Unde poți arunca cauciucurile uzate sau cum le poți recicla?

Anvelopele vechi ale automobilului dumneavoastră sunt acum uzate și mecanicul v-a atras atenția că nu mai sunt sigure pentru a fi folosite la drum. V-ați cumpărat anvelope noi, dar vă întrebați ce puteți face cu cele vechi? Le puteți recicla!

Reciclarea este cea mai practică și mai ecologică modalitate de a elimina anvelopele vechi și uzate. Din cauza faptului că acestea se degradează greu, a volumului mare și riscurilor pentru mediu și sănătate, anvelopele sunt una dintre cele mai grave surse de deșeuri solide. 

  • În întreaga lume, se estimează că 2,5 milioane de anvelope sunt aruncate anual. Totuși, prin reciclarea cauciucului, anvelopele pot primi o nouă viață.

Cât de periculoase sunt anvelopele pentru mediu și sănătatea noastră

 

Știați că durata de descompunere a cauciurilor este de 50 de ani? În plus, specialiștii atenționează că la arderea liberă a anvelopelor în atmosferă se emană 23 de substanțe chimice periculoase, dintre care 8 sunt cancerigene. 

  • Respirarea fumului emanat este nocivă și poate cauza bronșită, astm, intoxicații pulmonare sau boli ale sistemului nervos. Dioxinele se acumulează în plante, în țesuturile animalelor, ale peștelui și ale omului. În funcție de caracteristica și direcția vântului, substanțele dăunătoare pot fi dispersate pe calea aerului la distanțe mai mari de 160 km.

Atunci când este arsă o tonă de anvelope în atmosferă se elimină 270 kg de fum și 450 kg de gaze toxice. Doi dintre acești compuși, bifenil şi benzo-piren, sunt cancerigeni puternici.

Beneficiile reciclării anvelopelor

Reciclarea anvelopelor poate avea numeroase beneficii nu numai pentru proprietarii de vehicule, ci și pentru comunitate. 

În primul rând, reciclarea lor va reduce spațiul de depozitare. Datorită formei lor rotunde și goale, anvelopele pot ocupa un spațiu semnificativ în depozitele de deșeuri. Eliminarea articolelor voluminoase precum anvelopele poate lăsa spațiu în depozitele de deșeuri pentru alte lucruri care nu pot fi reciclate cu ușurință. 

În urma reciclării anvelopelor se pot crea și produse noi, benefice. 

  • Combustibilul derivat din anvelope (TDF) este un exemplu care este produs de anvelopele uzate supuse pirolizei la temperaturi ridicate. Acesta este recunoscut a fi mai eficient din punct de vedere energetic decât combustibilul normal. De asemenea, eliberează emisii minime. 

Alte produse utile create din anvelope reciclate sunt gazonul artificial pentru locurile de joacă, legăturile de cale ferată și asfaltul cauciucat.

Acest proces poate ajuta, de asemenea, la prevenirea răspândirii bolilor. Anvelopele vechi aruncate pot oferi un loc propice pentru adăpostirea rozătoarelor și țânțarilor. Prin reciclarea anvelopelor vechi, acești dăunători pot fi eliminați. În consecință, bolile provocate de respectivele animale pot fi prevenite.

Unde să reciclezi anvelopele și cum se reciclează 

Prima soluție dacă vreți să reciclați anvelope este să căutați la nivel local ce centre de reciclare a anvelopelor uzate există. Puteți folosi site-ul www.colectaredeseuri.ro pentru a vedea care sunt firmele autorizate din orașul vostru, care colectează anvelope vechi.

De asemenea, puteți aduce acele anvelope la centrele de reciclare a deșeurilor menajere. Aceste anvelope vor fi apoi ambalate și trimise la fabricile de procesare, unde vor fi tăiate în bucăți mai mici cu tocătoare speciale. Acest procedeu are ca scop reducerea volumului anvelopei și crearea unui material care poate fi manevrat cu ușurință.

Produsul final este o materie primă care poate fi utilizată pentru TDF, combustibil folosit în industriile cuptoarelor de ciment, fabricile de hârtie și utilități electrice printre altele.

 

  • Bucățile de anvelope sunt apoi procesate pentru a îndepărta firele din anvelope, cele care îi sporesc rezistența. Firele de sârmă sunt îndepărtate și reciclate separat; adesea se întorc în oțelării, deoarece acestea pot fi folosite la refabricarea de oțel.

Cauciucul rămas este apoi scanat pentru a se asigura că nu are fire și alte contaminări. După aceea, cauciucul este curățat folosind apă și alți agenți de curățare, ambalat și adus în alte fabrici care au nevoie de cauciuc ca materie primă, cum ar fi producătorii de pantofi din cauciuc.

  • Cauciucul reciclat este, de asemenea, utilizat în alte moduri, cum ar fi aplicațiile de cauciuc măcinat, cum ar fi cauciucul asfaltic, așternuturile pentru animale și straturile de bază sintetice pentru terenuri de sport. 

Alte produse secundare din cauciuc pot fi reutilizate în diferite forme. De exemplu, fibra și nailonul reprezintă aproape 15% dintr-o anvelopă. Atunci când sunt extrase din anvelopele vechi, aceste materiale pot fi utilizate la fabricarea betonului, fibră de sticlă, stuc și materiale de curățare.

Pulberea de cauciuc poate fi derivată și din anvelope reciclate. Acest material de înaltă performanță, dar accesibil, este utilizat la crearea de produse de etanșare, plastic și cauciuc. Este un material durabil, fără efecte adverse.

Alte modalități de a recicla anvelopele

Reciclarea anvelopelor uzate poate veni și sub alte forme. Unul dintre cele mai vechi moduri este să le folosiți pentru a construi un leagăn în curte, pentru cei mici. Puteți să vopsiți mai întâi anvelopa și apoi să o atârnați cu funie de un copac.

Anvelopele pot fi, de asemenea, refolosite sub formă de jardiniere. Este posibil să fie nevoie să le decupați, așa că pregătiți unelte precum ferăstrăul și ciocanul. Din nou, vopsirea anvelopei poate fi o opțiune interesantă. Puteți face mai multe jardiniere în funcție de numărul de cauciucuri vechi pe care le aveți.

Alte idei creative de reciclare a anvelopelor uzate este transformarea lor în: figurine ce vă vor servi drept decorațiuni (în curte, în spațiul verde din fața blocului sau la locurile de joacă); fotolii sau garduri.