Eclipsa totală de lună: Istoric și când va fi următoarea?

Eclipsele totale de Lună sunt printre cele mai spectaculoase evenimente la care putem asista pe Pământ. Aceste eclipse apar atunci când Pământul este situat între Soare și Lună și, astfel, acoperă Luna cu umbra sa. Acest lucru se poate întâmpla doar când Luna este plină.

  • Ocazional, Luna s-ar putea să devină roșie, dar nu trebuie să vă temeți, deoarece totul este legat de atmosfera Pământului. Un factor, printre alții, care contribuie la nuanța roșiatică a Lunii, este nivelul de poluare din atmosfera Pământului.

Haideți să aflăm câteva fapte mai interesante despre eclipsele totale de Lună, cum ar fi cât de des au loc și când va fi următoarea. 

Cât de des are loc o eclipsă totală de lună?

O eclipsă totală de lună este un eveniment rar care are loc aproximativ o dată la 2,5 ani. Sunt printre cele mai rare tipuri de eclipse la care putem asista pe Pământ și le putem vedea din orice locație dată.

  • Aproximativ 35% dintre eclipsele de Lună sunt eclipse totale de Lună. Eclipsele lunare majore sunt fie totale, fie parțiale. Când vine vorba de eclipsele solare, acestea sunt clasificate ca totale, parțiale, anuale sau hibride.

Diferența dintre o eclipsă de Soare și una de Lună este că atunci când experimentăm o eclipsă de Lună, Pământul trece între Lună și Soare. Este opusul unei eclipse de soare, când Luna trece între Pământ și Soare, blocând vederea Soarelui.

Când a fost ultima eclipsă totală de lună?

Eclipsele totale de Lună sunt destul de rare, dar ultima eclipsă totală de Lună pe care am trăit-o a fost chiar anul acesta, pe 26 mai 2021, în același timp cu „superluna sângerie”, momentul din an în care Luna este la cea mai mică distanță de Pământ. Aceasta a fost cea de-a 19-a eclipsă totală de Lună din 2001 și până astăzi.

  • Deoarece a avut loc la prânz, la ora României, nu a putut fi vizibilă de la noi din țară. Ea a pututa fi urmărită în Australia, sud-estul Asiei, Canada, mare parte din SUA și America Centrală.

În secolul 21, cercetătorii au estimat că vom asista la aproximativ 85 de eclipse totale de Lună. Dar asta nu este tot. Vom asista, de asemenea, la 87 de eclipse penumbriale și în jur de 58 de eclipse parțiale. Ca atare, vor exista aproximativ 230 de eclipse de Lună în secolul XXI.

Cum se produce eclipsa totală de Lună?

 

Când Pământul este situat între Soare și Lună, acesta blochează suficientă lumină solară pentru a forma o umbră pe Lună, rezultând o eclipsă.

Nodurile lunare sunt cele două puncte în care traiectoria orbitală a Lunii traversează ecliptica, calea aparentă a Soarelui pe sfera cerească. În funcție de cât de aproape este Luna Plină de unul dintre aceste puncte, umbra Pământului este mai mare sau mai mică, acoperind Luna.

În funcție de dimensiunea umbrei, aceasta afectează și durata unei eclipse de Lună. Ca atare, există trei tipuri de eclipse de Lună:

• Eclipsa totală de Lună

• Eclipsă parțială de lună 

• Eclipsa penumbrială de lună

Eclipsa totală de Lună este cea mai semnificativă dintre aceste trei, deoarece umbra Pământului acoperă complet Luna. Când vine vorba de o eclipsă parțială de lună, partea interioară a umbrei Pământului, acoperă doar o fracțiune din Lună.

În al treilea caz, în timpul unei eclipse lunare penumbriale, doar partea difuză a umbrei Pământului, numită penumbra, cade pe suprafața Lunii.

Eclipsa de lună penumbrială este cea mai subtilă dintre toate cele trei tipuri de eclipse de lună. Este mult mai dificil de observat decât o eclipsă totală de lună sau o eclipsă parțială de lună.

  • Nu uita: eclipsele totale de Lună apar numai atunci când Luna este plină. Termenul științific pentru acest eveniment se numește „syzygy”. Acest termen provine din greacă și se traduce prin „a fi împerecheați”.

Cele mai citite articole

Luna nu are propria ei lumină și, ca atare, strălucește doar pentru că reflectă razele Soarelui. Pământul întunecă Luna prin umbra sa, deoarece blochează lumina soarelui, dar partea interesantă este că umbra Pământului este împărțită în trei părți:

  • Umbra
  • Penumbra
  • Antumbra

Umbra este partea cea mai întunecată și centrală a umbrei Pământului, în timp ce penumbra este partea exterioară, iar antumbra este zona parțial umbrită dincolo de umbra.

Pentru a avea loc o eclipsă totală de Lună, Soarele, Pământul și Luna trebuie să fie perfect aliniate. Când se reunesc pe o linie dreaptă, umbra Pământului acoperă complet Luna.

Când este următoarea eclipsă totală de lună?

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în perioada 15-16 mai 2022. Va fi vizibilă în Europa de Sud/Vest, Asia de Sud/Vest, Africa, America de Nord, America de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian și Antarctica.

  • Anul 2022 va fi destul de spectaculos, deoarece o altă eclipsă totală de Lună va avea loc pe 8 noiembrie. Va fi vizibilă din Europa de Nord/Est, Asia, Australia, America de Nord și de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian și Antarctica.

Din 2022 lucrurile se vor așeza cu privire la eclipsele totale de Lună; cu toate acestea, lucrurile se vor schimba în 2025. În 2025, vom experimenta încă două eclipse totale de Lună. Prima va avea loc în perioada 14-15 martie, în timp ce cea de-a doua va avea loc în perioada 7-8 septembrie 2025. Acestea vor fi vizibile pe o mare parte a globului.

Cele mai citite articole