Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, producția naturală de testosteron în corp scade. Acest declin începe de obicei în jurul vârstei de 30 de ani și poate continua pe tot parcursul vieții. Totuși, pe lângă vârstă, există și alți factori care pot produce deficit de testosteron în rândul bărbaților. Iată care sunt aceștia și ce poți face în acest sens.
1. Deficiențe nutriționale
Deficiențele nutriționale pot fi o altă cauză a scăderii nivelului de testosteron la bărbați. Zincul, de exemplu, este un nutrient esențial pentru producția de testosteron. Deficiența de zinc poate duce la scăderea nivelului de testosteron și poate afecta fertilitatea. Soluția pentru această deficiență poate fi suplimentarea cu zinc sau creșterea consumului de alimente bogate în zinc, cum ar fi carne de vită, ouă, semințe de dovleac și nuci.
Și vitamina D joacă un rol important în reglarea nivelului de testosteron. De aceea, este important să consumi alimente bogate în această vitamină, cum ar fi peștele gras sau ouăle.
Pe lângă consumul de alimente bogate în vitamine, și shilajit poate crește nivelul total de testosteron, conform dovezilor preliminare obținute în urma studiilor de specialitate.
2. Excesul în greutate
Pe lângă deficiențele nutriționale, și excesul de grăsime din organism poate influența negativ nivelul de testosteron în rândul bărbaților deoarece tinde să stimuleze conversia testosteronului în estrogen printr-un proces numit aromatază.
În acest sens, bineînțeles, scăderea în greutate poate fi o soluție care să contribuie la menținerea unui nivel optim de testosteron. În același timp, nu uita nici de adoptarea unei alimentații sănătoase și de limitarea consumului de alcool pentru prevenirea dereglărilor hormonale în general.
3. Stresul cronic
O altă cauză a deficitului de testosteron este stresul constant și prelungit care poate afecta negativ sistemul endocrin și poate influența producția de hormoni, inclusiv pe cea de testosteron. Pentru a evita această consecință, este important să începi să practici exerciții de relaxare care să ajute la reducerea nivelului de stres. Câteva exemple potrivit aici sunt: yoga, exercițiile de relaxare și meditația. De asemenea, și somnul odihnitor este important deoarece te ajută să-ți începi ziua mai relaxat și energic.
În concluzie, toți factorii prezentați în acest articol pot să cauzeze un deficit de testosteron în rândul bărbaților, iar adoptarea soluțiilor potrivite pot să combată acești factori și să mențină testosteronul la un nivel optim. Totuși, informațiile din acest articol au scop pur informațional, astfel că înainte de a lua vreo decizie cu privire la sănătatea ta, este important să consulți medicul specialist.