Cum se completeaza o fisa de Protectia Muncii in Constructii?

Protectia muncii in constructii presupune implementarea de masuri de securitate si sanatate la locul de munca, cu scopul de a preveni accidentele de munca si a asigura un mediu de lucru sigur si sanatos pentru lucratori. 

Aceste masuri vizeaza reducerea riscurilor si pericolelor specifice activitatilor de constructii, care pot include lucrul la inaltime, utilizarea uneltelor si echipamentelor grele, expunerea la substante periculoase, precum si expunerea la conditii meteo extreme.

Printre masurile specifice de protectia muncii in constructii se numara:

 • Identificarea pericolelor specifice pentru fiecare activitate si evaluarea riscurilor asociate acestora.
 • Furnizarea de echipamente de protectie personala (EPP), cum ar fi casca de protectie, incaltaminte de protectie, manusi si ochelari de protectie, pentru a reduce riscul de accidente si leziuni.
 • Instruirea lucratorilor in utilizarea EPP-ului si a altor echipamente de siguranta, precum si in tehnicile de lucru sigure si in siguranta la locul de munca.
 • Implementarea de masuri de prevenire a incendiilor si a exploziilor si instruirea lucratorilor in privinta procedurilor de evacuare in caz de urgenta.
 • Crearea unor planuri de prim ajutor si instruirea lucratorilor in procedurile de prim ajutor in caz de accident sau de imbolnavire brusca.
 • Asigurarea unei bune comunicari intre lucratori, angajator si responsabilul de securitate si sanatate la locul de munca pentru a putea interveni rapid in caz de situatii de urgenta.
 • Prin implementarea acestor masuri, se poate reduce semnificativ riscul de accidente de munca si se poate asigura un mediu de lucru sigur si sanatos pentru lucratorii din constructii.

Ce trebuie sa contina fisele SSM din conctructii?

O fisa de protectie a muncii in constructii ar trebui sa contina urmatoarele informatii:

 • Date despre angajator si lucratori implicati in proiectul de constructii
 • Evaluarea riscurilor si pericolelor specifice activitatilor de constructii care trebuie desfasurate, precum si masurile de prevenire si control al acestora
 • Instructiuni pentru utilizarea echipamentelor de protectie personala (EPP) si descrierea echipamentelor necesare pentru a proteja lucratorii de pericole specifice
 • Instructiuni clare pentru manipularea si depozitarea materialelor si instrumentelor de constructie, precum si pentru eliminarea deseurilor si a altor materiale periculoase
 • Informatii despre evacuarea in caz de urgenta si planuri de prim ajutor, inclusiv numere de telefon pentru serviciile de urgenta
 • Instructiuni clare pentru efectuarea activitatilor specifice de constructie, cum ar fi lucrul la inaltime, sapaturi sau utilizarea uneltelor si echipamentelor specifice de constructii
 • Data la care a fost creata fisa de protectie a muncii si semnatura persoanei responsabile de elaborarea acesteia.
 • Acestea sunt doar cateva exemple de informatii care ar trebui sa fie incluse intr-o fisa de protectie a muncii pentru un proiect de constructii. 

De ce este nevoie sa completam fise SSM in constructii?

Cele mai citite articole

Astfel de fise ssm se completeaza pentru a asigura un mediu de lucru sigur si sanatos pentru angajati. Aceasta este o cerinta legala in majoritatea tarilor si face parte din responsabilitatea angajatorului de a asigura securitatea si sanatatea la locul de munca.

Fisa de protectie a muncii este un document care identifica pericolele si riscurile asociate cu activitatea desfasurata si stabileste masurile de prevenire si control al acestora. 

Prin completarea si implementarea fisei de protectie a muncii, angajatorul poate fi sigur ca riscurile si pericolele specifice activitatilor de munca sunt identificate si gestionate corespunzator. Acest lucru poate contribui la reducerea riscului de accidente de munca, a bolilor profesionale si la imbunatatirea securitatii si sanatatii la locul de munca.

In plus, completarea fisei de protectie a muncii poate ajuta la indeplinirea altor cerinte legale si norme de siguranta si sanatate la locul de munca. De asemenea, poate servi ca un instrument important pentru instruirea si informarea lucratorilor despre riscurile si pericolele specifice activitatii lor si despre masurile de prevenire si control al acestora.

In general, fisa ar trebui sa includa toate informatiile relevante pentru a proteja sanatatea si siguranta lucratorilor implicati in activitatile de constructii.

Cele mai citite articole