Daca o buna igiena buco-denatara este esentiala inca de la aparitia primilor dinti, este cu atat mai importanta atunci cand porti un aparat. Iata care sunt diferitele sfaturi de care sa tii cont atunci cand vrei sa te bucuri de o igiena ireprosabila.
Un aparat ortodontic are drept scop alinierea corecta a dintilor pentru a ameliora confortul persoanelor care il poarta, dar si aspectul sau estetic. Este un aparat care se pune de un specialist ortodont in adolescenta sau la varsta adulta.
De ce igiena buco-dentara este atat de importanta?
Atunci cand este neglijata, igiena poate sa duca la anumite probleme. Este obligatoriu sau necesar sa te speli in mod regulat pe dinti pentru a nu te confrunta cu carii, maladii parodontale, sau infectii.
Aparatul ortodontic este o adevarata capcana pentru placa dentara, care vine sa se depuna intre inelele aparatului. Este deci imperativ sa se adopte cele mai bune gesturia in ceea ce priveste periajul. Un aparat ortodontic trebuie sa fie pus pe dintii sanatosi si curati pentru a se evita mai apoi unele urme inestetice.
Periuta de dinti, clasica, manuala, este cel mai bun instrument pe care trebuie sa il foloseasca cei care poarta un aparat dentar. Perierea ar trebui sa se faca in general, de la rosu inspre alb, adica de la gingii inspre varful dintilor. Trebuie sa alegi insa pentru a te asigura de o igiena perfecta si periute de dinti flexibile, ata dentara si un hidropulsor.
Periutele flexibile vor curata cel mai bine zonele intermediare si inelele. Sunt mai precise decat o periuta clasica cu un cap mai scurt. Ata dentara va completa perfect rutina pentru a elimina resturile alimentare dintre dinti, dar si pentru a curata zonele mai greu de accesat.
Hidropulsorul, folosit asa cum trebuie poate sa ajunga in toate zonele cavitatii bucale si este cea mai buna alegere pentru o igiena perfecta.
Trebuie sa te pregatesti sa consacri de trei ori mai mult timp igienei decat inainte, dar merita deoarece vei fi ferit de maladiile gingivale. In plus, o buna igiena te va ajuta sa ai dinti si mai frumosi atunci cand vei reusi in sfarsit sa iti dai jos aparatul.
Este esential sa consulti si specialistul ortodont pentru controale si ajustari cat mai regulate. Acesta poate repara daca este cazul piesele distruse, poate raspunde la intrebarile tale si sa examineze eventualele probleme precum cariile sau gingivita. Se poate recomanda si un tratament preventiv cu fluor.
Specialistul trebuie sa fie consultat o data pe luna pentru a vedea daca aparatul exercita o presiune constanta pentru a se obtine rezultatul dorit. Iti va recomanda sa te speli pe dinti dupa fiecare masa sau gustare si iti va da cele mai bune sfaturi pentru o igiena ireprosabila.