Cum poți scăpa de mobila veche sau cum o poți recicla?

Tocmai ți-ai cumpărat un pat sau o canapea de lux și o mobilă modernă? Sau ai reușit în sfârșit să îți cumperi casa mult visată, iar acum te pregătești să o mobilezi așa cum îți dorești? Minunat! Dar înainte ca noile tale articole de mobilier să poată fi livrate, va trebui să faci ceva spațiu în casă și, ca atare, s-ar putea să te întrebi cum să scapi de mobilierul vechi.

  • Spre deosebire de obiectele nedorite de mici dimensiuni, articolele de mobilier nu le poți arunca pur și simplu la tomberon. Nici să lăsați mobilierul vechi la marginea drumului, nu este o opțiune bună și, de fapt, este ilegal! 

Din păcate, mulți oameni fac acest lucru, mai ales pentru că este cea mai ușoară opțiune sau pentru că nu cunosc care este cel mai bun mod de a elimina mobilierul vechi. Iată câteva variante la care poți apela:

1.Vinde-o

 

Dacă vechea ta mobilă este încă în stare bună, poți să o vinzi punând un anunț online. Aceasta este o opțiune grozavă, care îți poate aduce și câțiva bănuți în plus. 

De cele mai multe ori, când cumperi o locuință cu tot cu mobilă, vei găsi o canapea, un pat sau o bibliotecă, care deși sunt în stare bună de funcționare, nu se potrivesc cu viziunea ta de design interior. Astfel de obiecte de mobilier pot fi potrivite însă pentru altcineva. Nu ezita deci să apelezi la site-urile de anunțuri online. 

2. Donează-o

 

Dacă nu ai timp să treci prin procesul de vânzare online a mobilierului sau dacă pur și simplu vrei să faci o faptă bună, poți dona mobila veche unei organizații caritabile locale, unui azil de bătrâni, cămin de copii sau vreunei familii nevoiașe. Bineînțeles, dacă mobila este în stare bună de funcționare.

  • Totodată, ai putea să vorbești  cu prietenii și membrii familiei tale cărora le-ar plăcea mobilierul pe care tu vrei să îl schimbi. Faceți o poză cu lucrurile și trimiteți-o și postați-o pe WhatsApp prietenilor și grupurilor din care faceți parte.

Sunt șanse mari să găsiți pe cineva care să fie bucuros să le aibă. Deși această metodă nu vă aduce bani, vă economisește costul transportului articolelor de care nu aveți nevoie. Mai mult, nu va trebui să vă aglomerați noua casă cu lucruri inutile.

3. Reciclează-o

Dacă mobila ta este prea veche sau deteriorată pentru a fi donată, tot mai are o șansă până să ajungă la groapa de gunoi. Multe articole de mobilier pot fi de fapt reciclate.

Pentru că colectarea mobilei vechi implică necesitatea asigurării unui spațiu adecvat, ceea ce reprezintă o problemă pentru majoritatea familiilor, una dintre soluțiile fezabile este apelarea la firmele de colectare și reciclare a mobilei vechi.

  • Cea mai simplă variantă este să accesați site-ul localizare.hartareciclarii.ro și veți vedea care sunt firmele la care puteți apela la nivelul fiecărui oraș și județ din țară.

În momentul contactării firmei de colectare a mobilierului, va trebui să oferi câteva informații necesare , cum ar fi: materialele din care este fabricată mobila veche (ex. MDF, lemn masiv, metal, conține sticlă etc.), în ce grad de uzură se află (dacă mai poate fi restaurată sau e iremediabil distrusă), dimensiuni și cantitate. Cele mai multe dintre firmele de colectare mobilă veche pot solicita și poze cu mobilierul de reciclat. 

Firmele de reciclare a mobilei transformă în materie primă lemnul, plasticul sau metalul din care este compusă mobila. Reciclarea presupune introducerea unor deșeuri într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea în scopuri ecologice. Astfel de firme oferă servicii complete de reciclare pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a recondiționa produsele care ar fi ajuns, în mod greșit, la groapa de gunoi sau, mai rău, aruncate pe vreun câmp. 

4. Sună la compania de salubritate

Când nu poți vinde mobila și nimeni nu este dispus să o ridice gratuit, următoarea opțiune disponibilă este să încerci să o arunci la gunoi. Cu toate acestea, majoritatea companiilor de colectare a deșeurilor nu colectează articole supradimensionate.

Soluția pentru a putea scăpa de mobilierul vechi este colaborarea cu compania de salubritate la care sunteți arondat. Pentru ridicarea deșeurilor voluminoase contactați compania de colectare a deșeurilor și faceți o solicitare pentru deșeuri voluminoase, precizând exact despre ce obiecte este vorba. 

  • Unele companii oferă servicii de ridicare gratuită a pieselor de mobilier, la anumite date și intervale orare sau în anumite limite cantitative (ex. gratuit pentru 1 canapea sau 2 fotolii, dar contra cost pentru ridicarea unei cantități mai mari). 

De asemenea, din ce în ce mai multe primării organizează campanii de „debarasare” în colaborare cu companiile locale de salubritate, acestea fiind anunțate pe site-urile primăriilor respective sau în ziare locale.