De ce să ții cont în amenajarea unei bucătării generoase

Dacă ești norocosul posesor al unei bucătării de mari dimensiuni și vrei să o amenajezi, ești pe mâini bune. În cele ce urmează, poți afla mai multe informații legate de amenajarea unei bucătării generoase. 

Alege planul bucătăriei

Dacă acum îți construiești casa, primul pas este alegerea planului bucătărie, adică ce formă va avea acest spațiu. Culorile, stilul de amenajare și obiectele decorative vor fi influențate de acest aspect. Pe scurt, planul bucătăriei influențează unde vei așeza electrocasnicele, chiuveta, dulapurile, fereastra, ușa și mobilierul. Dacă renovezi bucătăria, tot te poți inspira din ideile de mai jos

  • Bucătăria cu formă de U – bucătăria este alungită, iar insula se află central. Este o bucătărie sociabilă deoarece îți permite și să pregătești mâncarea și să socializezi cu familia și prietenii. Insula cu dulapuri va fi folosită pentru a depozita lucrurile de care ai nevoie, iar spațiul rămas liber poate fi folosit pentru montarea unei combine frigorifice side by side. Astfel, vei avea la dispoziție un spațiu generos pentru fructe, legume și preparate;
  • Bucătăria cu formă de G – poate implica o insulă însă, de regulă, se referă la acele bucătării în care dulapurile ocupă majoritatea pereților, iar electrocasnicele mari sunt încorporate. Deseori, suprafața de deasupra acestor dulapuri este folosită pe post de zonă de lucru;
  • Bucătăria cu formă de L – o bucătărie cu formă de L, cu insulă, este perfectă dacă ai un spațiu mai mare la dispoziție. Forma de L este dată de dulapul modular pe colț. Deoarece bucătăria are o suprafață generoasă, poți introduce și o insulă. Poate fi o opțiune bună dacă gătești alături de partener sau de prieteni. 

Alege cu grijă piesele de mobilier

Spațiul mai mare pe care îl ai la dispoziție îți permite să amenajezi o zonă de dining, un colțar de bucătărie sau o canapea pentru socializare cu prietenii/familia sau chiar o zonă de tip bar. Astfel, bucătăria va deveni spațiul preferat al tuturor.  

Folosește culorile în amenajarea bucătăriei

Într-o bucătărie mică se merge mult pe nuanțe de alb, crem sau gri. Dacă spațiul îți permite, poți folosi culori calde sau chiar puternice. Le poți chiar contrasta cu nuanțe închise precum bleumarin sau negru. Folosirea unor culori vii oferă personalitate oricărei bucătării.

Alege cu atenție obiectele de iluminat 

Dacă ai o bucătărie de mari dimensiuni este cu atât mai important să alegi cu grijă obiectele de iluminat. O singură sursă centrală de lumină nu este suficientă. Vei avea nevoie atât de o plafonieră sau pendul, cât și de lumini specifice (de exemplu, spoturi pentru zona de gătit). Dacă abia construiești casa, poți stabili din start să ai 2-3 ferestre la bucătărie. Acestea îți vor permite iluminatul natural al încăperii și te vor ajuta să aerisești mai ușor după sesiunile de gătit. 

În cazul în care amenajezi o insulă sau o zonă de dining, și aici vei avea nevoie de o sursă de lumină dedicată. 

Nu-ți fie teamă de spațiile libere 

Mulți oameni simt nevoia să umple fiecare colț al bucătăriei, iar acest lucru poate crea senzația de aglomerare, chiar și dacă ai o suprafață mare la dispoziție. Lasă suficient spațiu pentru a te putea deplasa fără probleme și pentru a putea respira. Frumusețea unei bucătării mari este senzația de spațiu, deci evită să aglomerezi cu lucruri pe care nu le folosești. 

Împarte bucătăria în zone

Poți organiza mai bine bucătăria dacă o împarți în trei zone:

  • Zona de gătit: blat/insulă și aragaz/cuptor;
  • Zona de curățenie: chiuveta și mașina de spălat vase;
  • Zona de depozitare: combina frigorifică, dulapurile, rafturile și alte spații de depozitare. 

Alege stilul de amenajare

Bucătăria minimalistă, vintage, modernă etc. Pentru a amenaja o bucătărie mare este indicat să ții cont și de stil. De exemplu, bucătăriile în care predomină lemnul se potrivesc mai bine în casele amenajate în stil rustic. 

O bucătărie în stil scandinav, pe de altă parte, se integrează mai ușor într-o locuință amenajată modern. Pentru a completa designul bucătărie nu uita de fața de masă, șervețele, prosoape și mănuși pentru cuptor. 

Amenajarea unei bucătării de mari dimensiuni vine cu propriile provocări. Ce formă are bucătăria? Ce tip de mobilier se integrează cel mai bine? Ce combinație de culori vrei să folosești? Acestea sunt doar câteva aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere când amenajezi o bucătărie generoasă. 

Sursa foto: Shutterstock