Timpul petrecut în natură este benefic din mai multe puncte de vedere pentru dezvoltarea celor mici, contribuind la o creştere fizică şi emoţională armonioase. Cu toate acestea, timpul şi activităţile petrecute în aer liber tind să piardă cursa contra promisiunii de distracţie infinită pe care o aduc tehnologiile. În acest context, să îţi faci copilul să petreacă mai mult timp afară decât conectat la ecrane este, din multe puncte de vedere, o provocare. Dacă şi tu te confrunţi cu acest aspect, acest articol vine să te ajute cu sfaturi practice pentru a îţi ajuta copilul să îşi construiască obiceiuri de viaţă sănătoase.
Cum să-ţi faci copilul să petreacă mai mult timp în aer liber: sfaturi practice pentru părinţi
Atunci când ne gândim la copilărie, unele dintre primele amintiri care ne vin în minte ţin de orele nesfârşite de joacă afară, alături de prietenii noştri. Astăzi, însă, copiii sunt tot mai mult atraşi de mirajul ecranelor, iar timpul petrecut afară, la joacă, devine tot mai rar. Dacă şi tu, ca părinte, îţi pui problema construirii de obiceiuri şi principii de viaţă sănătoase şi ce poţi face ca cel mic să petreacă mai mult timp la joacă în aer liber, şi cât mai puţin în faţa ecranelor, acest articol vine cu sfaturi numai bune de pus în practică.
Fă din natură un loc de joacă mai mare
Natura oferă şanse nelimitate de explorare, joacă, distracţie şi învăţare. Poți să îți scoţi copilul la o plimbare în parc, că organizezi o vânătoare de comori pentru copilul tău şi prietenii lui, care să aibă ca scop să găsească anumite tipuri de flori, frunze, pietre de o formă anume sau insecte specifice, astfel încât cei mici nu doar să se distreze, ci să şi înveţe despre lumea naturală.
Foloseşte tehnologia în ajutorul tău
În prezent, există numeroase aplicaţii de identificare a speciilor de plante sau a păsărilor sălbatice, astfel încât o simplă plimbare poate deveni o lecţie interactivă de biologie, în care descoperirea naturii şi tehnologia să se împletească armonios. O altă idee care îl poate ajuta pe cel mic să se apropie de natură este găsirea geocachelor. Acestea sunt forme moderne ale vânătorilor de comori în care, folosind coordonatele GPS, copilul trebuie să găsească comorile îngropate de alţi utilizatori, ceea ce o face o activitate de familie perfectă pentru explorat locuri noi.
Lasă-l să aleagă el
Uneori, cel mai simplu lucru pe care poţi să-l faci pentru a îţi ajuta copilul să se apropie de natură este să nu-l forţezi şi să-i asculţi cu atenţie interesele. Fie că îşi doreşte o bicicletă, o trotinetă pentru copii de la Infinity.ro, role sau poate chiar un skateboard, lasă-l să aleagă potrivit intereselor şi dorinţelor lui şi încurajează-l să le folosească cât mai des.
Ajută-l să înveţe despre natură
Vine o vreme în viaţa tuturor copiilor când devin interesaţi de vietăţile lumii naturale, iar acela este momentul perfect în care poţi să intervii. Mergi cu cel mic în drumeţii, explică-i despre importanţa conservării mediului natural şi despre cum să se poarte cu respect faţă de natură, grădinăriţi împreună în timp ce el învaţă despre diferitele tipuri de plante şi nevoile specifice ale fiecăreia, iar şansele ca interesul său pentru natură să crească sunt mai mari.
Uneori poate părea că natura şi timpul petrecut în aer liber au pierdut teren în faţa ecranelor în vieţile celor mici, dar adevărul este că, dacă ne folosim creativitatea şi suntem deschişi, le putem arăta copiilor noştri bogăţia naturii în moduri plăcute şi interesante şi pentru ei.