Eclipsa de soare: Istoric și când vor fi următoarele eclipse de soare

O eclipsă este o dovadă a poziției noastre în sistemul solar și se produce atunci când Soarele, Luna și Pământul se aliniază. Poate fi un fenomen spectaculos de vizionat. 

Ce este o eclipsă de soare?

O eclipsă de soare are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ. Când Soarele, Luna și Pământul se aliniază perfect, provoacă o eclipsă totală. Acest lucru se datorează faptului că diametrul Soarelui este de 400 de ori mai mare decât cel al Lunii, dar întâmplător este și de 400 de ori mai departe.

  • În timpul unei eclipse, Luna acoperă temporar Soarele, blocând lumina zilei pentru o perioadă scurtă și aruncând o umbră pe o parte a Pământului. Există două părți ale acestei umbre: umbra, unde lumina soarelui este blocată complet și se experimentează o eclipsă totală, și penumbra, unde doar o parte din lumina soarelui este blocată și se experimentează o eclipsă parțială. 

O eclipsă totală de soare semnifică un moment de întuneric aproape complet, în timp ce eclipsele parțiale sunt mai mult ca amurgul.

Eclipsele solare parțiale apar de mai multe ori pe an, dar eclipsele totale sunt mult mai puțin frecvente. Eclipsele totale vizibile din Europa sunt și mai rare.

  • Eclipsele inelare sunt un alt tip de eclipsă de soare. Sunt supranumite eclipse de „cerc de foc”, deși nu există de fapt un inel de foc, ci un inel de lumină. Acest lucru nu diminuează aspectul lor impresionant.

 

Eclipsele inelare apar atunci când diametrul aparent al Lunii (lățimea Lunii așa cum o percepem de pe Pământ) este mai mic decât cel al Soarelui și astfel Luna nu acoperă Soarele complet așa cum o face într-o eclipsă totală – îi vedem totuși marginea.

Acest tip de eclipsă apare deoarece orbita Lunii în jurul Pământului este mai degrabă eliptică decât perfect circulară, astfel că uneori Luna este mai departe de Pământ decât alteori și arată mai mică.

Cât de des are loc o eclipsă de soare?

Există două până la cinci eclipse de soare în fiecare an, o eclipsă totală având loc la aproximativ fiecare 18 luni. Depinde de locul în care vă aflați în lume pentru a putea vedea o astfel de eclipsă.

  • În general, eclipsele totale de soare sunt vizibile la fiecare 400 de ani din orice loc.

Când va avea loc viitoarea eclipsă solară?

În secolul 21 de pe teritoriul României sunt vizibile 40 de eclipse de Soare, ceea ce înseamnă în medie o eclipsa la 2.5 ani:

  • 37 de eclipse parțiale
  • 2 eclipse inelare
  • 1 eclipsă totală

Următoarea eclipsă solară vizibilă în România va avea loc pe 25.10.2022, fiind vorba despre o eclipsă parțială

Trebuie amintite aici câteva eclipse mai speciale:

  • Eclipsa totală de Soare din 3 septembrie 2081 este vizibilă din sud-vestul și sudul României, în Sighet fiind doar parțială.
  • Eclipsa din 13 iulie 2075 este una parțială foarte mare pentru ca la granița nord-vestică a țării, în județul Satu-Mare pata de umbră (limita sudică) va pătrunde pe teritoriul României pe câțiva km, iar acolo eclipsa va fi inelară.
  • Eclipsa din 7 februarie 2092 este vizibilă ca eclipsa parțială doar în vestul țării (județele Arad, Timiș și Caraș Severin), chiar la apusul Soarelui
  • Eclipsa din 23 iulie 2093 este inelară pentru nordul și estul României.

Cum percepeau vechile civilizații eclipsele

De-a lungul istoriei, eclipsele au fost văzute ca o perturbare a ordinii naturale și multe grupuri le-au considerat a fi semne rele. Multe popoare antice  aveau explicații spirituale pentru eclipsele solare și lunare pentru a le ajuta să înțeleagă aceste fenomene aparent inexplicabile și întâmplătoare. 

Chinezii

În China antică se credea că eclipsele de soare aveau loc atunci când un dragon ataca și devora Soarele. Datele istorice din China referitoare la eclipse sunt unele dintre cele mai vechi din lume și datează de peste 4.000 de ani.

Pentru a speria dragonul și a salva Soarele, oamenii băteau din tobe și scoteau zgomote puternice în timpul unei eclipse. Deoarece Soarele s-a întors întotdeauna după această zarvă, este ușor de înțeles cum s-a perpetuat această tradiție. 

Indienii

Mitologia hindusă antică oferă o explicație destul de grafică și tulburătoare pentru eclipsele de soare. Potrivit legendei, un demon viclean pe nume Rahu a căutat să bea nectarul zeilor și astfel să obțină nemurirea. Deghizat în femeie, Rahu a încercat să participe la un banchet al zeilor și a fost descoperit de Vishnu. Ca pedeapsă, demonul a fost decapitat imediat, iar capul său care zboară pe cer este cel care întunecă Soarele în timpul unei eclipse. 

Incașii

Incașii din America de Sud îl venerau pe Inti, zeul atotputernic al soarelui. În general, se crede că Inti este binevoitor, dar eclipsele solare au fost înțelese ca un semn al mâniei și nemulțumirii sale. 

În urma unei eclipse, liderii spirituali încercau să ghicească sursa mâniei zeului și să stabilească ce sacrificii ar trebui să fie oferite. Deși incașii practicau rar sacrificii umane, se crede că o eclipsă era considerată suficient de gravă pentru a face acest lucru.