Te confrunți cu probleme de vorbire și masticație legate de lipsa unuia sau a mai multor dinți? Ți-e jenă să răzi, deși ai face-o din tot sufletul? Problema edentației poate fi rezolvată printr-un tratament inovator, cu ajutorul unui implant dentar.
Ce reprezintă implantul dentar?
Implantul dentar este un dispozitiv medical de restaurare dentară, sub forma unui șurub realizat, cel mai adesea, din titan biocompatibil, astfel încât organismul uman să nu îl respingă. Implantul are rolul de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, în locul unde dintele lipsește.
Deasupra implantului dentar va fi atașată o coroană, o punte sau chiar o proteză dentară, în funcție de complexitatea cazului. Spre deosebire de soluțiile tradiționale de înlocuire ale dinților, în cazul unui implant dentar nu mai este necesară “sacrificarea” dinților învecinați. În plus, pacientul se bucură de avantaje funcționale și estetice.
Cum afectează lipsa dinților un pacient?
În cazul în care un dinte sau mai mulți lipsesc, pacientul are o stimă de sine scăzută, iar masticația, digestia și vorbirea au de suferit. Cu cât un dinte lipsește de mai mult timp, cu atât cresc șansele ca osul maxilar să se resoarbă, iar asta va îngreuna șansele ca procedura de implant dentar să fie efectuată.
Cu cât lipsesc mai mulți dinți, cu atât estetica facială are de suferit. Dincolo de estetică, pacientul își va pierde încrederea și stima de sine, iar asta îl va face să se izoleze și să evite orice contact cu persoanele apropiate.
Cine poate fi candidat pentru implantul dentar?
De regulă, nu există contraindicatii implant dentar, dar persoanele care suferă de diabet, boli sanguine sau cancer nu pot urma un astfel de tratament. În ceea ce privește vârsta, persoanele între 20-80 de ani pot urma procedura de inserare a implantului dentar, câtă vreme starea de sănătate generală este bună. Implanturile dentare nu sunt recomandate în cazul adolescenților, asta pentru că procesul de creștere scheletică nu s-a definitivat.
Cum se desfășoară tratamentul cu implant dentar?
Pentru început este necesară la un medic implantolog, care va solicita analize de sânge, precum și investigații radiologice (radiografie sau CT). În urma examenului clinic și în baza acestor analize, medicul va stabili diagnosticul și va propune tratamentul.
Tratamentul cu implantul dentar presupune parcurgerea mai multor etape. Principalele sunt plasarea implantului propriu-zis, urmat de bontul protetic și coroana sau lucrarea dentară. Implanturile dentare sunt realizate prin tehnologia CAD/CAM, pentru ca rezultatul să fie cât mai precis.
După finalizarea procedurii, pacientul va trebui să respecte anumite rigori. Să urmeze tratamentul prescris și să meargă de fiecare dată la control. De asemenea, este importantă și igiena dentară riguroasă și grijă mare la alimentele consumate. Se recomandă, de asemenea, evitarea fumatului timp de 72 de ore și a băuturilor alcoolice.