Cum să îți protejezi sănătatea chiar dacă ai muncă de birou

Problemele medicale s-au înmulțit semnificativ în ultimii ani și majoritatea sunt cauzate de stilul de viață necorespunzător. Omul modern își petrece, conform studiilor, mai bine de jumătate din viața sa stând jos, iar acest lucru nu poate decât să creeze probleme de sănătate. Printre cele mai des întâlnite sunt problemele lombare, acestea având o frecvență tot mai mare inclusiv în rândul copiilor. 

Fără să ne dăm seama, o mare parte dintre beneficiile vieții moderne de aduc, pe lângă beneficii, și foarte multe probleme. Deoarece un număr foarte mare dintre cei ce trăiesc în mediul urban lucrează la birou, lipsa activității fizice își spune cuvântul și afecțiunile medicale sunt printre cele mai diverse. Deseori, cei care petrec mult timp la birou resimt umflături ale picioarelor, dureri de spate și alergii, descoperind atunci când merg la medic că, pentru o remedierea a acestora, necesită tratament sau chiar proceduri medicale. 

Sedentarismul este o cauză a evoluției vieții noastre, de la munca pământului la munca de birou, în fața unui ecran, un număr mult prea mare de ore, fără pauzele necesare. Deoarece nu putem întotdeauna să ne schimbăm fundamental stilurile de viață, trebuie să descoperim care sunt cele mai îndemână mijloace de a evita agravarea problemelor cauzate de orele petrecute la birou:

  • Alegerea unui scaun de birou corespunzător 

Spondiloza cervicală este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale persoanelor ce petrec mult timp la birou. În această categorie se încadrează inclusiv copiii care, pe lângă numărul de ore petrecut în sălile de clasă, adaugă altele acasă în timpul efectuării temelor sau cand se joacă pe calculator. Pentru a evita durerile cervicale sau lombare, trebuie achiziționate scaune birou ergonomice ce oferă o susținere a coloanei. Fiecare organism fiind diferit, este recomandat ca scaunul să fie cumpărat abia după ce este probat, pentru a avea confortul necesar. 

  • Oprește-te și fă o pauză după fiecare oră muncită

Deși pare comic, se pare că pentru sănătatea noastră pauzele lungi și dese chiar sunt cheia marilor succese. Avem cu toții tendința de a ne cufunda în muncă și uităm adesea să ne ridicăm ochii din monitor. Chiar dacă nu avem probleme cu vederea, dacă munca noastră necesită utilizarea unui device electronic (desktop, laptop etc), este indicat să folosim ochelari de protecție pentru razele emise de acestea. 

Cele mai citite articole

De asemenea, pentru a evita umflarea picioarelor, durerile de spate și ale articulațiilor, este important ca la fiecare 40 minute lucrate să facem o pauză de câteva minute, ridicându-ne de la birou pentru a face câțiva pași. Dacă avem posibilitatea de a petrece puțin timp afară, pentru a inhala aer curat și a ne bucura de lumina naturală, este perfect.

  • Ia prânzul cât mai departe de ecranul monitorului

Deși timpul nu ne ajunge niciodată, trebuie să facem un efort să ne alocăm o pauză pentru masa de prânz, fără a avea alte preocupări. În caz contrar, facem o greșeală des întâlnită la mulți dintre noi, pe care trebuie să o corectăm, deoarece, deși avem impresia că este o soluție bună, este de fapt un factor declanșator al unor probleme medicale. 

 

Sedentarismul este unul din puținii factori declanșatori ai multor boli pe care îl putem combate dacă acordăm puțină atenție obiceiurilor noastre. Eliminarea celor negative și înlocuirea lor cu unele pozitive ne poate aduce o ameliorare semnificativă a stării de sănătate. 

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole