O igienă orală completă presupune atât o tehnică adecvată a periajului, cât și folosirea produselor potrivite nevoilor tale. Și, deși toate produsele de curățare sunt la fel de importante în rutina ta, când vine vorba despre periuțe de dinți te confrunți cu probabil cea mai variată gamă de produse.
Este important de reținut faptul că un produs de igienă precum periuța de dinți trebuie să fie atât pe placul tău (din punct de vedere subiectiv), cât și adaptat scopurilor pe care trebuie să le îndeplinească (din punct de vedere obiectiv).
Tipurile principale de periuțe de dinți
Când vine vorba de periuțe de dinți, criteriile în funcție de care acestea sunt împărțite diferă atât din punctul de vedere al modului de funcționare, cât și al construcției părților componente ale periuței.
Astfel, o primă clasificare se poate realiza astfel:
- Periuțe clasice (manuale) – reprezintă majoritatea periuțelor de pe piață și probabil, totodată, primul tip de periuță cu care te-ai obișnuit;
- Periuțe electrice (Periuta Curaprox Hydrosonic Pro) – reprezintă o variantă mai nouă a periuțelor clasice și aduc beneficii suplimentare precum ușurința cu care pot fi folosite și reducerea efortului de a efectua periajul manual (de exemplu, sunt mai bune în cazul persoanelor mai în vârstă).
Cele mai citite articole
De asemenea, periuțele de dinți mai pot fi clasificate și prin intermediul structurii perilor și al formei capului. Astfel, se pot întâlni peri moi (indicați) sau peri duri și, în același timp, un cap al periuței cu o formă rotundă sau, din contră, cu o formă alungită, ovală.
Cum să îți alegi periuța de dinți
În general, este de preferat ca varianta de periuță de dinți pentru care optezi să fie una fie recomandată, fie cel puțin aprobată de către medicul tău stomatolog. În acest fel, te poți asigura că iei decizia cea mai bună pentru tine și sănătatea ta orală.
Cu siguranță, decizia de a opta pentru un anumit tip de periuță de dinți în defavoarea celorlalte va ține cont de următoarele criterii:
- Periuță manuală vs periuță electrică – această opțiune poate varia în funcție de nevoile tale particulare (de tip medical), precum și în funcție de preferințele tale personale;
- Peri moi vs peri duri – în majoritatea cazurilor, medicii stomatologi vor recomanda utilizarea perilor moi, întrucât sunt mai blânzi cu smalțul și gingiile, dar totuși extrem de eficienți;
- Forma capului periuței – deși poate părea că este o alegere strict subiectivă, se cunoaște faptul că un cap mai mic al periuței (fie oval, fie rotund) poate ajunge mai ușor în zonele dificil de curățat;
- Calitatea periuței – întrucât o investiție într-o periuță mai bună din punct de vedere calitativ reprezintă o investiție în sănătatea ta orală (și, implicit, în starea ta de sănătate per total), este de preferat să optezi pentru o periuță mai rezistentă dar care își îndeplinește scopurile principale într-un mod adecvat.
În concluzie, deși alegerea periuței potrivite pentru tine nu este în sine o sarcină dificilă, este important ca aceasta să fie ghidată întotdeauna de către recomandările medicului tău stomatolog. Odată ce criteriile legate de eficacitatea curățării sunt îndeplinite, alegerea periuței poate avea un caracter subiectiv.
Surse foto: Dent America Distribution, Shutterstock