Cum poți scăpa de saltele vechi și cum le poți recicla

Să cumperi o saltea poate fi o misiune destul de complicată, ținând cont de numeroasele opțiuni pe care le ai la dispoziție. Mai devreme sau mai târziu salteaua trebuie înlocuită și, indiferent dacă vrei un model mai nou sau unul cu alte caracteristici, te vezi pus într-o alte situație complicată: cum scapi de vechea ta saltea?

  • Specialiștii recomandă înlocuirea saltelei aproximativ o dată la 8 ani. Totuși, unele tipuri de saltele sunt mai rezistente. De exemplu, saltelele hibride cu arcuri și spumă se înlocuiesc mai devreme, la aproximativ 6 ani, în timp ce saltelele simple cu arcuri interioare pot rezista până la 10 ani (și chiar mai mult dacă sunt cu două fețe). Saltelele din spumă cu memorie și latex pot rezista până la 15 ani dacă sunt îngrijite corespunzător.

Există o serie de moduri diferite de a scăpa de o saltea uzată, de la aruncarea ei, la reciclare și până la donarea acesteia. Metoda potrivită pentru fiecare dintre noi  depinde de o serie de factori diferiți, în special de starea saltelei, locul în care te afli și de ce facilități ai la dispoziție.

Donează-ți salteaua

 

Mulți oameni aleg să-și doneze saltelele în loc să le arunce. Aceasta este o oportunitate grozavă de a ajuta persoanele care au nevoie, în timp ce faci loc pentru noua ta saltea.

Totuși, este foarte important să înțelegi că nu toate saltelele sunt apte pentru a fi donate. Deși există multe motive pentru care oamenii decid să cumpere o saltea nouă, unele saltele sunt aruncate deoarece sunt foarte uzate și/sau nu mai pot fi folosite. Aceste saltele nu trebuie donate.

Să oferi cuiva o saltea într-o stare de degradare ridicată este total nepoliticos și de prisos pentru persoana care va beneficia de donația ta.

  • În general, evită să donezi o saltea de pat dacă te-ai hotărât să o schimbi din cauza unei infestări, dacă are probleme structurale majore (arcuri rupte, ieșie în afară etc.), rupturi, pete și găuri.

Reciclează-ți salteaua

 

Dacă nu găsești un loc potrivit pentru a-ți dona salteaua sau salteaua ta nu mai este potrivită pentru a dormi pe ea, cel mai bun lucru este reciclarea. Aproape 20 de milioane de saltele ajung în gropile de gunoi în fiecare an, fiecare saltea ocupând până la 40 de metri cubi de spațiu. Acest lucru contribuie în mod semnificativ la reducerea spațiului de depozitare a deșeurilor. În plus, creează probleme ecologice și de mediu semnificative, precum și condiții nesigure pentru angajații care lucrează la firmele de colectarea a deșeurilor.

Teoretic, aproximativ 80 până la 90 la sută din majoritatea saltelelor pot fi desfăcute și reciclate. 

În timpul procesului de reciclare, fiecare arc este scos din saltea prin tăierea materialului moale de la suprafață sau dedesubt.  Piesele de metal sunt îndepărtate magnetic iar fibrele rămase sunt scoase și balotate. Întregul proces poate dura intre 3-4 minute pe saltea.

La companiile de reciclare de top din lume, într-o zi obișnuită, se poate recicla până la aproximativ 700 de kilograme de spuma poliuretan pe zi, ceea ce duce la mai mult de 230.000 de kilograme (230 de tone) de poliuretan pe an. Fibra din bumbac și alte materiale textile pot fi folosite la realizat haine. 

  • În Elveția există o fabrică pentru reciclarea saltelelor din spumă poliuretanică, care descompune vechile saltele și le supune unui tratament chimic care duce la obținerea unui nou poliol – materialul principal din care se obține spuma poliuretanică. Astfel, vechile saltele sunt transformate în saltele noi (printre altele)

Însă, reciclarea saltelelor în general se face mai mult în alte țări occidentale. În România, firmele care reciclează saltele sunt doar în orașele mari.

Aruncă-ți salteaua

În unele cazuri, este posibil să nu-ți poți dona sau recicla salteaua. Fie salteaua ta nu e potrivită pentru donație, fie nu găsești un centru de reciclare suficient de aproape care să o accepte. Îți rămâne opțiunea de a o arunca.

Cu toate acestea, nu este la fel de simplu ca și când a-i lăsa salteaua pe bordură sau lângă platforma/tomberonul de gunoi. În mod normal o saltea nu poate fi ridicată în ziua când firma de colectare a deșeurilor vine să ridice gunoiul de la poartă, din cauza dimensiunii ei prea mari. De asemenea, dacă alegi pur și simplu să o arunci lângă platforma de colectarea a deșeurilor din cartierul tău, riști să primești amendă.

  • Vechea ta saltea se încadrează la categoria deșeuri voluminoase, la fel ca mobila veche, mocheta, canapeaua, bicicleta stricată etc. Pentru ridicarea deșeurilor voluminoase trebuie să contactezi firma de colectarea a deșeurilor, iar acestea urmează să fie colectate în baza unei solicitări scrise.

În unele zone, există (pentru ca oamenii să ajungă se afle de acest serviciu) și o așa-numită zi a „ridicării deșeurilor voluminoase”, când locatarii blocurilor și cei de la case pot lăsa în dreptul ghenei de gunoi sau a tomberonului din fața porții obiectele de dimensiuni mai mari, inclusiv saltele, care nu le mai sunt de folos.