cum poți să ai grijă de ficatul tău? 

Așa cum am menționat și mai sus, te poți asigura că-ți ajuți ficatul prin adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos. Mai exact, consumul de alimente naturale și cât mai puțin procesate, respectarea programului de somn, crearea unei rutine ce include mișcarea sau exercițiile fizice și evitarea consumului excesiv de alcool. 

Ce alimente ajută la o bună funcționare a ficatului? 

Unele dintre alimentele ce ajută ficatul să rămână într-o stare de echilibru și pe care e recomandat să le consumi sunt: 

  • Usturoiul;
  • Grepfrutul;
  • Morcovul;
  • Ceaiul verde;
  • Fasolea;
  • Legumele cu frunze verzi;
  • Merele;
  • Uleiul de măsline;
  • Nucile;
  • Turmericul; 
  • Afinele;
  • Semințele de floarea soarelui.

Adoptarea unui stil de viață sănătos îți va garanta o bună funcționare a întregului corp și, implicit, și a ficatului. Câteva măsuri pe care le poți lua în această privință este renunțarea sau diminuarea consumului de alimente nu tocmai naturale, alcool și tutun. 

Pe lângă asta, dacă rutina ta zilnică va include puțin sport sau chiar și doar o plimbare în aer liber, șansele ca organismul tău să funcționeze optim vor fi chiar mai mari. 

sursă foto: unsplash.com

Cele mai citite articole